Nyheter

Signal & Andersson Charkuterifabrik med AJ Dahlbergs Slakteri tar över ägandet av Rybergs Charkuteri

Rydbergs Charkuteri försattes i konkurs i februari i år. I förra veckan blev det klart att Signal & Andersson Charkuterifabrik och AJ Dahlbergs Slakteri nu tar över ägandet av Rybergs Charkuteri. Rybergs charkuteri etablerat redan 1895 med ca 20 anställda landar nu hos familjeföretaget Signal & Andersson Charkuterifabrik AB och blir därmed systerbolag till AJ…
Läs mer

Fotograf: Linköpings universitet Fredrik Nyström, professor vid Linköpings universitet

Liten mängd lakrits höjer blodtrycket visar ny forskning från Linköpings universitet

Det är känt att större mängder lakrits orsakar högt blodtryck. Nu visar en studie av forskare vid Linköpings universitet att även små mängder lakrits höjer blodtrycket. De individer som reagerar kraftfullast visar också tecken på belastning av hjärtat. Lakrits framställs från roten av plantor av släktet Glycyrrhiza och har länge använts som naturläkemedel och smaksättare.…
Läs mer

Livsmedelsverket: Ny branschriktlinje för alger

Branschorganisationen Svenskt vattenbruk och sjömat har tagit fram Branschriktlinjer för alger i Sverige och de finns nu tillgängliga på Livsmedelsverkets webbplats. Företag som berörs av dessa branschriktlinjer är främst svenska odlare av alger. Branschorganisationen Svenskt vattenbruk och sjömat har tagit fram helt nya branschriktlinjer som omfattar primärproduktion av alger. Den innefattar hygienisk hantering från odlingsförberedelser…
Läs mer

Livsmedelsföretagen: Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En fortsatt stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de viktigaste konsumenttrenderna som påverkar den svenska livsmedelsproduktionen just nu. Under 2023 upplevde 87 procent av producenterna en ökande konkurrens från dagligvaruhandelns växande EMV-utbud. Producenternas kostnader fortsätter att öka och den genomsnittliga rörelsemarginalen närmar sig rekordlåga två procent. Det är några av nyheterna i Livsmedelsföretagens konjunkturbrev…
Läs mer

Landsbygdsnätverket: Vattenbruk som areell näring – vad innebär det?

Areella näringar är ett samlingsbegrepp för näringar som använder naturresurser på land och i vatten. Under lång tid har frågan om vattenbrukets inkludering i begreppet diskuterats. Nu föreslår en statlig utredning att vattenbruk bör omfattas av de undantagsbestämmelser kring strandskydd som finns för areella näringar. Läs hela intervjun med Ingela Skärström, ordförande för branschorganisationen Svenskt…
Läs mer

Dags att nominera till Impact Maker Award

För fjärde året i rad arrangeras Impact Maker Award, en tävling för startups inom livsmedelsbranschen. Priset ska inspirera och lyfta fram innovativa bolag som gör skillnad. Nu har nomineringen öppnat. Syftet är att synliggöra innovativa startups inom matområdet som en källa till innovation och inspiration för hållbar omställning. Ambitionen är att få handel, industri och…
Läs mer

Livsmedelsverket: Nationella mål föreslås för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion

Dagens livsmedelskonsumtion är inte hållbar för hälsa, miljö och klimat. Våra matvanor ökar risken för sjukdomar som diabetes, fetma, hjärt- kärlsjukdom och olika cancerformer. På uppdrag av regeringen föreslår nu Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket nationella mål och insatsområden till stöd för folkhälso- och hållbarhetsarbetet i myndigheter, regioner, kommuner och näringsliv. På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten…
Läs mer

Få fart på företaget

Driver du företag och vill öka dess framgång och hållbarhet på lång sikt? Genom att vara proaktiv och tänka långsiktigt kan du ge ditt företag en konkurrensfördel och säkerställa framgång på en föränderlig marknad. Webbinariet är ett smakprov ur workshopserien Driva, som ger dig fördjupad kunskap om hur du tar ditt företag till nästa nivå som…
Läs mer

Jordbruksverket: Nytt stöd att söka för förädling av livsmedel

Den 1 februari öppnar ett nytt investeringsstöd för förädling av livsmedel. Närmare 190 miljoner kronor har fördelats ut till länsstyrelserna och Sametinget som handlägger stödet. Förädlingsstödet syftar till att främja en robust livsmedelskedja, minska sårbarheten för företag och öka landets livsmedelsproduktion. Stödet kan sökas av lantbrukare och mindre företag som vill förädla jordbruks-, trädgårds-, rennärings-…
Läs mer

Regeringskansliet: Utredning föreslår förslag för att stärka livsmedelsberedskapen

Den 1 februari tog landsbygdsminister Peter Kullgren emot betänkandet Livsmedelsberedskap för en ny tid från den särskilda utredaren Ingrid Petersson. – Livsmedelsförsörjning är en av de viktigaste samhällsfunktionerna som alltid ska fungera, i alla lägen, i hela landet. Mot bakgrund av det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa är utredningens betänkande välkommet och…
Läs mer

Miljarder att söka för marknadsföring av mat och jordbruksprodukter

Även i år finns nära 2 miljarder svenska kronor att söka för att marknadsföra jordbruksprodukter och livsmedel som har producerats i EU. Syftet är öka exporten och konsumtionen av jordbruksvaror både inom och utanför EU. Stödet riktar sig till bransch- och producentorganisationer. Stödet, som ska gå till säljfrämjande åtgärder, kan ge medfinansiering upp till 85…
Läs mer

Bra kost tidigt i livet tycks skydda mot inflammatorisk tarmsjukdom visar en ny studie från Göteborgs universitet

Att ha ett högt intag av fisk och grönsaker i kosten vid 1 års ålder, och ett lågt intag av sockersötad dryck, tycks skydda mot inflammatorisk tarmsjukdom. Det visar en studie vid Göteborgs universitet på drygt 80 000 barn. Den globala ökningen av inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, som inkluderar Crohns sjukdom och ulcerös kolit, saknar tydlig…
Läs mer

Livsmedelsverket: Omställning av livsmedelsproduktion vid kris eller krig kräver förberedelse

Kris eller krig kan innebära att företag behöver ställa om sin verksamhet till att producera viktiga livsmedel som behövs i Sverige. Därför testade Livsmedelsverket hur ett svenskt företag snabbt kan ställa om sin produktion för att tillverka nya produkter. Slutsatsen är att en omställning kräver förberedelser, kompetens och tillgång på förpackningsmaterial. Erfarenheter från både pandemin…
Läs mer

Livsmedelsverket: Nya vägledningar från EU-kommissionen om märkning och avalkoholisering av vin

Den 8 december 2023 infördes nya märkningskrav för vin inom EU. Nu finns två nya vägledningar från EU-kommissionen om vin. Den ena vägledningen handlar om de nya reglerna för märkning av vin. Den andra handlar om avalkoholisering av vin och märkning av avalkoholiserat vin. Vägledningarna innehåller svar på frågor som kommissionens avdelningar har tagit emot…
Läs mer

Nätverket för Mat & Måltider i LSS-verksamheter träffas 7 februari

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Livsmedelsverket driver tillsammans ett nätverk öppet för alla som på ett eller annat sätt arbetar med att främja bra måltider och hälsosamma matvanor för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Nätverket är öppet för alla yrkesgrupper och består av dietister, sjuksköterskor, chefer, forskare, olika typer av pedagoger, konsulenter, kockar, läkare, fysioterapeuter,…
Läs mer

Trendspaning – Framtidens matsystem

Den 5 december arrangerade RISE ett webbinarium och publicerade en trendrapport med fokus på framtidens matsystem. Rapporten är framtagen av forskare och experter på RISE och är en omvärldsspaning för att ta reda på vad som väntar matsystemet runt hörnet på kort och lång sikt. Missade du webbinariet eller vill ta del av rapporten?

Automation för livsmedelsindustrin – ny kurs på distans

Nu finns en kortare YH-utbildning inom automation för livsmedelsindrustrin. Här får du chans att fördjupa dig inom digitaliserad, automatiserad och robotstyrd livsmedelsproduktion hos Teknikhögskolan – på distans. Kompetensutveckling för personer inom livsmedelsindustrinKursen riktar sig till dig som arbetar med livsmedel på något sätt i din vardag. Du kan exempelvis ha erfarenhet från process- och tillverkningsindustrin.…
Läs mer

Folkuniversitetet startar unik YH-utbildning inom blåa livsmedel

Folkuniversitetet har fått klartecken från Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, att starta utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel. Utbildningen är den första i sitt slag inom landet och har utformats i nära samverkan med ett stort antal aktörer inom den blåa livsmedelskedjan. Inom de blåa näringarna ryms såväl primärproducenter inom fiske, skörd och odling som förädlingsindustri och leverantörer…
Läs mer

Panta Triumf Glass-förpackningar med Bower

Triumf Glass inleder ett nytt samarbete med återvinnings-appen Bower. Det innebär att återvunna glassförpackningar nu kan pantas via appen och omvandlas till poäng. Genom att scanna streckkoden på Triumf Glass förpackningar via Bower-appen, kan kunderna nu bidra till att minska klimatpåverkan samtidigt som de njuter av sina favoritglassar. – Vi arbetar ständigt med att minimera…
Läs mer

Try Swedish Webinar: Programuppdateringar 2024 – 30 januari

Välkommen till årets första webinar med Try Swedish Exportprogram! Under 2024 är ett antal aktiviteter planerade för svensk livsmedelsindustri. Förutom de livsmedelsmässor som är bokade så välkomnar vi i maj en inkommande delegation av inköpare och distributörer från Asien. Vi har ett nytt samarbete med IKEAs distributör DFI i Hong Kong och Taiwan på agendan…
Läs mer

Exportboost – 25 januari

Träffa alla experter från Exportcenter Väst och få snabb, effektiv hjälp för att lyckas med dina internationella affärer. Boka en 45 minuters digital exportboost och träffa flera experter och exportrådgivare som ger dig svar på dina frågor, support och konkreta erbjudanden om allt från finansiering av din exportaffär till affärskontakter utomlands. Exportboosten inleds med att…
Läs mer

Kraftsamling – politisk inriktning för Sveriges beredskap

I veckan lade Försvarsberedningen fram sina förslag till hur politiken vill att totalförsvaret, med fokus på civilt försvar, ska utvecklas framöver. Här har livsmedels- och dricksvattenförsörjning en viktig roll.  Förslagen finns samlade i rapporten ”Kraftsamling” och budskapet från politiken är tydligt: det är dags för handling. Beredningen betonar även det civila försvarets betydelse på befolkningens…
Läs mer

Livsmedelskonsumtionens utveckling från 1980 till 2022

Den 8 december publicerade Jordbruksverket sin årliga officiella statistik över livsmedelskonsumtionen och dess näringsinnehåll. Med hjälp av statistiken går det nu att följa utvecklingen från 1960-talet fram till 2022. Minskad totalkonsumtion av frukt Statistiken visar att totalkonsumtionen av frukt och bär, som mäter den totala förbrukningen av råvaror för konsumtion, har ökat med 32 procent…
Läs mer

Landbaserad fiskuppfödning 14 december

Att föda upp fisk på gården är ett smart sätt för lantbrukare att få fler ben att stå på och som bidrar till den gröna omställningen. Fisken i havet skonas och övergödningen av haven minskar. Lantbruket har många tomma byggnader som skulle kunna användas till landbaserad fiskuppfödning och på så sätt ge lantbrukarna fler inkomster…
Läs mer

Rengöring och desinfektion kan förbättras på svenska slakterier

I en ny doktorsavhandling från SLU har rengörings- och desinfektionsmetoderna på två svenska slakterier utvärderats. Metoderna visade sig tillräckliga för att eliminera två olika sjukdomsframkallande bakterier. Resultaten visar samtidigt att nuvarande rengörings- och desinfektionsprocesser inte alltid minskar den totala mängden bakterier till en acceptabel nivå och att de snabbtester som används för kontroll är av…
Läs mer

Ekologiska livsmedel säljer allt mindre – egna märkesvaror ökar stort visar ny statistik från SCB

Svenskarna lägger allt mindre pengar på ekologiska livsmedel, visar ny statistik från SCB. Samtidigt ökar försäljningen av livsmedelskedjornas egna märkesvaror stort. Under 2022 sålde dagligvaruhandeln ekologiska livsmedel för 17,3 miljarder kronor i löpande priser, vilket är detsamma som inbringade kronor. Det är 2,4 procent mindre än 2021, och 7,5 procent mindre än 2020. – Försäljningen…
Läs mer

Ny branschriktlinje om vinproduktion i Sverige

Föreningen Svenskt Vin har tagit fram Branschriktlinjer för vinproduktion i Sverige och de finns nu tillgängliga på Livsmedelsverkets webbplats. Företag som berörs av dessa branschriktlinjer är främst svenska vinproducenter. Läs om branschriktlinjerna på livsmedelsverket.se >>

Digitalisering kan ge dig fördelar i livsmedelsbranschen

Kan digitaliseringen förbättra din tillverkning och konkurrenskraft?Företag som använder digitala verktyg och lösningar har stora möjligheter att effektivisera sin produktion, distribution och marknadsföring. Till exempel kan användning av sensorer, robotar, artificiell intelligens eller blockkedjeteknik optimera processer, öka kvalitet och spårbarhet, eller skapa nya kundupplevelser. Nu finns det möjlighet för tillverkande livsmedelsföretag att arbeta med effektivisering…
Läs mer

Vilka är trenderna runt hörnet som kommer påverka matsystemets utveckling och framtid?

Nu publicerar RISE en ny trendrapport, med fokus på framtidens matsystem. Tillsammans har våra forskare och experter genomfört en omvärldsspaning för att ta reda på vad som väntar matsystemet runt hörnet på kort och lång sikt. Digitalt event: Runt hörnet 2023 – En trendspaning om Framtidens matDatum: 5 december, kl 11.00-12.00 I det här timslånga…
Läs mer

Nordic Seafood Summit 24-25 januari

Mötesplatsen där sjömatsbranschens alla aktörer samlas – från fiskare och odlare till grossister, förädlingsindustri, handel, restaurang, forskare, beslutsfattare och myndigheter. Kom och ta del av de senaste produkterna, intressanta diskussioner och möten med folk från hela branschen. Läs mer här>>

Process- och produktutveckling för livsmedelsföretag – 31 januari

Vill du få inspiration och kunskap om hur du utvecklar och förbättrar livsmedelsprodukter och dina tillverkningsprocesser? Då är du inbjuden till ett spännande och lärorikt event med Livsmedelsacceleratorn där vi bland annat utforskar test- och labbverksamheten på RISE och hur vi kan stödja innovation och tillväxt inom livsmedelssektorn. Du får även presentationer från andra organisationers…
Läs mer

Vilket behov har du av stöd inom nutrition?

Enkät från RISE avseende behov av nutritionsstöd Nutrition och matens betydelse för hälsan är idag högt prioriterade områden för de flesta aktörer i matsystemet, vilket även gäller RISE. Vi vill gärna vidareutveckla våra erbjudanden inom detta område på ett sätt som är relevant för RISE uppdrag att vara näringslivets och samhällets innovationspartner. För att ta…
Läs mer

Konsekvensanalys av miljöaspekter i NNR 2023 – 12 december

Livsmedelsverket har fått ett tvådelat regeringsuppdrag som handlar om de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2023) och om att uppdatera kostråden. Nu bjuder Livsmedelsverket in till dialogmöte 12 december om regeringsuppdrag att genomföra en konsekvensanalys av miljöaspekter i NNR 2023. Mötet äger rum tisdag den 12 december kl 15–16. Då kommer Livsmedelsverket berätta om regeringsuppdraget och ger…
Läs mer

Nya märkningskrav på vin från 8 december

Enligt Livsmedelsverket ska vin och vinprodukter som tillverkas efter 8 december 2023 ska ha en ingrediensförteckning och en näringsdeklaration. Det innebär att det ska framgå vilka ingredienser som finns i vinet och vilket energi- och näringsvärde vinet har. Kravet gäller för alla viner och vinprodukter som säljs inom EU. Vin och vinprodukter har tidigare varit…
Läs mer

Vinnova finansierar åtta innovationsplattformar som ska förändra matsystemet till att bli mer hållbart och konkurrenskraftigt

Vinnova finansierar åtta innovationsplattformar för att skapa innovation på systemnivå, för ett hållbart och konkurrenskraftigt matsystem. Syftet med satsningen är att bidra till transformationen av matsystemet. I satsningen jobbar en bredd av aktörer tillsammans mot gemensamma mål och tillåts experimentera och utforska nya metoder och arbetssätt. Läs om alla plattformarna på Vinnova.se >>

Göteborg Vin & Deli

Göteborg är en gastronomisk stad med många stjärnkrogar, vinklubbar och saluhallar. Göteborg Vin & Deli är stadens största vin- och delikatessmässa som samlar erfarna och oerfarna dryckeskännare. Här möter du som besökare ett stort antal utställare med ädla drycker och delikatesser. Utställarna representerar såväl smaker från stora delar av världen som lokala smaker från Göteborg…
Läs mer

Märkningsdagen 2023

Missa inte årets möjlighet att hålla dig uppdaterad på nyheter, kommande reglering och praxis på livsmedelsområdet. I år får vi bl.a. höra mer om hur du kan arbeta med livsmedelsinformation online. Det har gått ett bra tag nu sedan kravet om att all obligatorisk livsmedelsinformation ska lämnas även för livsmedel som säljs online. GS1 Sweden…
Läs mer

Bli en produktutvecklare i världsklass!

Lär dig insiktsdriven innovation och bli en produktutvecklare i världsklass. Utbildningen ger dig kunskaper om innovationsprocesser och förståelse för olika delmoment och behov kring produktutveckling. Utbildningen innehåller både föreläsningar och gruppövningar. Samtidigt knyter du nya kontakter, utbyter erfarenheter och skapar nätverk. Populära utbildningen startar i januari 2024 igen. Datum:Modul 1: 17-18 januariModul 2: 7-8  februariModul…
Läs mer

Webbinarium: Starta livsmedelsverksamhet

Tillsammans med övriga deltagare får du matnyttig information och ett givande nätverk inför din verksamhetsstart. Informationen har allmän inriktning och vänder sig till alla olika typer av livsmedelshantering. Var: Digitalt via Skype. Kostnad: 300 kronor, exklusive moms (faktureras i efterhand) Sista anmälningsdag: 07 nov 2023Arrangör: Länsstyrelsen i Västra Götaland Föreläsningen innehåller bland annat grundläggande information…
Läs mer

Gör din egen HACCP – tredagarskurs för livsmedelsföretagare på landsbygden

Kursen ger dig grundläggande kunskaper i HACCP, som är en engelsk förkortning för Hazard Analysis Critical Control Point. Kursen är uppdelad på tre dagar: 21 februari, 6 mars och 20 mars 2024. Teori varvas med praktiska övningar. Under kursen lär du dig mer om vilka risker som kan förekomma och hur du förebygger dem. Du…
Läs mer

Webbinarium 7 november – Hälsosam och klimatsmart mat

Den 7 november är du välkommen till webbinariet om hälsosam och klimatsmart mat, där vi kommer visa på möjligheterna och orientera dig kring hållbar nutrition och de nordiska näringsrekommendationerna. Du kommer få korta presentationer från Livsmedelsverket, experter från RISE inom nutrition, livsmedelssäkerhet och hållbar konsumtion. Läs mer och anmäl dig här >>

Snart dag för SM i mathantverk i Borås

SM i mathantverk går av stapeln den 17-18 oktober i Åhaga, Borås. Fler lokala producenter finns på plats och ställer ut på mathantverkstorget och dagarna erbjuder även föreläsningar. På SM i mathantverk får du inte bara möjligheten att smaka på fantastiska produkter, utan också chansen att träffa passionerade producenter och lära dig om deras hantverk.…
Läs mer

Sjösonkoncernens satsar på framtiden med nytt team

I fjol samlades Sjösonkoncernens fiskbolag Savolax, Fiskgrossisten i Lysekil AB och Sjömat Skandinavien under ett gemensamt ledarskap med VD:n Christian von der Lancken i spetsen. Tillsammans befinner sig bolagen på en tillväxtresa med mål om att dubblera omsättningen till 2026 vilket kräver ökad lönsamhet. För att lyckas med det förstärks nu det befintliga teamet med…
Läs mer

Den svenska blåmusslan – en pärla bland klimatsmarta livsmedel

Musslor är ett livsmedel som är fyllt av nyttiga mineraler, fettsyror och protein. När musslorna skördas tas dessutom näringsämnena kväve och fosfor upp ur havet vilket kan bidra till att minska övergödningen av havet. – Musslor är havets superhjältar och vi tycker att fler borde upptäcka musslans förträffliga smak och nyttighet. Lägg därtill att blåmusslorna…
Läs mer

Internationella matsvinnsdagen – 29 september

På fredag, den 29 september, är det internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas över hela världen, även i Sverige. På matsvinnsdagen släpper Livsmedelsverket en ny rapport och lanserar en informationskampanj till svenska hushåll. Det är en del i ett regeringsuppdrag om minskat matsvinn, som Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Många tillsammans gör skillnad Matsvinn är…
Läs mer

Kronprinsessparet besökte Fazer – livsmedelsinnovationer och hållbarhet diskuterades

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besökte Fazer i Vanda, torsdagen den 21 september, 2023. Kronprinsessparet besökte Fazer och utställningen Fazer Experience. Det kungliga besöket på Fazer var det första i företagets historia. Fazers koncernchef Christoph Vitzthum hade äran att välkomna de kungliga gästerna till Fazer. Under besöket diskuterade Kronprinsessparet och koncernchefen bland annat förändringar inom…
Läs mer

Tulldagen 2023 i Göteborg

Tulldagen är årets höjdpunkt och mötesplats för dig som jobbar med internationell handel, tull och transportfrågor. Kom och träffa andra företag, utställare, organisationer och myndigheter och ta del av de senaste nyheterna på området. Oavsett om du är ny i din roll eller om du har lång erfarenhet, kommer du garanterat att kunna sy ihop…
Läs mer

Coop fokuserar på Sverige

Coop har extra fokus på svenskproducerade råvaror och livsmedel i september månad. För fjärde året i rad lyfter Coop Från Sverige-märkta varor, i år på temat ”Välj svenskt när du handlar”. Varor med märket ”Från Sverige” betyder att det är odlat, fött och uppvuxet, förädlat, förpackat samt kontrollerat i Sverige. – Med tydligare butiksexponering gör…
Läs mer

Alger ska minska köttbullens klimatavtryck

Genom ett svenskt innovationsprojekt inom livsmedelsföretaget Orkla testas nu hur klimatsmartare nötkött kan användas i svensk livsmedelsproduktion. Först ut är en provtillagning på Orklas anläggning i Eslöv av 2 000 förpackningar Felix köttbullar, med kött som kommer från djur som ätit Volta Greentechs algfodertillskott. Tillskottet sänkte djurens metanutsläpp med 80 procent per dag vid inblandning…
Läs mer

Mycorena och Atria i samarbete för framtidens klimatsmarta livsmedel

Mycorena och Atria Sweden har inlett ett partnerskap för att gemensamt utveckla och sälja en ny generation av hållbara och näringsrika produkter som korv, hamburgare och smörgåspålägg baserade på mykoprotein.– Detta partnerskap markerar en viktig milstolpe för Mycorena” säger Ramkumar Nair, VD för Mycorena. Atrias expertis inom produktutveckling och etablerad kundbas kommer att hjälpa oss…
Läs mer

Seminarium: Affärsdriven produktionsutveckling – automation och kompetensförsörjning i livsmedelsindustrin – 10 oktober

Livsmedelsindustrin är en mycket viktig del av Sveriges näringsliv och samhället i stort. För att steg för steg utveckla företagen i deras omställning till mer cirkulär verksamhet behöver bland annat en digitalisering och automation ske, där tillgången till relevant kompetens också är en viktig delmängd för att säkerställa utvecklingen. På seminariet kommer Mälardalen Industrial Technology…
Läs mer

Välkommen till startskottet för Switch Food Hub i Västra Götaland den 18 oktober 

Vi bjuder in dig som tillsammans med andra vill skynda på omställningen till mer hållbar, hälsosam och härproducerad mat i Västra Götaland.  Food Huben är tänkt som en verkstad fyllt med möjligheter där vi lär, vågar tänka nytt och testar sånt vi inte testat förut. En möjlighet för din organisation att komma till handling med att testa nya…
Läs mer

Dags att nominera till Änglamarkspriset 2023

Nu öppnar nomineringen till Änglamarkspriset 2023. 250 000 kronor kommer att tilldelas en ung aktör som arbetar för en mer hållbar värld.   KF och Coop delar ut priset i samarbete med Änglamarksfamiljerna Taube, Alfredson och Danielsson. Priset delas ut årligen sedan 2002. Priset premierar unga, miljöengagerade eldsjälar och delas ut till ett företag, en organisation eller…
Läs mer

Innovationsförmågan hos små och medelstora företag – TJIVA Innovation Conference 2023

TJIVA har sedan 2019 utvecklat metoder för att öka innovationsförmågan hos små och medelstora företag. En process som puffat igång förändringsresan hos flertalet företag, men också vässat oss själva.  Den 19 oktober kan du ta del av våra verktyg, en purfärsk utbildning i tjänsteinnovation, träffa företag samt höra om våra fallgropar och lärdomar! Läs mer…
Läs mer

Svensk mat lockar tyska konsumenter – delta på Grüne Woche i januari 2024

Sverige har under flera år medverkat vid den internationella livsmedels- och jordbruksmässan Grüne Woche i Berlin. Nu efterlyser Jordbruksverket svenska livsmedelsföretag som vill medverka vid mässan i januari 2024. Svensk mat och Sverige som destination står högt i kurs hos tyska konsumenter. Det har tydligt återspeglats på mässan Internationale Grüne Woche i Berlin där de…
Läs mer

Minska ditt företags klimatpåverkan

Med Klimatlöftet kan du som västsvenskt företagare få kostnadsfritt stöd för att minska ditt företags klimatpåverkan. Samtidigt stärker du er konkurrenskraft och tillsammans bidrar vi till den gröna omställningen. Gå med och välj klimatlöften. Den som driver ett litet eller medelstort företag har nu möjligheten att kostnadsfritt få hjälp med att minska er klimatpåverkan, genom att…
Läs mer

Vetenskapen bakom rekommendationer om kost – seminarium i Stockholm

Den 14 november arrangerar Kungliga vetenskapsakademin tillsammans med Livsmedelsverket ett seminarium om nutritionsepidemiologisk forskning och hur den kan användas som evidens för rekommendationer om kost. På seminariet kommer också metod och resultat i NNR 2023 att presenteras. Seminariets titel är “Evidence for dietary recommendations – the role of nutritional epidemiology”. Bland annat medverkar forskare från…
Läs mer

Produktionen av matfisk minskade med 20 procent under 2022 visar rapport från Jordbruksverket

Produktionen av odlad matfisk 2022 skattas till 9 500 ton i hel färskvikt. Jämfört med 2021 innebär detta en minskning med ungefär 2 300 ton eller 20 procent visar en ny rapport från Jordbruksverket. Produktionen av matfisk är nu nere på samma nivå som 2019–2020. Regnbåge fortsatt vanligaste matfisken Regnbåge utgör fortfarande störst andel av…
Läs mer

Workshopserien som får fart på ditt företag – 22 september

På Yesbox erbjuder de en workshopserie där du arbetar utifrån helheten och skapar förståelse för sambanden mellan affärsmodell, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Teori varvas med praktik och tillsammans skapas ett nyttigt gemensamt kunskaps- och erfarenhetsutbyte som ger dig värdefull kunskap om hur man framgångsrikt driver företag och vad som är bäst för ditt företags utveckling.…
Läs mer

Tillväxtverket: Livsmedelssektorn har hög tillväxtvilja – men även stora tillväxthinder

Tillväxtviljan är hög bland små och medelstora företag inom Livsmedelssektorn. Samtidigt upplever företagen inom Livsmedelssektorn större tillväxthinder än övriga företag. Största hindret för tillväxt är lagar och myndighetsregler, följt av bristande kompetensförsörjning samt bristande kapacitet i nuvarande lokaler. Det visar Tillväxtverkets stora enkätundersökning Företagens villkor och verklighet 2023. Generellt sett skiljer sig svarsmönstret i undersökningen…
Läs mer

Hållbar sjömat – vad innebär det? – 29 augusti

Dagens diskussioner kring mer hållbara matvanor rör främst behovet av minskad köttkonsumtion och ökad konsumtion av vegetabilier – gröna proteiner. Men något som ofta faller i skymundan är sjömaten – även kallad blå mat. Den 29 augusti kl. 09:00 ger Sara Hornborg, forskare på RISE Research Institutes of Sweden en allmän orientering kring konsumtion och…
Läs mer

EMPack – förpackningsmässa 4-5 oktober

Den 4 oktober – 5 oktober 2023 samlas förpackningsbranschen allt ifrån stora nyckelleverantörer till heta uppstickare för att lansera nyheter, trendspana och göra affärer. Empack arrangeras i Stockholm på Kistamässan. Läs mer mer på empacksthlm.se

Save the date: Cultivated Seaweed as a future food and a part of the protein shift – 4 October

Welcome to the final workshop of the CirkAlg project. Four yeas of work on culitvation of Swedish seaweed sppecies. Insights to their use as future food protein sources in a more cirular food chain Joint discussions around the multiple roles seaweed can play in food products and around this its nutritional assets vs occasional presence…
Läs mer

Stort sug efter lokalproducerade livsmedel

En majoritet, 68 procent eller nära 2,5 miljoner av invånarna i Stockholms län, Uppsala, Södermanland och Östergötland anser det vara viktigt att den lokala livsmedelshandeln erbjuder lokalt producerade varor. Samtidigt upplever 29 procent att den livsmedelsbutik där man vanligen handlar saknar ett lokalt anpassat erbjudande. Det visar en undersökning genomförd av Coop Butiker & Stormarknader…
Läs mer

Vi på Livsmedelsacceleratorn önskar dig en fin sommar!

Nu tar vårt nyhetsflöde en paus och semestern stundar för de flesta av oss. Vi vill passa på att önska våra läsare en härlig sommar. //Maria, Martin, Thomas och Peter

Nordiska näringsrekommendationerna 2023

I juni lanseras de Nordiska näringsrekommendationerna 2023. För första gången innehåller de vetenskapliga rekommendationer för både hälsa och miljö, och förordar en mer växtbaserad kosthållning, mer fisk och mindre kött på tallriken. I stora drag pekar Nordiska näringsrekommendationerna (NNR2023) mot mer växtbaserade livsmedel med betoning på frukt, bär, grönsaker, fullkorn och baljväxter, mer fisk och…
Läs mer

Introduktion till sensorik 11-12 oktober

Kursen ger en grundläggande förståelse för sensoriska metoder och analyser. Den ges på engelska under två halvdagar och är webbaserad. Kursen innehåller praktiska övningar och ett kit med prover sänds till deltagarna innan kursstart. Läs mer och anmäl dig här >>

Våga dela data! – Kostnadsfri seminarieserie om datadelning

Att datadelning är ett hett ämne råder det ingen tvekan om. Inte minst inom jordbruks- och  livsmedelskedjan. Projektet Agrifood Data Workshop bjuder in till en digital, kostnadsfri seminarieserie i fyra delar på temat Våga dela data! Välkommen att få djupare insikter om säkerhets- och lagkrav, samtidigt som du får en inblick i affärsaspekten. I seminarieserien…
Läs mer

Livsmedelsmikrobiologi kurs 5-7 september

Kursen ger grundläggande kunskaper om de vanligast förekommande mikroorganismerna i livsmedelssammanhang. Läs mer och anmäl dig här >>

Eurostars höst 2023

Eurostars riktar sig främst till innovativa små och medelstora företag som ingår i internationella projekt. Det går att söka finansiering för utveckling av marknadsnära processer, produkter och tjänster. Via internationellt samarbete ger Eurostars tillgång till ny kunskap, samarbeten och möjligheter att testa nya marknader. Läs mer på vinnova.se >>

Småskaliga livsmedelsproducenter ska enklare kunna ställa om till ekologiskt

Jordbruksverket upphandlar nu en aktör som kan göra en kartläggning av utbudet av inhemska jämfört med importerade ekologiska livsmedel. Syftet med kartläggningen är bland annat att identifiera vilka ekologiska produkter som importeras idag, men som skulle kunna produceras inhemskt istället. Sådan kunskap kan underlätta för små och medelstora livsmedelsföretag på landsbygden att öka sitt utbud…
Läs mer

Rapport om Systembolaget till EU-kommissionen

Konkurrensverket har överlämnat den första rapporten av två om Systembolaget till EU-kommissionen. I den första rapporten för 2022 redogörs bland annat för Konkurrensverkets yttrande över Gårdsförsäljningsutredningens betänkande i vilket det föreslås att gårdsförsäljning av alkoholdrycker ska tillåtas under vissa förutsättningar. I rapporten redogörs även för status i de två pågående rättsprocesser som initierats av Systembolaget…
Läs mer

Konkurrensverket ser risk för bristande konkurrens och omotiverade prisökningar i livsmedelsbranschen

Kan de höga svenska matpriserna förklaras av bristande konkurrens i livsmedelsbranschen? Hur ser konkurrensförhållandena ut i de olika leden i livsmedelskedjan? Det är frågor som just nu analyseras av Konkurrensverket. Undersökningen är fortfarande i ett tidigt skede, men redan Konkurrensverkets första resultat finns indikationer som tyder på risk för bristande konkurrens och omotiverade prisökningar. Konkurrensverkets…
Läs mer

Klimatlöftet är en ny satsning som ska få små och medelstora företag att lyckas med att minska sin klimatpåverkan

Klimatlöftet är ett nytt ettårigt projekt inom kraftsamlingen Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om och vänder sig till små- och medelstora företag som vill minska sin klimatpåverkan. Fokus ligger på typiska utsläppsområden som företag har och kan påverka. Det handlar om hållbara transporter, förnybara och resurseffektiva tjänster och produkter, klimatsmart mat, samt ökad klimat- och energiprestanda…
Läs mer

Kompetensutveckling stärker svenskt insjöfiske

För att svenskt insjöfiske ska kunna stärkas och bli mer hållbart behövs flera och olika typer av kompetensutvecklande insatser. Det uppger yrkesfiskare själva i en ny rapport från Jordbruksverket. För att stärka svenskt yrkesfiske har Jordbruksverket upphandlat en kartläggning av yrkesfiskares behov av kompetensutveckling inom insjöfisket. Kartläggningen visade på följande tre slutsatser: Svenskt insjöfiske är…
Läs mer

Efter prisökningarna – nu äter vi mindre till ett högre pris

Livsmedelskonsumtionen har minskat i takt med att matpriserna har stigit efter pandemiåren. Det visar ny statistik som presenteras i Konsumtionsrapporten. – Minskningen handlar både om att vi köper färre varor och att vi väljer billigare alternativ, säger konsumtionsforskaren Ulrika Holmberg. Det har blivit dyrare att äta mindre. Under 2022 ökade de svenska hushållens utgifter för…
Läs mer

Sök till Exportprogrammet i Västra Götaland

Exportprogrammet riktar sig till små och medelstora företag som exporterar idag och vill ta nästa steg i sin internationella expansion. Deltagare i Exportprogrammet får möjlighet att nätverka med andra företag med liknande utmaningar, öka kompetens inom aktuella områden och få individuellt stöd från experter inom internationalisering. Detta ingår i Exportprogrammet Gör din anmälan och läs…
Läs mer

Bohusläns blåmusslor skyddas inom EU

Blåmusslor (Mytilus edulis) som odlas i Skagerraks havsvatten i den bohuslänska skärgården har nu ursprungsskyddats av EU under namnet Bohusläns blåmusslor. Den bohuslänska blåmusslan är en hållbar och näringsrik proteinkälla från havet med smak av umami, nöt och krabba. – Bohusläns blåmusslor är ett gott exempel i raden av fina livsmedel som fått en skyddad…
Läs mer

Ekologisk certifiering av livsmedel – 19 september i Vara

Funderar du på att eko-certifiera din livsmedelsförädling? Kom då på Länsstyrelsens kursdag och de kommer prata om regler och mervärden samt vad du behöver tänka på. En hel del av de produkter som odlas eller föds upp på ekologiskt certifierade gårdar förädlas och säljs som konventionellt producerad mat. Länsstyrelsen i Västra Götaland reder ut hur…
Läs mer

Medborgarpanel gav förslag på hur vi kan äta hållbart och hälsosamt

Mer kunskap om hållbar mat i skolan, mer regler kring marknadsföring av onyttig mat och sänkt moms på frukt och grönt. Det var några av förslagen när Sveriges första nationella medborgarpanel överlämnade resultatet av sitt arbete till Livsmedelsverkets generaldirektör i helgen. Nu tas idéerna vidare i ett regeringsuppdrag om hållbar livsmedelskonsumtion, skriver livsmedelsverket i ett…
Läs mer

20 arter av havssallat funna längs Sveriges kuster

Antalet arter av grönalgen havssallat längs Sveriges kust är långt större än vad tidigare varit känt. Forskare vid Göteborgs universitet har kartlagt 1 000 mil kust och funnit tjugo arter av havssallat. Gröna makroalger av släktet Ulva, även kallad havssallat, finns nästan överallt längs den svenska kusten från Strömstad ända upp till Bottenhavet i Östersjön.…
Läs mer

Handbok ska hjälpa företag minska matsvinnet

Livsmedelsverket har tagit fram en ny handbok som ska hjälpa företag inom detaljhandeln att minska sitt matsvinn. Målet är att underlätta och spara tid åt företagen. En verksamhet som minskar sitt matsvinn utnyttjar både de egna och jordens resurser bättre – samtidigt som lönsamheten kan öka. Läs mer och ladda ner handboken här >>

Nu är finalisterna i Impact Maker Award utsedda

För tredje året i rad arrangeras Impact Maker Award, tävlingen för startups inom livsmedelsbranschen. – Priset ska inspirera och lyfta fram innovativa bolag som gör skillnad. Syftet med priset är att synliggöra innovativa startups inom livsmedelssystemet som en källa till inspiration för framgångsrik innovation. Ambitionen är att fler aktörer inom handeln, industrin och leverantörskedjan ska…
Läs mer

Av: Jerker Norlander

Grebbestadostron får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Grebbestadostron är nu det skyddade varumärket för det europeiska ostronet Ostrea edulis som lever fritt i Grebbestads norra och södra skärgårdar. För att få saluföras som Grebbestadostron ska ostronet antingen ha handplockats av dykare eller fiskats av fiskare utrustade med håv, vattenkikare och vadarbyxor. – Med en skyddad ursprungsbeteckning säkras att de ostron som saluförs…
Läs mer

Webbinarium 21 – Biomarina näringarna i Halland

– läge och framtid i Hallands län När: 21 juni klockan 10.30Hur: Online på Teams. Länk skickas ut innan eventet.Målgrupp: Företag, tjänstemän, politiker och andra som är intresserade av att ta del i utvecklingen av den blå bioekonomi. Ett webbinarium om de biomarina näringarna med fokus på Halland Halland goda förutsättningar att utveckla den blå…
Läs mer

Fastfood & Café & Restaurant Expo Malmö

FFCR är idag en av Nordens största mässa av sitt slag och finns nu i 5 städer – Göteborg, Stockholm, Malmö, Tammerfors och Helsingfors. De riktar sig till jobbar inom café, fastfood, restaurang eller i någon annan del av HORECA-sektorn. Här hittar du hela branschen under samma tak. REGISTRERINGEN ÄR ÖPPEN – MALMÖ 20-21 SEP…
Läs mer

Livsmedelsdagarna 2023

Den 20-22 september, Tylösand Livsmedelsdagarna är ett årligt branschforum, en mötesplats för alla aktörer inom livsmedelsbranschen där dialog, framtidsfrågor och mötet står i fokus. Här möts vi för att tillsammans driva livsmedelsbranschens viktiga frågor framåt, till exempel forskning, innovationer, trender, kompetensförsörjning och utbildning. Här träffar du andra engagerade medlemmar, knyter värdefulla kontakter och stärker din…
Läs mer

Utställare sökes till den Marin matmarknad på Västerhavsveckan – 12 augusti

Den marina matmarknaden i Fjällbacka hölls för första gången under Västerhavsveckan 2022 och den blev mycket uppskattad. Det var en härlig stämning och många utställare sålde slut på sina varor. Vill du delta som utställare i årets marina matmarknad, då är det dags att anmäla sitt intresse. Läs mer och anmäl dig på tanum.se/marinmatmarknad. Inspireras…
Läs mer

Lantmännen Biorefineries nya anläggning för veteprotein ingvid

Den 10 maj, invigdes Lantmännen Biorefineries nya produktionsanläggning för utvinning av veteprotein (gluten), i Norrköping. Med en markant ökad produktions-kapacitet stärks nu robustheten i svensk livsmedelsproduktion och en ökande efterfrågan från branschen ska tillgodoses. Produktionsanläggningen är en investering om 800 miljoner kronor. Intresset för växtbaserade proteiner ökar till följd av att fler verksamheter upptäcker nya…
Läs mer

Webbinarium: Miljöeffekter av fiskodling i öppna kassar

SLU bjuder in till ett webbinarium om kassodlingens miljöeffekter och framtidsutsikter i norra Sverige. Under webbinariet kommer en sammanfattning av de senaste forskningsrönen att presenteras och diskuteras. Målgruppen är bred och riktar sig till både forskare, branchaktörer, myndigheter och privatpersoner intresserade av akvakultur. Den 2:a juni mellan kl. 13:00 och 14:30 kommer forskare från SLU…
Läs mer

Axfoundation och SLU storsatsar på framtidens foder för fågel, fisk och fläsk

Fodret står för 50–85% av klimatutsläppen från matfågel, ägg, fisk och gris i Sverige, och består ofta av mat vi människor skulle kunna äta direkt istället. I projektet Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk undersöker nu Axfoundation och SLU tillsammans med 25 partners möjligheten att utveckla cirkulära, resurseffektiva råvaror för att skapa foder med…
Läs mer

Teknikworkshoppar och kurser – ta nya kliv inom digitalisering och cirkulär ekonomi

Små och medelstora tillverkningsföretag är viktiga för Sverige. Produktion2030 erbjuder handfasta möjligheter att lära mer om nya produktionstekniker och produktionsmetoder. Genom teknikworkshoppar och kurser ger vi företag och forskare möjlighet att mötas och utbyta kunskap och erfarenheter. Tillsammans stärker vi svensk industris konkurrenskraft! Till exempel arrangeras den 4 maj teknikworkshoppen kring digitalisering som riktar sig…
Läs mer

Rökt Vättersik. Foto: Jordbruksverket

Rökt Vättersik får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Vätterns Fiskareförbund har ansökt om att ursprungsskydda Rökt Vättersik och nu fått godkänt av EU-kommissionen. Det innebär att den sik som tas upp ur Vättern och tillreds på angivet sätt inom 10 kilometer från Vätterns strand nu kan märkas med den rödgula ursprungsbeteckningen (SUB). Fisket och rökningen av sik har lång historia och är ett…
Läs mer

Stort intresse för nordiskt toppmöte om matsvinn

Den 26 april samlas experter, politiker och kungligheter i Stockholm för ett nordiskt toppmöte om matsvinn. Målet är att lära av varandra, att tillsammans ta oss an gemensamma utmaningar och staka ut vägen framåt. Matsvinn är en viktig hållbarhetsfråga med omfattande effekter på klimat och miljö och innebär ett slöseri av resurser. Vi slänger mer…
Läs mer

Vi coachar livsmedelsföretag som vill söka finansiering från Västra Götalandsregionen 

Västra Götalandsregionen erbjuder medfinansiering till små och medelstora företag (SME-företag) som vill satsa på digitalisering, innovationer, globalisering, ökad sysselsättning, forskning och förnyelse.    Västra Götalandsregionen erbjuder, bland annat genom FoU-kort, stöd till forsknings- och utvecklingsprojekt som ska hjälpa företag att ta fram ny kunskap och kompetens för att utveckla sina tjänster, varor och processer. Erbjudandet om stöd till forskningsprojekt riktar sig till etablerade små och…
Läs mer

Bedömning från Livsmedelsverket: ”Probiotika” får inte användas som kategorinamn på kosttillskott

”Probiotika” får inte användas som kategorinamn på kosttillskott, bedömer Livsmedelsverket. Livsmedelsverket har sett över om ordet probiotika kan få börja användas på kosttillskott som innehåller en viss sorts bakterier. Bedömningen är att ordet inte får användas så länge det inte finns något godkänt hälsopåstående om probiotiska mikroorganismer. Livsmedelsverket står alltså kvar vid sin tidigare bedömning,…
Läs mer

Lär dig mer om hållbarhetsredovisning

Hållbarhetsredovisning för små och medelstora företag Med start 2024 börjar EU:s nya lag om Hållbarhetsredovisning, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) att gälla. Den nuvarande hållbarhetsredovisningslagen byts ut och kraven på hållbarhetsredovisning förändras i grunden och blir betydligt mer omfattande. RISE genom Omställningslyftet bjuder in till två kostnadsfria webbinarier den 5 och 8 maj) där vi…
Läs mer

19:e upplagan av Nordic Sensory Workshop den 25-26 april 2023

Från idé till konsumtion – Hur kan sensorisk vetenskap och konsumentinvolvering användas i produktutveckling från idé till färdig produkt?  I april har du möjlighet att träffa forskare och företag i syfta att inspireras och delta i diskussioner om hur man går från idé till konsumtion av nya produkter samtidigt som man inkluderar sensorisk och konsumentvetenskap…
Läs mer

Nätverket Konsumentkontakt startar ny säsong

Nu välkomnar vi nya och tidigare medlemmar till en ny spännande säsong i nätverket Konsumentkontakt, ett nätverk för dig som vill stärka din roll som företagets kommunikatör mot konsument. Konsumentkontakt är företagets ansikte utåt. Det är här som en produktupplevelse som inte uppfyllde förväntningarna kan vändas till något positivt. Med ett varmt och proffsigt mottagande…
Läs mer

Klimatpåverkan från växtbaserade köttanaloger – vad vet vi?

En ny studie inom projektet FINEST (Food INnovation for Sustainable System Transition) har sammanställt kunskapsläget och bidrar till en mer nyanserad bild av köttanalogers klimatpåverkan jämfört med andra produkter. De nya rönen kan stödja aktörer i livsmedelskedjan inom produktutveckling och i kommunikation med kunder och leverantörer. Växtbaserade köttanaloger presenteras ofta som ett klimatsmart alternativ men…
Läs mer

Fortsatt satsning på nya tekniker med stor potential för industriellt nyttiggörande

Morgondagens innovationer bygger ofta på avancerad materialkarakterisering. Lundabaserade anläggningarna MAX IV och ESS har en enorm potential, bland annat för livsmedelsföretag. – Satsningen innebär att RISE kan ta en ledande roll för att stötta svenska industriföretag som vill utveckla hållbara processer och produkter, produkter med ny funktionalitet, energisnålare teknik och större flexibilitet vid materialval och…
Läs mer

Bra förutsättningar för mer svensk gödsel

En rad initiativ är på gång för produktion av gödselmedel till jordbruket. Sverige har förutsättningar i form av god tillgång på diverse restprodukter och fossilfri el. Men det finns också hinder, som en föråldrad lagstiftning. Det visar en färsk rapport från Jordbruksverket. I dag har Sverige i princip ingen egen produktion av mineralgödsel, allt importeras.…
Läs mer

Möjligheter att lösa råvarubristen för surströmming undersöks

Under de senaste åren har surströmmingsindustrin haft mycket svårt att få tag på strömming. Surströmmingsindustrin fick under förra året endast mellan tio och 20 procent av råvarubehovet tillgodosett. Nu har Jordbruksverket i samarbete med företrädare för fiske- och surströmmingsindustrin tagit fram en färdplan för att försöka hitta lösningar på råvarubristen. – Surströmmingsindustrin är en liten…
Läs mer

Utbildning: Livsmedelsmikrobiologi – 5-7 september

Kursen ger grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper kring de vanligast förekommande mikroorganismerna i livsmedelssammanhang. Syftet med utbildningen är att deltagarna skall få ökad kunskap om livsmedelsmikrobiologi samt hur och varför man utför mikrobiologiska analyser. I kursen igår såväl teoretiska som praktiska moment. Förmiddagarna ägnas åt föreläsningar med fokus på grundläggande mikrobiologi och eftermiddagarna tillbringas på lab. …
Läs mer

Foodtech Forum: Together we create the food system of the future, today – April 25

Foodtech Innovation Network offers a unique opportunity for start-ups, industry professionals, public organizations, investors, and academics to come together and taste the most recent products on the market, learn about the latest developments in foodtech, discuss the future of food, and network with like-minded professionals. The Foodtech Forum is a half-day event that will take place on the 25th of April at Slagthuset Malmö. It will include…
Läs mer

Utvecklingen i livsmedelskedjan mellan åren 2016 och 2021

Den årliga uppföljningen av livsmedelsstrategin från Jordbruksverket, som visar utvecklingen i livsmedelskedjan mellan åren 2016 och 2021, visar på en ökad produktion i livsmedelskedjan som helhet och på små förändringar i lönsamheten. Rapporten visar också att lönsamheten ökade i livsmedelshandeln men minskade i restaurangledet. Utvecklingen av miljömålen går åt rätt håll, men inga miljömål som…
Läs mer

Information från Livsmedelsverket ska hjälpa företag inför elavbrott

Hur tätt matvaror ligger och hur de är förpackade är några faktorer som spelar stor roll för hur länge livsmedel klarar sig om det blir elavbrott. Livsmedelsverket har tillsammans med branschföreträdare tagit fram information som ska hjälpa livsmedelsföretag att förbereda sig för kortare och längre elavbrott. Läs mer på livsmedelsverkets hemsida >>

Matdagen 2023

Den 4 maj anordnar Livsmedelsföretagen Matdagen. Dagen kl 11:00 med årsstämma för Livsmedelsföretagens medlemmar. Matdagens program drar i gång kl 13:30 och håller på fram till kl 17:00. Registreringen öppnar kl 13:00. Därefter blir det mingel följt av en middag signerad Malin Söderström. Allting äger rum i Moderna Museets vackra lokaler på Skeppsholmen mitt i…
Läs mer

Unik möjlighet för livsmedelsföretag som aktivt och säkert vill arbeta med att minska energiförbrukningen

Vill du jobba med att minska din energiförbrukning, utan att tumma på livsmedelssäkerheten? Nu kan du anmäla ditt intresse att delta på vårens nätverksträffar för livsmedelsföretag som vill arbeta aktivt med sin energiförbrukning. Det första tillfället den 31 mars ger vi en introduktion till hur ett uthålligt energiarbete ute på företagen kan bedrivas och hur…
Läs mer

WHO:s mål om minskat saltintag till 2025 kommer inte att uppnås skriver Livsmedelsverket

Vi kommer inte att nå det globala målet om att minska saltintaget med 30 procent till år 2025, det konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO) i en rapport. Enligt WHO skulle 7 miljoner liv kunna räddas till 2030 om åtgärder införs för att minska saltmängden i mat. I nuläget är det endast fem procent av WHO:s medlemsstater som…
Läs mer

Svensk lax från den landbaserade odlingen i Säffle kan gå till den tyska sushi-marknaden

RE:OCEAN och tyska Natsu Foods har undertecknat en överenskommelse om att leverera svensk lax från den landbaserade odlingen i Säffle till den tyska sushi-marknaden. Natsu Foods är en ledande leverantör av färsk sushi till återförsäljare i Tyskland och binder sig i överenskommelsen att köpa en betydande del av RE:OCEANs lax när produktionen startar år 2026.…
Läs mer

Webbinarium om mat och dricksvatten vid kris och krig

Vad krävs för en stark livsmedelsförsörjning i kris och värsta fall krig? Vad kan du som livsmedelsföretagare göra och vad gör myndigheterna? Den 5 maj bjuder Livsmedelsverket in till ett webbinarium om krisberedskap och civilt försvar. För att Sveriges befolkning ska få mat och vatten även i kris och värsta fall krig måste alla aktörer…
Läs mer

Hållbar sjömat – nya möjligheter för offentliga måltider

Hur kan vi servera mer hållbart från havet? Vilka nya innovativa produkter finns och hur kan de användas? Se inspelningar från Innovatum Science Parks webbinarium om hållbar sjömat här. Sjömat är en viktig kugge i framtidens hållbara livsmedelssystem. I Sverige pågår utveckling av nya innovativa produkter. Offentliga kök kan spela en viktig roll i att…
Läs mer

Coop ska ha gemensamma EMV i hela Norden

Tusentals produkter ska få ny design. Under gemensamma inköpsbolaget Coop Trading uppdateras nu designen för Coops eget varumärke ”Coop” meddelar Coop i ett pressmeddelande den 7 mars. Under varumärket Coop får nu många produkter i de fyra länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland ett gemensam utseende för att förpackningsdesignen ska fungera på samtliga marknader. De…
Läs mer

Kan bli enklare att nyckelhålsmärka

Livsmedelsverket utvecklar ett digitalt verktyg som ska underlätta för producenter att märka sina produkter med Nyckelhålet. Nu efterfrågas inspel från aktörer i livsmedelsbranschen för att bättre förstå verktygets potential. Det som förenar mat märkt med Nyckelhålet är att den är ett nyttigare val i sin livsmedelsgrupp. För att ett företag ska få märka mat med…
Läs mer

Insikter kring Singapore som exportmarknad

Den 24 mars har du möjlighet att träffa Nicholas Song, Business Sweden Singapore, och Carl Norsten, Program Manager för Agri-Food Tech Business Sweden, och lyssna på hur Business Sweden arbetar med att stötta bolag inom Agri-Food Tech globalt samt insikter kring marknaden i Singapore och vår kommande delegation till Singapore i höst. Vi startar med…
Läs mer

Paulig investerar i WNWN Food Labs, tillverkare av världens första kakaofria choklad

Pauligs riskkapitalgren PINC har investerat i den brittiska startupen WNWN, det första företaget att ta kakaofri “choklad” till marknaden. Investeringen stödjer Pauligs mål att utveckla en matkultur som är bra för både människa och planeten. WNWN:s teknik är mycket skalbar och investeringsrundan kommer accelerera företagets expansion ytterligare.  Choklad är en av världens mest älskade livsmedelsprodukter.…
Läs mer

Se webbinariet om energieffektivisering för livsmedelsföretag

Den 26 januari 2023 arrangerades ett frukostwebbinarium med vägledande tips på vad livsmedelsföretag kan göra för att använda energi mer effektivt. Frukostseminariet innehåller fyra delar med experter från Energikontor Väst och RISE samt Fredrik Javensköld från Skånemejerier som delar med sig av sina erfarenheter kring energieffektivisering. Nu kan du se seminariet i efterhand på Omställningslyftets…
Läs mer

Kurs – Lean produktion 7,5 hp

Lean produktion består av en uppsättning principer och tekniker som innefattas i verksamhetens system och processer. Dessa kan härledas till en speciell affärsfilosofi och strategi som omfattar hela organisationens verksamhet. Kursen ger förståelse för grundläggande strategier och principer inom lean produktion. Den ger även en grund för fortsatta studier av hur den nya generationens världsledande…
Läs mer

Internationella handelsdagen – 11 maj

Dagen för dig som älskar internationella affärer. Här får du en uppdatering kring de senaste handelstrenderna, handelspolitiken och de affärskritiska områden du behöver ha koll på för att nå framgångsrik internationell försäljning. Idag är exportmarknader, information och nätverk mer tillgängliga än någonsin. Samtidigt är globaliseringen i stor förändring och rätt kunskap och kontakter är helt…
Läs mer

Nuläge Västra Götaland – Kunskapsseminarium 19 april

Var står vi idag? Hur hållbart och konkurrenskraftigt är Västra Götaland? Västra Götalandsregionen bjuder in till ett seminarium där de sammanfattar utvecklingen i Västra Götaland utifrån den gemensamma målbild i den regionala utvecklingsstrategin. Här får du lära mer om hur läget i regionen förändrats de senaste decennierna och hur våra förutsättningar ser ut inför framtiden inom…
Läs mer

25 miljoner kronor att söka – ska stärka svenskt vattenbruk inför klimatförändringar

Jordbruksverket utlyser nu 25 miljoner kronor till projekt som på olika sätt kan bidra till vattenbruksföretagens förmåga att möta klimatförändringar. Därmed ska konkurrenskraften stärkas för den svenska vattenbruksnäringen. Utlysningen ligger inom stödet ”Innovationsprojekt inom vattenbruk”. Från den 15 februari till den 15 april finns 25 miljoner kronor att söka för projekt som bidrar till att…
Läs mer

Mat utan jordbruk – med kemiteknik – 21 mars

Hybridseminarium – ”Mat utan jordbruk – med kemiteknik” – den 21 mars kl. 8.30-9.30 Hur kan man producera bearnaisesås och matolja utan att använda jordbruk? Hur kan palmolja ersättas på ett hållbart sätt? Anders Lorén, teknikchef på Green-On och två kollegor har utvecklat en process som utgår från koldioxid, vatten och elektricitet, en helt kemisk…
Läs mer

Internationell e-handel med Business Sweden

Redo att ta klivet ut med din e-handel på andra marknader? Här får du en genomgång i vad du behöver ha koll på både inför och under en internationell expansion online.  Den här kursen ger dig kunskap och insikt i hur du gör dig redo för en internationell e-handelsexpansion – både vad gäller lagar och…
Läs mer

Varför hamnade 400 miljoner ägg aldrig på frukostbordet

Under perioden 2020–2022 gick restauranger, bagerier och konsumenter miste om 400 miljoner svenska ägg och 15 miljoner portioner kött. Fågelinfluensa, salmonella och andra smittor slog hårt mot vår livsmedelsproduktion. Hur allvarligt är hotet från olika smittor och innebär stora djuranläggningar större risker? Detta och mycket mer diskuteras i Jordbruksverkets podd Upp på bordet. Jordbruksverkets smittskyddschef…
Läs mer

Nordic Future Food – 31 maj – 1 juni

Nordic Future Food konferensen utgör tillsammans med mässorna Food & Drink och FoodTech en branschöverskridande mötesplats som visar framtidens alla möjligheter för hela livsmedelsbranschen. Här finns utställare, branschfolk, talare och start-ups som diskuterar och fokuserar på produktutveckling, tillverkning, food tech och färdiga produkter. Läs mer på https://nordicfuturefood.se/ Välkommen till två intensiva dagar fyllda med inspiration…
Läs mer

Kostnadsfritt stöd för ditt företags klimat- och hållbarhetsarbete  

Vill ni arbeta för minskad klimatpåverkan för er produktion och produkter? Till exempel se över er energianvändning, råvaror och ingredienser, restströmmar eller förpackningar? Just nu är vi ute och träffar livsmedelsföretag som vill ställa om. I projektet Omställningslyftet kan ditt företag få rådgivning och expertstöd i ert affärsdrivna klimat- och hållbarhetsarbete och framtidsomställning. Vårt stöd…
Läs mer

Hushållens matsvinn fortsätter minska

I Sverige slängdes det över en miljon ton livsmedel 2021 Naturvårdsverkets senaste undersökning visar att vi fortfarande slänger för mycket mat. Över en miljon ton livsmedelsavfall slängs årligen. Dock syns en trend mot minskade mängder i hushållen som också står för den största andelen. Statistiken visar också att livsmedelsavfall från matbutiker minskade mellan 2020 och…
Läs mer

Ny chans att delta på Livsmedelsverkets digitala seminarium om nya riskklassningsmodellen

Den 25 januari höll Livsmedelsverket ett digitalt seminarium om den nya riskklassningsmodellen. Detta möte drabbades dock av tekniska problem och tyvärr var de tvungna att avbryta mötet. Därför bjuder Livsmedelsverket nu in till ett nytt seminarium. Tisdagen den 14 februari klockan 9-11 bjuder de in till digitalt seminarium där du som företagare eller branschrepresentant kan…
Läs mer

Seminarier för små och medelstora företag som vill öka sin innovationsförmåga

Seminarier om innovationsledningDagens och framtidens marknader är utmanande! Företags och verksamheters lönsamhet och hållbara värdeskapande kan snabbt påverkas. Behovet, att ligga steget före är avgörande. Anmälan Seminarierna omfattande 2×2,5 timmar och erbjuds vid flera tillfällen, online via ZOOM. Anmäl dig här via denna länk!  Seminarierna genomförs via ZOOM följande datum (du kan välja A eller…
Läs mer

Livsmedelsverket: Inbjudan till digitalt seminarium om nya riskklassningsmodellen -25 jan

Från och med nästa år kommer kontrollmyndigheterna att börja använda ett nytt sätt att beräkna hur mycket kontroll som livsmedelsföretag ska få. Den 25 januari 2023 håller Livsmedelsverket ett digitalt seminarium där du som företagare eller branschrepresentant kan delta för att få mer information om vad detta innebär. Här kan du läsa mer om hur…
Läs mer

Green Money Talks: Finansieringsevent – 18 jan

Stat, region och EU erbjuder en lång rad finansieringsmöjligheter för små och medelstora företag. Nu bjuder Johanneberg Science Park och Industriell Dynamik in till ett finansieringsevent där du får bred överblick och chans att prata direkt med finansiär. Läs mer och anmäl dig här >>

Livsmedelsnäringen är en framtidsbransch och en viktig svensk industrigren – 2 feb

Webbinarium om nyckelfrågor för utveckling av svensk livsmedelsindustri Det är en bransch som har stor inverkan på vår miljö och hälsa och är viktig för svensk livsmedelsförsörjning. Idag importerar vi 50% av allt vi äter. Hur kan smart industri med bland annat digitalisering och automation bidra till att stödja små och medelstora företag att växa,…
Läs mer

Nordic Seafood Summit 19-20 januari

Nordic Seafood Summit är den första mässan i sitt slag som samlar fisknäringens samtliga aktörer – från fiskaren och odlaren till grossist, förädling, dagligvaruhandel, restaurang samt beslutsfattare och myndigheter. Här finns möjlighet för näringens aktörer att få en inblick i hela kedjans verklighet, utmaningar och möjligheter. Kom och ta del av de senaste produkterna, lyssna…
Läs mer

530 MSEK i stöd från Europeiska Investeringsbanken för hållbar produktion av svensk lax till Re:ocean i Säffle

Re:ocean meddelar i ett pressmeddelande i december att Europeiska Investeringsbanken (EIB), Europeiska unionens ”klimatbank” stödjer Re:oceans projekt att bygga en storskalig anläggning för laxodling på land med 530 MSEK i venture debt. Cirka 10 000 ton lax beräknas produceras årligen i en havsliknande miljö från 2026. Re:ocean kommer driva den första storskaliga satsningen av laxodling i Sverige,…
Läs mer

Företag och organisationer bjuds in att delta i handelsdelegation till Japan

Den 2 till 6 juli 2023 kommer EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski att leda en handelsdelegation till Japan. EU-kommissionen bjuder in företag och organisationer från Sverige och övriga EU-länder att delta i delegationen. Resan innebär en god möjlighet att knyta kontakter i Japan för framtida affärsmöjligheter inom dryckes- och livsmedelssektorn. Jordbruksverket bevakar för Sveriges räkning en…
Läs mer

Nätverket Mat och miljö startar ny säsong

Nu välkomnar vi nya och tidigare medlemmar till en ny spännande säsong i nätverket Mat och miljö, 2022/2023 Miljön inklusive klimatet på vår jord påverkas av maten på vårt bord. Men vilken är den senaste kunskapen om livsmedels klimatpåverkan och andra viktiga miljöfrågor kopplat till livsmedelsproduktion såsom mark-, pesticid- och vattenanvändning och svinn? Hur blir…
Läs mer

Exportprogrammet Halland

Den 14 mars startar Exportprogrammet Halland som riktar sig till små och medelstora företag som exporterar idag och vill ta nästa steg i sin internationella expansion. Deltagare i Exportprogrammet får möjlighet att nätverka med andra företag med liknande utmaningar, öka kompetens inom aktuella områden och få individuellt stöd från experter inom internationalisering. Programmet riktar sig…
Läs mer

Exportboost 23 februari kl. 08.45-11.30

Anmäl dig till Exportboost den 23 februari kl. 08.45-11.30.Få effektiv experthjälp att snabbt ta nästa steg i din internationella affär. Boka en 45 minuters digital exportboost och träffa exportrådgivare från 10 olika organisationer. Exportboosten arrangeras av Exportcenter Väst. Exportboost riktar sig till små- och medelstora exportföretag med en redan etablerad export samt nya exportföretag med…
Läs mer

Vattenbruksfrågan i fokus när politiskt forum samlas

Den 4 november träffades politiker från gränskommunerna i Norge och Sverige för att hålla det första mötet inom Politiska Forum Skagerrak. Forumets främsta syfte är att synliggöra Skagerrak som en viktig resurs för hållbar utveckling av marina och maritima näringar. Det första mötet lade fokus på produktion och tillstånd inom vattenbruket. Diskussionen kretsade i synnerhet…
Läs mer

Brist på viktiga näringsämnen i vegokött

Utbudet av livsmedel som baseras på växtprotein för att ersätta kött har ökat kraftigt i takt med att allt fler väljer en växtbaserad kost. Samtidigt finns många utmaningar när det gäller produkternas näringsvärde. En studie från Chalmers visar nu att många av de köttsubstitut som säljs i Sverige redovisar ett högt innehåll av järn –…
Läs mer

Ny rapport från Livsmedelsverket: Styrmedel för en hälsosam livsmedelskonsumtion

Ohälsosamma matvanor är en av de främsta orsakerna till ohälsa och för tidig död i Sverige. För att förändra matvanorna i rätt riktning krävs åtgärder som ökar förutsättningarna för en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion. Livsmedelsverket har i uppdrag av regeringen att under 2020–2023 tillsammans med livsmedelsbranschen undersöka och skapa förutsättningar för en överenskommelse om att…
Läs mer

Så kan användningen av biobaserad plast i livsmedelsförpackningar öka

Lägre pris, större tillgång och bättre funktionalitet. Detta är de viktigaste faktorerna för att öka användningen av biobaserad plast i livsmedelsförpackningar enligt industrin. En ny studie från Lunds universitet sammanfattar 17 svenska företags tankar kring att byta ut den fossilbaserade plasten. Biobaserad plast kan minska negativ miljöpåverkan från livsmedelsförpackningar i plast. Genom att använda förnybar…
Läs mer

Ny sammanställning bekräftar och stärker nyttan med fullkorn

De positiva hälsoeffekterna av att äta mer fullkorn är klart större än riskerna med kadmium och andra oönskade ämnen, som kan finnas i fullkornsprodukter. Det visar en ny sammanställning från Livsmedelsverket. Det är väl känt att fullkorn medför bättre hjärt- och kärlhälsa och de flesta skulle behöva äta mer fullkorn än de gör. Men fullkorn…
Läs mer

Välkommen till en dag om affärsmöjligheter med offentliga kök – 25 januari

Lär dig mer om projektet Mer lokal mat i offentliga kök. Den lokala maten har många fördelar, hur kan vi hjälpa er för att utveckla affären till de offentliga köken? Du kommer att få lyssna på flera livsmedelsföretag inom olika branscher som har erfarenhet av att sälja till skolor, äldreomsorg och sjukhus. Syftet med dagen…
Läs mer

Grönskördade bönor – slutseminarium

Framtid för svenskproducerade baljväxter Projektet ”Lokal produktion och förädling av frysta grönskördade bönor” syftar till att lägga grunden för ett långsiktigt och lönsamt samarbete gällande odling och förädling av frysta grönskördade bönor. Gröna bönor är en resurssnål och kvävefixerande proteingröda med en starkt växande efterfrågan och intresset för och efterfrågan på växtproteiner är generellt stort…
Läs mer

Projekt designar testbädden för recirkulerande vattenbruk i Sotenäs

Nu satsar Västkusten på att skapa Sveriges mest avancerade testbädd för recirkulerande vattenbruk. Projektet ”Testbädd för storskaligt landbaserat vattenbruk” vill lägga grunden för en avancerad testbädd för ett smart, hållbart och cirkulärt vattenbruk. Testbädden som nu designas ska göra det möjligt att genomföra avancerade tester för att odla och hålla olika arter av vattenlevande organismer,…
Läs mer

Över två miljarder kronor ska bidra till mer svenskproducerad sjömat

Den 1 december öppnar det svenska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet. Det innebär nya möjligheter för yrkesfiskare, samt för den som driver eller planerar att starta ett vattenbruksföretag att söka stöd. Programmet främjar ett hållbart yrkesfiske och vattenbruk – och bidrar till ett ökat utbud av svensk sjömat. Havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet består av 22 olika…
Läs mer

Kommissionen föreslår åtgärder för att tillvarata algernas potential i Europa

Den 15 november antog kommissionen För en stark och hållbar algindustri i EU, ett banbrytande initiativ för att frigöra potentialen hos alger i Europeiska unionen. Kommissionen föreslår 23 åtgärder för att skapa möjligheter för industrin och hjälpa den att växa till en robust, hållbar och regenerativ sektor som kan tillgodose den växande efterfrågan i EU.…
Läs mer

Lunchwebbinarium: Om nya havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet

Lunchwebbinarium den 29 november klockan 12-12.45 Hur ser de olika stöden ut i det nya havs-, fiskeri-, och vattenbruksprogrammet? Vad har varit viktigt att ha med utifrån ett svenskt perspektiv? I Landet lär-webbinariet den 29 november presenterar Jordbruksverket programmet och de stöd som finns att söka. Läs mer och anmäl dig här >> I december…
Läs mer

Webbinarium 5 december om sockerreducering

Den 5 december kommer nätverket Hälsotrend ha ett digitalt nätverksmöte om sockerreducering.  Under dagen får vi bland annat lära oss mer om sockrets funktion i livsmedel, sockersänkning, sockerersättning, hälsorisker kopplat till socker och sötningsmedel samt om Livsmedelsverkets regeringsuppdrag om mindre salt och socker. Sista anmälningsdag är den 1 december. För att delta på seminariet behöver…
Läs mer

Spannmålsskörden ökar – 16 procent mer än förra året

Enligt pressmeddelande från Jordbruksverket beräknas årets totalskörd av spannmål till 5,8 miljoner ton, vilket är 16 procent mer än förra årets skörd. Totalskörden är 10 procent större än genomsnittet för de senaste fem åren, där 2018 med missväxt orsakad av torka är ett av åren. I år var det mera gynnsamt väder med både värme…
Läs mer

Try Swedish ställer ut på Nordic Organic Food Fair 16-17 november

Den 16-17 november deltar svenska företag i Try Swedish samlingsmonter på Nordic Organic Food Fair (NOFF) i Malmö – den största industrimässan för ekologiska, hållbara och veganska livsmedel i Norden. Konceptet Try Swedish används av Business Sweden på marknader runt om i världen för att främja svenska livsmedel och öka den svenska livsmedelsexporten. – I…
Läs mer

Hållbar blå mat 2030: Framtidens sjömat i Sverige

Datum: 2022-11-24 Tid: 10:00 – 12:00 Adress: Digitalt Länk till seminariet >> Seawin Slutseminarium Forskningsprojektet Seawin hälsar alla välkomna till slutseminarium den 24 november 2022 kl. 10-12. Seminariet ges i hybridformat med presentatörer och diskussionsdeltagare på plats på Kungliga Vetenskapsakademin och övriga åhörare deltar digitalt. Eventet fokuserar på sjömatens roll i framtidens matsystem – i…
Läs mer

Ny lagstiftning: Restauranger och kaféer måste erbjuda mat och dryck i återanvändbara matlådor och muggar

Från 1 januari 2024 ska företag som serverar mat och dryck i engångskärl erbjuda kunden möjlighet att få maten eller drycken i återanvändningsbara kärl som matlådor eller muggar. Kravet gäller de företag som serverar mat och dryck i engångskärl till fler än 150 kunder per dag. Lagstiftningen är en åtgärd för att minska förbrukningen av…
Läs mer

Att odla fisk rätt – om lagstiftningen för svenskt vattenbruk – 7 november

I detta Sea and Society Talk från Göteborgs universitet berättar Jonas Kyrönviita om sin avhandling där han har undersökt hur lagstiftningen påverkar svenskt vattenbruk. Tid och plats: 7 november, kl 12:05-13:00, Online via ZoomArrangör: Centrum för hav och samhälle, Göteborgs universitet Läs mer och anmäl dig här >>

WEBBKURS: Så kan du minska saltet

För hög saltkonsumtion kan orsaka högt blodtryck vilket i sin tur kan leda till hjärt-kärlsjukdomar. Detta är ett globalt problem och något som vi behöver ta tag i. Livsmedelsbranschen kan bidra till ett sänkt saltintag och därmed till att spara både liv och pengar. Inom projektet ReduSalt har forskare utvecklat flera metoder för att sänka…
Läs mer

EU godkänner Sveriges förslag till ny jordbrukspolitik

2023 förnyas den gemensamma jordbrukspolitiken i hela EU. Målet är att ge medlemsländerna bra förutsättningar att hantera de utmaningar som jordbruket och landsbygderna står inför. Den 28 oktober godkände EU-kommissionen Sveriges förslag till strategisk plan för den gemensamma jordbrukspolitiken. Nu kan arbetet med förordningar och föreskrifter avslutas så att reglerna kan träda i kraft vid…
Läs mer

Träffa Sallapack – nytt västsvenskt bolag som ska göra arbetet lättare för cateringföretagen

Sallapack står för dörren att lansera nya lösningar för att underlätta arbetet med manuell uppläggning av mat. Deras nya moduler av mindre maskiner matchar företag med behov av att effektivare hantera ett stort antal uppläggningar av mat varje dag. Det kan handla om storkök och kantiner i personalmatsalar men i första hand kommer Sallapack att…
Läs mer

Matmoms, jordbrukets utsläpp och biologisk mångfald i fokus när Axfood presenterar 114 förslag för ett mer hållbart mat-Sverige

I rapporten Mat 2030, Axfoods förslag till en hållbar livsmedelsstrategi för Sverige, riktas över hundra förslag till näringsliv, politiker och myndigheter för att öka trycket i den gröna omställningen. Att sänka eller slopa momsen på hållbarhetsmärkt mat, införa omställningsstöd för att få ut boskap på bete och att sänka arbetsgivaravgifter för att öka lantbrukets lönsamhet…
Läs mer

Fiskuppfödning för lantbruket

Studiebesök 1 novemberFler lantbrukare ser möjligheterna med att producera fisk på sina gårdar. Här ges en möjlighet att lära mer om fiskuppfödning på land under ett studiebesök till två västsvenska anläggningar. Studiebesöken går dels till Pond Fish and Greens i Floda som föder upp sötvattenlevande arter, dels till Smögenlax i Kungshamn som bedriver en mer storskalig saltvattensproduktion.…
Läs mer

Synergieffekter mellan förnyelsebar el och tångodling

OX2 har tecknat en avsiktsförklaring med Nordic Seafarm och Kobb. Projektet ska utforska vilka möjligheter det finns mellan storskalig tångodling och vindkraftverks till havs. Vindparken som heter Galatea-Galene är uppdelad på två områden. Galatea ligger cirka 25 km utanför Falkenberg och Galene cirka 25 km utanför Varberg. Den nu planerade adderade tångodlingen tar upp koldioxid…
Läs mer

Mycorena och Revo Foods utvecklar mykoprotein för 3D-printing

Intresset för alternativ till kött, fisk och skaldjur ökar bland konsumenter, men de mest eftertraktade produkterna som hela biffar och fiskfiléer är fortfarande svåra att producera. Den mest lovande teknologin för att skapa dessa högvärdesprodukter anses vara 3D-printing. Ingredienser som mykoprotein är på grund av sin naturligt fibrösa textur av stort intresse för produktion av…
Läs mer

Stöd till vattenbruk och beredningsindustri har bidragit till tillväxt

Jordbruksverket utvärderar och följer kontinuerligt upp resultat av stöden från havs- och fiskeriprogrammet. En ny utvärdering visar att investeringsstödet 2007–2019 har bidragit till att stärka tillväxten inom vattenbruket och beredningsindustrin genom ett ökat produktionsvärde. Inom vattenbruket har stödet även bidragit till ökad sysselsättning. Investeringsstödet omfattar sammanlagt 628 miljoner kronor och har enligt Jordbruksverket bidragit till…
Läs mer

Innovationsledning för grön och digital omställning – så får vi det att hända

Behovet av smarta och hållbara lösningar för samtidens komplexa utmaningar är stort. Förmåga till innovation pekas ut som avgörande för att den gröna och digitala omställningen ska ta fart. Under denna konferens får du ta del av kunskap om och inspiration till förnyelsearbete under osäkerhet. Du får också möta andra med intresse för innovationsledning. Datum:…
Läs mer

Ny satsning på innovation för minskad elanvändning i Sverige

Vinnova och Energimyndigheten vill accelerera nyttjande av lösningar som minskar elanvändning och flyttar den till rätt tider på dygnet. En gemensam insats ska leda till innovationer eller beteendeförändringar som kan spridas omgående och snabbt ge bred och långsiktig effekt i samhället. Satsningen kompletterar Energimyndighetens kampanj Varje kilowattimme (kWh) räknas genom att snabbt få fram innovationer och projekt…
Läs mer

Företag som exporterar till Kina behöver uppdatera sin registrering

Kina har ändrat sina regler om registrering. Om ditt företag har en registrering i Kina som godkändes före 2022 behöver den uppdateras. Sista datum för uppdatering är 28 februari 2023. Den 1 januari 2022 började Kinas nya registreringsregler gälla för alla livsmedelsanläggningar som producerar, processar och lagrar livsmedel som ska exporteras till Kina. Reglerna omfattar…
Läs mer

Can a nutrition label change our eating habits?

Date and time: Mon, 24 October 2022, 14:00 – 15:00 This event is arranged by EIT Food, Europe’s leading food innovation initiative, and Paulig, an international food and beverage company. As part of the European Commission’s strategy for a sustainable food system, a legislative proposal of a harmonized, mandatory, front-of-pack nutrition label is waiting around…
Läs mer

Ny tjänst ger de senaste nyheterna om export av mat

Nu är det möjligt för exportörer att följa de senaste nyheterna inom området export till länder utanför EU. Prenumerera på Livsmedelsverkets nya tjänst Nyheter livsmedelsexport. För företag som arbetar med att producera och lagra exportprodukter och/eller är exportör av livsmedlet till länder utanför EU finns det många regler att hålla reda på. Det kan handla…
Läs mer

Framtid Västra Götaland –  Klimatomställning för hållbar konkurrenskraft, 1 december 2022 

Västra Götalandsregionen bjuder in till en fysisk konferens med regionala utvecklingsfrågor i fokus. Vi kan, genom att gå före i klimatomställningen, stärka näringslivets konkurrenskraft, värna om människors välmående och behålla en god välfärd. På Framtid Västra Götaland samlas vi för en fortsatt dialog om hur vi ställer om tillsammans.  Förmiddagen äger rum i plenum och efter lunch väljer…
Läs mer

Svenskar litar på maten och har högt förtroende för myndigheter och forskare

Enligt Livsmedelsverket har svenskar högst förtroende bland medborgare i alla EU-länder för den information om risker med mat som de får från sina nationella myndigheter. Och förtroendet ökar. Det visar Eurobarometern, en omfattande återkommande undersökning om EU-medborgares inställning till risker med mat. Resultaten visar också att svenskar bryr sig mer om att äta hälsosamt, än…
Läs mer

Att starta och utveckla e-handel – möjligheter och utmaningar -27 oktober

Swedish E-Commerce Academy är på turné runt om i landet och den 27 oktober kan du som jobbar med företagets e-handel träffa dem i Göteborg. Är du i startgroparna för att börja sälja på nätet? Eller funderar du på hur nästa steg i ditt företags e-handelsresa ska se ut? Går du i tankar på att…
Läs mer

Livsmedelskontrollen tillbaka på en mer normal nivå efter coronapandemin

Livsmedelsverket skriver i ett pressmeddelande att livsmedelskontrollen är till stora delar tillbaka på en normal nivå igen efter en nedgång i antalet kontroller under den tid då covid-19 påverkade Sverige som mest. Antal kontroller har ökat och livsmedelskontrollen i alla dess led har i stora delar fungerat väl under år 2021. Men på flera områden…
Läs mer

Kan uttjänt jäst bli till biobaserat lim

Kan uttjänt jäst från ölbryggning användas för att göra biobaserat lim till wellpappförpackningar och spånskivor? Det ska utvärderas i ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation – en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Bakom projektet står RISE Research Institutes of Sweden tillsammans med en kvintett av aktörer som tillsammans bildar värdekedjan för…
Läs mer

Mat är tema för årets Krisberedskapsvecka

Denna vecka drar Krisberedskapsveckan igång, som uppmärksammar hur privatpersoner kan förbereda sig för olika slags kriser. Årets tema är mat och hur vi kan stärka vår egen hemberedskap. Livsmedelsföretag deltar också i kampanjen, till exempel genomför flera kommuner aktiviteter tillsammans med lokala livsmedelsbutiker. Krisberedskapsveckan är ett initiativ från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och…
Läs mer

Snart dags för Internationella matsvinndagen

Torsdagen den 29 september är det den tredje Internationella matsvinnsdagen. Inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn arbetar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket. Nu förbereds aktiviteter för att uppmärksamma hur mycket ätbar mat som slängs. Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet och miljön, därför har FN som mål i Agenda 2030…
Läs mer

Digital marknadsföring

Missade du Exportcentrums seminarium om att boosta exportaffärerna genom digital expansion med Jacqueline Kohtbauer och Tom Nilsson, Icebug AB? Nu finns det att se i efterhand på Youtube. Läs mer och se seminariet här >>

Digitalisering och sensorer i hygienens tjänst

Välkommen till årets upplaga av testbädden Cleaning Innovations temadag den 18 oktober på Nordic Food Industry, Svenska Mässan i Göteborg. I år med fokus på digitalisering och sensorer i hygienens tjänst. Hygienarbetet är oerhört viktigt i flera branscher inte minst i livsmedelsbranschen för att säkerställa produktionen av hållbara och säkra livsmedel eller i sjukvården för…
Läs mer

Webbinarium om strategiskt hållbarhetsarbete

Produktionslyftet arrangerar den 18 november ett frukostwebbinarium om möjligheter med grönt förbättringsarbete. Klimatkrisen är här och nu och för industrin framstår hållbarhetsfrågan som alltmer avgörande för långsiktig konkurrenskraft och tillväxt. Lean och agila arbetssätt kan användas för att driva ett strategiskt hållbarhetsarbete som samtidigt ger ny kraft till innovationer och ständiga förbättringar. Forskning visar att…
Läs mer

Miljardsatsning på ärtor stärker Västra Götaland som klimatsmart livsmedelsregion

Västra Götalandsregionen välkomnar Lantmännens beslut att investera drygt 1 miljard i en ny livsmedelsfabrik för tillverkning av ärtprotein i Lidköping. Här finns bördiga odlingsjordar och hög kompetens kring produktion av växtbaserade proteiner. Fabriken väntas stå klar 2026. Lantmännens beslut positionerar Västra Götaland och Sverige ytterligare som föregångare inom hållbar livsmedelsproduktion. – Skenande livsmedelspriser och tomma butikshyllor…
Läs mer

Mångmiljonstöd till ny nationell dataplattform för jordbruket

I december förra året utlyste Jordbruksverket 50 miljoner kronor för ett samarbets- och utvecklingsprojekt som ska bygga och etablera en dataplattform för jordbruket. Nu står det klart att stödet tillfaller Agronod.– Det är en viktig milstolpe för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion. Tillsammans med våra samarbetspartner kan vi nu börja realisera en nationell dataplattform som…
Läs mer

Miljardinvestering gör Lantmännen unikt i norra Europa

Investeringen om drygt 1 miljard kronor i en ny storskalig produktionsanläggning för ärtprotein i Lidköping stärker Lantmännens ledande position inom växtbaserade proteiner. Ärtproteinerna kommer att komplettera det befintliga sortimentet av hållbara spannmålsbaserade proteiner från vete och havre. Den nya produktionsanläggningen beräknas stå klar i början av 2026. Nu påbörjar Lantmännen detaljprojekteringen av en ny storskalig…
Läs mer

Nu finns fördjupad information om spårbarhet publicerad hos Livsmedelsverket

Spårbarhet handlar om att det ska gå att följa matens väg genom livsmedelskedjan. Regler om spårbarhet gäller för alla livsmedelsföretagare. Livsmedelsverket har nu publicerat information om regler för spårbarhet på Kontrollwiki – webbplats för fördjupning om tolkning av lagstiftningen och livsmedelskontroll.    Surfa in på här för att läsa mer >>

440 miljoner har gått till nytänkande inom jordbruk, trädgård och rennäring

Jordbruksverket nya uppföljning visar att cirka 440 miljoner kronor har beviljats i innovationsstöd för nytänkande idéer under åren 2014–2022. Vanligast är idéer om att skapa nya tjänster och produkter som en del av nya arbetsmetoder. Innovationsstödet är en del av EIP-Agri, en europeisk satsning för att skapa produktivitet och hållbarhet genom innovationer. Stödet ger full…
Läs mer

Stora Enso förvärvar det nederländska bolaget De Jong Packaging Group för att accelerera tillväxten inom förnybara wellförpackningar

Stora Enso förvärvar nederländska De Jong Packaging Group, för ett bolagsvärde av cirka 1020 miljoner euro. Förvärvet kommer att fortsätta stärka Stora Ensos strategiska riktning, påskynda omsättningstillväxten, och bygga marknadsandelar inom förnybara förpackningslösningar i Europa. De Jong Packaging Group är en av de största producenterna av wellförpackningar i Benelux. Företagets produktportfölj och geografiska läge ska…
Läs mer

Nya lagändringar inom konsument och marknadsrätt

Vet du om att det skett omfattande lagändringar inom konsumenträtt och marknadsföring under 2022? Västsvenska handelskammaren listar tre punkter att ha koll på för att undvika höga sanktionsavgifter. Digitaliseringen har inneburit ett paradigmskifte inom handeln, men lagstiftningen har inte riktigt hängt med. Fram tills i år, då flera stora förändringar har införts i bland annat…
Läs mer

Bli ett mer attraktivt företag och förbättra er lönsamhet genom jämlikhet, mångfald och inkludering – 12 oktober

Vill du rusta ditt livsmedelsföretag för framtiden och hitta möjligheter till att ställa om till en mer inkluderande arbetsplats? Välkommen till en inspirationsdag tillsammans med Lokalproducerat i Väst och Livsmedelsacceleratorn. Här får du chans att diskutera och inspireras för att hitta möjligheter hur du kan skapa en mer attraktiv verksamhet som förbättrar lönsamheten. Garveriet i…
Läs mer

Exportnätverket – 27 september

Snart är det dags för höstens nätverksträff för livsmedelsföretag i Västra Götaland. Denna gång ses vi hos Klädesholmen på Tjörn.Datum: 27 september, kl 11.00-13.30Plats: Klädesholmen Seafood AB, Ängholmsvägen 14, 471 41 Rönnäng Läs mer och anmäl dig här >>

Regeringen vill fortsätta att stärka Sveriges livsmedelsberedskap

Kommuner och regioner står för grundläggande samhällsservice som alltid behöver upprätthållas så även under höjd beredskap och ytterst krig. En väsentlig del av detta ansvar gäller försörjningen med livsmedel i kommuners och regioners verksamhetsansvar inom hälso- och sjukvård. Även kommuners verksamhetsansvar för omsorg inom socialtjänstens område och inom förskola och skola. Regeringen ger nu Statskontoret…
Läs mer

Krisstöd till djurproduktion, växthusföretag och yrkesfiske

Regeringen har beslutat om ett riktat ekonomiskt stöd till djurproduktion, växthusföretag och yrkesfisket. Anledningen är att kostnaderna för insatsvaror inom jordbruket har ökat kraftigt den senaste tiden, bland annat på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Det är länsstyrelsen som administrerar och handlägger stödet. Krisstöden är till för dig som haft ekonomisk påverkan på din…
Läs mer

Matsmart tar in 400 miljoner SEK via en nyemission till befintliga ägare

Matsmart visar fortsatt stark tillväxt och idag tillkännager e-handelsbolaget att man stängt en ny finansieringsrunda som ger e-handeln ett tillskott på 400 miljoner SEK. Finansieringsrundan har letts av SEB Private Equity – som även är bolagets största ägare – och Exor Capital. Kapitalanskaffningen har genomförts till en signifikant högre värdering än vid föregående finansieringsrunda och…
Läs mer

Marknaden för alternativa proteiner växer visar en ny rapport från Boston Consulting Group

Tre av tio (30 %) konsumenter är villiga att byta till alternativa proteinkällor för att främja klimatet, det visar en rapport från Boston Consulting Group (BCG) och Blue Horizon. Ett skifte till alternativa proteiner har potential att bli den mest kostnadseffektiva lösningen när det gäller att tackla klimatkrisen. De globala investeringarna i alternativa proteiner har…
Läs mer

Lär dig mer om sänkt salthalt i livsmedel

Slutseminarium för saltsänkningsprojektet ReduSalt ReduSalt är ett forskningsprojekt där vi utvecklar metoder för att hjälpa livsmedelsbranschen att sänka salthalten i sina livsmedel utan att produkternas kvalitet, säkerhet eller processbarhet försämras. Projektet startade 2015 och nu är det dags att slutredovisa vad vi kommit fram till. Datum: 26 oktober, 2022Tid: 09.30-15.00Plats: Frans Perssons Väg 6, GöteborgSista…
Läs mer

Absurt är ordet för elpriserna i Skåne

Den 25 augusti kallade Livsmedelsakademin och Packbridge till en presskonferens i Malmö där representanter för livsmedels- och förpackningsindustrin gav sin syn på det tuffa läget på grund av skyhöga elpriser. Här hittar du hela presskonferensen >>

Nominera till Änglamarkspriset 2022

Änglamarkspriset delas ut till ett företag, en organisation eller person som jobbar för hållbar utveckling och står för värdefulla insatser inom miljö och ekologi. Nominera de unga eldsjälar som förtjänar att vinna årets pris och 250 000 kr. Nomineringen för årets Änglamarkspris är nu öppen. Nomineringsperioden pågår till den 18 september. Priset premierar unga vuxna…
Läs mer

Svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med en femtedel

Svensk kyckling har minskat sitt klimatavtryck med nästan 20 procent på drygt tio år. I dag är avtrycket knappt 1,6 kilo koldioxid per kilo slaktvikt. Det visar en ny och omfattande livscykelanalys (LCA), med klimatpåverkan i fokus, som gjorts av forskningsinstitutet RISE. Studien presenterades på ett seminarium den 16 augusti. – Svensk Fågels kycklinguppfödare har…
Läs mer

Så kan ert företag använda svinniska i kampen för minskat matsvinn

Livsmedelsverket tar upp kampen mot matsvinn genom att introducera en handbok i att ”prata svinniska” där du som livsmedelsföretag ska få hjälp med att uppmuntra till minskat matsvinn. I handboken hittar du inspiration, riktlinjer och länkar till materialatt ladda ner. Svinniskan består av ord som på ett humoristiskt sätt vill få konsumenter att stannaupp och…
Läs mer

Fazer forskar i cellodlad kakao som ett alternativ för framtidens choklad

Kakao är hjärtat i Fazers choklad och är en viktig råvara för företaget. En av Fazers främsta prioriteter i företagets hållbarhetsarbete är att säkerställa en hållbar hantering av kakao, vilket innebär att arbeta för att säkra ett lönsamt jordbruk, förbättra kakaosamhällenas välbefinnande och nyttja naturresurser på ett hållbart sätt. Som en del av Fazers innovationsfokus,…
Läs mer

Träffa oss på Nordic Food Industry

Livsmedelsacceleratorn deltar på Nordic Food Industry i oktober på Svenska Mässan i Göteborg. Mässan hålls den 18-20 oktober. Det blir tre fullspäckade branschdagar för livsmedelsindustrin med särskilt fokus på hållbara produktions- och förädlingsprocesser. Ambitionen är att öka konkurrenskraften för Sveriges många livsmedelsföretagare genom att staka ut riktlinjerna för en kraftsamling med sikte på 2030. Målet…
Läs mer

Learn more about how x-ray and neutron scattering can reveal the complexity on food materials

Are you working with food research in industry or academia? Are you curious about how x-ray and neutron scattering could improve your research and your knowledge on food materials? Please come and join Northern Lights on Foods third food masterclass. DescriptionTexture and structure are fundamental to the quality, consumer acceptance, digestibility and physiological relevance of…
Läs mer

Lidl Sverige fortsätter pilotprojektet med Too Good To Go

Lidl Sverige fortsätter att växla upp sitt hållbarhetsarbete genom en rad insatser. Ett av målen är att halvera matsvinnet och spara resurser till 2025 – därför genomför Lidl Sverige sedan december 2021 ett pilotprojekt med Too Good To Go. Sedan initiativet lanserades har över 18 800 frukt- och grönsakskassar motsvarande 80 ton mat räddats. Nu…
Läs mer

Framtidens bransch – insekter som mat och foder

30 augusti klockan 13.00 till 31 augusti klockan 12.30. Insekter som proteinkälla till djurfoder och mat för människor är en expansiv industri i hela världen. Ur ett hållbarhetsperspektiv är insekter också en viktig pusselbit för att effektivt hushålla med jordens resurser. Mycket har hänt de senaste åren både inom forskning och nya affärsmöjligheter. Boka redan…
Läs mer

Garant lanserar fish cake på svensk braxen och åkerböna

En fish cake gjord på grönlistad braxen från svenska insjöar och småländsk åkerböna – det är det senaste tillskottet i frysdisken från Garant, Axfoods eget varumärke. Produkten uppfyller en rad olika hållbarhetskriterier och bär dessutom Från Sverige-märkningen. – Genom att utveckla vårt sortiment med fler varor av grönlistad fisk och hållbart odlade vegetabilier, bidrar vi…
Läs mer

Orkla satsar på öppen innovation och startar inkubator i Malmö

Den 23 augusti öppnar dagligvaruföretaget Orkla en ny restaurang, Frankful Butik och Restaurang, i Malmö. Restaurangen, som ligger i anslutning till företagets huvudkontor och dess innovationskök, blir samtidigt företagets innovationsinkubator. Fokus för verksamheten är att hitta lösningar för framtidens mat inom planetens gränser. – Frankful Butik och Restaurang blir vår innovationsinkubator där vi snabbt kan…
Läs mer

Satsning på storskalig livsmedelsproduktion i Gällivare på ritbordet – viktigt steg i grön omställning

Utredningar pågår om hur spillvärme från LKAB och den planerade fossilfria järnsvampsproduktionen i Gällivare kan bli en viktig pusselbit i den gröna industriomställningen. Företaget WA3RM, som bygger och finansierar infrastruktur för nästa generations gröna verksamheter, har skrivit under en avsiktsförklaring med Gällivare Energi för att ta hand om delar av spillvärmen från den unika järnsvampprocessen…
Läs mer

Sänk salthalten – 26 oktober

Den 26 oktober presenterar forskningsprojektet ReduSalt sina nya rön. Projektet har utvecklat metoder för att hjälpa livsmedelsbranschen att sänka salthalten isina livsmedel utan att produkternas kvalitet, säkerhet ellerprocessbarhet försämras. Seminariet är öppet för alla och kostnadsfritt. Anmälan öppnar i slutet av augusti. Datum: 26 oktober klockan 10–15Plats: Frans Perssons väg 6, RISE Jordbruk och livsmedel,…
Läs mer

Kurs i livsmedelsmikrobiologi

I höst ger RISE en kurs i grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper kring de vanligast förekommande mikroorganismerna i livsmedelssammanhang. Syftet med utbildningen är att deltagarna skall få ökad kunskap om livsmedelsmikrobiologi samt hur och varför man utför mikrobiologiska analyser. I kursen ingår såväl teoretiska moment som praktiska laborationer där varje deltagare genomför provsättning, analys och avläsning. …
Läs mer

Ny sorteringsmetod tar vara på hela fisken

När det gäller kött är det självklart ta hand om olika delar av djuret för att så mycket som möjligt ska bli mat. Inom fiskindustrin rensas mer än hälften av fiskens vikt bort och når aldrig våra tallrikar. Detta är kostsamt för miljön och går stick i stäv med den svenska livsmedelsstrategin. Nu presenterar forskare…
Läs mer

Nominera till Food Planet Prize

Curt Bergfors Food Planet Prize delar årligen ut ett av världens största miljöpris. Det belönar innovativa lösningar som kan bidra till skiftet till ett mer hållbart globalt matsystem inom en tioårsperiod. Varje år delas 2 miljoner USD ut vardera till två sådana lösningar. Vårt nuvarande matsystem utgör ett allvarligt hot mot mänsklig och planetär hälsa.…
Läs mer

Regeringen vill stärka kontrollen av fusk i livsmedelskedjan

Fusk i livsmedelskedjan medför risker för människors och djurs hälsa. Organiserad brottslighet vilseleder svenska konsumenter som luras att betala för sämre kvalitet än de förväntar sig. Samtidigt snedvrider fusket konkurrensen och seriösa företag riskerar att slås ut. I tisdags den 28 juni höll landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg pressträff där hon presenterade förslag på åtgärder för att…
Läs mer

Världens första metanreducerade nötkött nu i butik

I ett unikt pilotprojekt mellan bioteknikföretaget Volta Greentech, dagligvarukedjan Coop och livsmedelsbolaget Protos presenteras nu världens första metanreducerade nötkött. Från 30 juni kan man köpa köttet i utvalda Coop-butiker. Svenska Volta Greentech har tagit fram Volta Seafeed, ett fodertillskott för nötkreatur baserat på den röda algarten Asparagopsis som minskar dessa utsläpp. Externa studier där kor…
Läs mer

Nytt stöd för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram

För ett begränsat antal företag med upp till 100 anställda erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram. Programmet är väl beprövat och syftar till utveckla bolagets konkurrenskraft och förmåga till förnyelse. Produktionslyftet erbjuder hjälp med ansökan. Se villkoren för stödet nedan. Kontakta annika.nilsson@ri.se för mer information och hjälp med…
Läs mer

Ta nästa steg på din exportresa

I höst drar exportprogrammet Västra Götaland igång. Exportprogrammet riktar sig till små och medelstora företag som exporterar idag och vill ta nästa steg i sin internationella expansion. Deltagare i Exportprogrammet får möjlighet att nätverka med andra företag med liknande utmaningar, öka kompetens inom aktuellla områden och få individuellt stöd från experter inom internationalisering. I exportprogrammet…
Läs mer

Cleaning Innovation 2022

Välkommen till årets upplaga av testbädden Cleaning Innovations temadag. I år med fokuspå digitalisering och sensorer i hygienens tjänst. TID: 18 oktober 2022, kl 10.00-15.00PLATS: Svenska Mässan i Göteborg, Processteknikmässan, Scanautomatic Lokal R17DELTAGARAVGIFT: 1000 kr, Lunch och fika ingårSISTA ANMÄLNINGSDAG: 27 septemberANMÄLAN: Anmäl dig här >> Hygienarbetet är oerhört viktigt i flera branscher inte minst…
Läs mer

YH-utbildning: Foodmaker

Från jord till bord – bli entreprenör i den moderna matrörelsen!En ökad efterfrågan på närproducerat, mer medvetna livsmedelskonsumenter och matturism som trend – intresset för mat och lokala producenter har nog aldrig varit så stort som nu! Lär dig att driva affärer inom småskalig livsmedelsproduktion med studier på distans, och med fysiska träffar i Boden…
Läs mer

Nanosensor avslöjar bekämpningsmedel på frukt

Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en liten sensor som kan avslöja rester av bekämpningsmedel på frukt på bara några minuter. Sensorn består av flamsprutade nanopartiklar gjorda av silver och ökar känsligheten för kemikaliernas signaler. Enligt forskarna skulle konceptet, som beskrivs i tidskriften Advanced Science, i framtiden kunna användas för att upptäcka bekämpningsmedel på livsmedel innan…
Läs mer

Förvandla matavfall till värdefulla ingredienser

EnginZyme, utvecklare av cellfria biotillverkningsprocesser, har gått samman med det process- och förpackningsföretaget Tetra Pak för att ta fram nya lösningar till livsmedels- och dryckesindustrin.  Med hjälp av enzymer utvecklar EnginZyme och Tetra Pak tillsammans banbrytande processer. Enzymer är naturliga, giftfria biologiska molekyler som har potential att ersätta eller förbättra energiintensiva kemiska katalysatorer i livsmedelsproduktion.…
Läs mer

Utredning ska analysera möjligheten till kamerabevakning på slakterier

Regeringen har idag beslutat att tillsätta en särskild utredare som ska analysera hur kamerabevakning skulle kunna användas på slakterier för att stärka djurskyddet och föreslå hur ett krav på kamerabevakning skulle kunna utformas. Utredningen ska redovisas senast den 31 maj 2023. De företag som driver slakterier är skyldiga att se till att de bestämmelser om…
Läs mer

Paulig och Lantmännen tar nästa steg för att uppnå mer hållbara odlingsmetoder på 20 svenska gårdar

Livsmedelsföretaget Paulig har aktiverat den andra fasen av sitt hållbara jordbrukssamarbete med Lantmännen. I fas två har Lantmännen kontrakterat cirka 20 lantbrukare för att förse Paulig med 17 000 ton vetemjöl odlat enligt programmet. Genom partnerskapet förväntas vetemjölets klimatpåverkan minskas med så mycket som 30 procent (2 300 ton CO2). Vetemjölet kommer att användas för att…
Läs mer

Emma Rung blir ny vd på KRAV

Emma Rung blir ny vd på KRAV. Hennes uppdrag är att öka synligheten och efterfrågan på KRAV-märkt. KRAV ska ta ökad plats i samhällsdebatten, bli relevant för fler och vara en tydlig röst för ökad hållbar konsumtion. Emma kommer senast från flera ledande positioner i Regeringskansliet. – Mitt sikte är tydligt inställt på att ge konsumenter…
Läs mer

Pauligs popcornfabrik i spanska Puig-reig blir koldioxidneutral

Livsmedelsföretaget Paulig har uppnått byggnadscertifieringen Carbon Neutral® för sin popcornfabrik i spanska Puig-reig. Fabriken tillverkar mikrovågspopcorn och popcornförpackningar åt handelns egna varumärken och använder 100 procent förnybar energi. I och med certifieringen blev Puig-reig den sjätte av totalt tio Paulig-fabriker att uppnå koldioxidneutralitet. Fabriken i Puig-reig är en del av det spanska Tex Mex- och snacksföretaget…
Läs mer

10 000 ton lax ska produceras årligen i Säffle

RE:OCEAN bygger en storskalig anläggning där lax ska odlas på land i en havsliknande miljö. Redan 2026 siktar företaget på att producera 10 000 ton lax årligen. Projektet stöds av Sveriges tre ledande dagligvaruhandlare, Axfood, Coop och ICA som ser stora möjligheter i landbaserad laxodling för att kunna erbjuda konsumenter hållbar lax från Sverige. 2025 kommer…
Läs mer

Lantmännen Cerealia inleder samarbete med Mycorena

Lantmännen Cerealia påbörjar ett partnerskap med Foodtech-bolaget Mycorena, med en gemensam ambition att utveckla framtidens livsmedel av mycoprotein för den nordiska marknaden. Lantmännen Cerealia och Mycorena – ett västsvenskt Foodtech-bolag som utvecklar svamp-baserat protein – inleder ett samarbete för att utveckla livsmedel baserade på hållbart producerat mycoprotein. Efter att tillsammans ha tagit fram prototyper, tar…
Läs mer

Axfood vill sänka momsen på hållbar mat

Sänk eller avskaffa momsen på hållbar mat för att öka tempot i den gröna omställningen. Det skulle gynna såväl miljön som konsumenterna och lantbruket på både kort och lång sikt. Det menar Axfood som idag presenterar sitt förslag i en debattartikel i Dagens Industri. – Det måste löna sig både att producera och konsumera hållbart.…
Läs mer

Jordbruksverket: Så utvecklar vi svenskt vattenbruk

Välkommen till lunchseminarium den 14 juni om svenskt vattenbruk. Vi startar lunchseminariet med att Frida Solstorm berättar om hur Jordbruksverket jobbar för att utveckla och främja det svenska vattenbruket. Därefter samtalar vi med representanter från Matfiskodlarna och Svenskt vattenbruk och sjömat om vad som krävs för att öka den svenska vattenbruksproduktionen och hur olika produktionssystem…
Läs mer

Wrångebäcksost får skyddad ursprungsbeteckning

Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad ursprungsbeteckning (SUB) – Wrångebäcksost. Att osten nu har fått en skyddad EU-beteckning är resultatet av ett långsiktigt arbete. Osttillverkningen vid Vätterns västra strand har traditioner som går tillbaka till 1800-talet och har på senare tid fått ett uppsving. EU-kommissionen har beslutat att skydda produkten Wrångebäcksost genom EU:s kvalitetssystem…
Läs mer

Möjligheter och hinder för en svensk algindustri

Konferens 21-23 juni: Möjligheter och hinder för en svensk algindustri Intresset för alger växer med rekordfart. Idag finns ett fåtal odlare i Sverige men vad behövs för att industrin ska växa och utvecklas? Vilka tekniker finns för att odla alger och tång i svenska vatten? Var ligger utmaningarna? Och hur använder vi biomassan? Välkommen till…
Läs mer

Fiskuppfödning i lantbruket – 2 juni

Webbinarium: 2 juniI 09.00 – 12.00 om fiskuppfödning i lantbruketFler lantbrukare ser nu möjligheterna med att producera fisk på sina gårdar. Under det här seminariet får du grundläggande genomgång kring hur det kan gå till – och varför det kan vara en hållbar affärsmöjlighet. Under eventet får du höra en av landets ledande experter på fiskuppfödning…
Läs mer

Forumträff Agenda 2030 i Väst: Hållbar akvakultur

För femte året i rad arrangerar Agenda 2030 i Väst en forumträff i samarbete med WIN WIN Gothenburg Sustainability Award, i år med tema hållbar akvakultur. Under denna fysiska forumträff kommer du att få möjlighet att ta del av olika samhällsaktörers initiativ och perspektiv på hållbar akvakultur, få provsmaka framtidens blåa mat och få möjlighet…
Läs mer

Sju heta food tech-trender att ha koll på

Växtbaserat, personaliserat och full spårbarhet. Food tech har aldrig varit hetare än just nu, när krig och oro ställer ännu högre krav på produktion och försörjningskedjan. Här är sju heta trender som alla i livsmedelsbranschen behöver ha koll på. Johan Jörgensen är expert på foodtech, med ett mångårigt engagemang i sektorn genom intresseorganisationen Sweden Foodtech.…
Läs mer

Ny tjänst på verksamt.se förenklar för livsmedelsföretag

I maj lanserades en ny tjänst på verksamt.se som gör det möjligt för svenska livsmedelsföretag att söka tillstånd och lämna uppgifter hos olika myndigheter på ett och samma ställe. Först ut att få tillgång till tjänsten är företagare som vill starta vattenbruk eller odla fisk på land. Den nya tjänsten bygger på att data hämtas…
Läs mer

Att välja svenska livsmedel toppar vid matinköp

Att maten är svenskproducerad är den viktigaste faktorn vid matinköp för nära hälften av svenskarna. Ursprunget på råvaror och tillverkningsland är det viktigaste när man väljer varor medan den största anledningen till att välja svenskt är viljan att gynna de svenska bönderna. Kännedomen för märket ökar och bland de under 34 år känner hela 97…
Läs mer

Sveriges livsmedelsberedskap ska stärkas

Den senaste tidens händelseutveckling med Rysslands olagliga invasion av Ukraina har inneburit ett försämrat säkerhetsläge i Sveriges närområde. Säkerhetsläget aktualiserar behovet att stärka Sveriges förmåga att hantera höjd beredskap och ytterst krig och som ett led i det arbetet har regeringen beslutat att tillsätta en utredning om en ny livsmedelsberedskap. Forskningsrådet Formas generaldirektör Ingrid Petersson…
Läs mer

Lantmännen och Spendrups i förnyat partnerskap kring hållbara odlingsmetoder för maltkorn

Under våren har Lantmännen och Spendrups startat ett nytt samarbete där maltkorn, som är huvudingrediens i öl, för första gången, odlas enligt Lantmännens program för Framtidens Jordbruk – Klimat & Natur. Det innebär att odlingsmetoder som minskar klimatpåverkan och gynnar den biologiska mångfalden kommer att användas. Grödan är redan i jorden och maltkornet skördas under…
Läs mer

Agtira och Greenfood har tecknat ramavtal om etablering av ett stort antal stadsodlingar de kommande tre åren

Nu är det klart att green tech-företagen Agtira AB och Greenfood Fresh Produce Int’l AB kommer att dra i gång en gemensam storsatsning på urban farming. Satsningen innebär att man siktar på att etablera grönsaksodlingar på minst ett tiotal platser i Sverige de närmaste tre åren. De producerade grönsakerna kommer att säljas under det gemensamma…
Läs mer

Smart Maintenance för livsmedelsindustrin – 2 juni

Konferens om Smart Maintenance för livsmedelsindustrin i samband med Underhållsmässan den 2 juni Smart Maintenance, och i stort smart produktion, är en av de viktigaste aspekterna för livsmedelsindustrin just nu. Med syfte att diskutera detta hälsas du välkommen till en konferens med inriktning mot Smart Maintenance för livsmedelsindustrin anordnad av Nordisk Industrioptimering och tankesmedjan Sustainability Circle. Agenda 2 juni​…
Läs mer

Hållbarhet viktigast för tillväxt inom livsmedelsnäringen

Små och medelstora livsmedelsföretag tror att hållbarhetsarbete är deras starkaste konkurrenskraft. Det visar en färsk undersökning med 27 företag i Skåne som Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova har gjort. 8 av de tillfrågade företagen anger att de redan arbetar med FN:s globala mål för hållbar utveckling. Lika många väljer leverantörer utifrån deras hållbarhetspraxis och 14 arbetar…
Läs mer

Konferens om svensk algodling – möjligheter och hinder den 21-23 juni

Intresset för alger växer med rekordfart. Idag finns ett fåtal odlare i Sverige men vad behövs för att industrin ska växa och utvecklas? Vilka tekniker finns för att odla alger och tång i svenska vatten? Var ligger utmaningarna? Och hur använder vi biomassan? Välkommen till en konferens med intressanta presentationer och spännande diskussioner! Vad? Konferens om…
Läs mer

Butiker och restauranger ska kunna odla hela sitt behov av kryddor och örter

På torsdag invigs food tech-företaget Agtiras allra första odlingssystem hos ICA Maxi Birsta, Sundsvall, där tonvis av gurkor och tusentals örter kommer att vertikalodlas inne i butiken. Samtidigt lanserar Agtira sitt nya örtskåp, Agtira Herbs, där stora mängder kryddor kommer att odlas. Örtskåpet, som är utvecklat av Agtira, kommer att erbjudas butiker, hotell och restauranger…
Läs mer

Förstudie om matavfall och biogas

Förstudie om matavfall och biogas Länsstyrelsen i Västra Götaland har i samarbete med Biogas Väst gett Sweco i uppdrag att ta fram en förstudie om matavfall och biogas. Förstudien är nu klar och resultatet finns tillgängligt på Länsstyrelsens hemsida. Rapporten visar bland annat att insamlingen av matavfall måste öka för att miljömålen ska kunna nås. Ni…
Läs mer

Utlysningar inom landsbygdsstöd

Utlysningar inom landsbygdsstöd Nu är det möjligt att söka investeringsstöd för flera stöd inom Landsbygdsprogrammet för 2021–2022. Stöden som utlysningarna gäller är: Investeringsstöd för energieffektivisering och energigrödor Investeringsstöd för minskade utsläpp av växthusgaser och ammoniak Investeringsstöd för täckdikning och strukturkalkning (ökad konkurrenskraft inom jordbruk och trädgård) Ansökningsmöjlighet för utlysningen stänger den 16 maj 2022. Läs…
Läs mer

Ny arbetsmiljöutbildning för livsmedelsbranschen

Hala golv, kyla, värme och repetitiva arbetsuppgifter är vanliga risker i livsmedelsbranschens arbetsmiljö. Nu lanseras en ny utbildning och bok om arbetsmiljö speciellt riktad till branschen. Fokus är samverkan och branschens särskilda förutsättningar för att jobba förebyggande och främjande med arbetsmiljö. Den nya utbildningen ”BAM för livsmedelsbranschen” är speciellt framtagen för branschen och bygger på…
Läs mer

IP Livsmedel – en dörröppnare till fler affärer – 24 maj

Webbinarium 24 maj – IP Livsmedel – en dörröppnare till fler affärer. En certifiering mot IP Livsmedel är ett effektivt sättet att visa dina kunder att ditt företag tar ansvar och har full koll på livsmedelssäkerheten och är oftast ett inköpskrav för att få sälja till bland annat dagligvaruhandeln. En certifiering kan också underlätta myndighetstillsynen.…
Läs mer

Biobränsleaska som outnyttjad resurs – 3 maj

Webbinarium den 3 maj om aska i framtidens biogasuppgradering. Under kvällen kommer du att lära dig om en ny teknik där aska används för att uppgradera rå biogas till fordonsbränsle. Detta kan vara en intressant teknik framför allt för småskaliga biogasanläggningar. Biobränsleaska, som idag ofta betraktas som ett avfall, är till stor del en outnyttjad…
Läs mer

Inställt: Handelsvägar som stärker och ökar lokal handel – 3 maj

***Arrangemanget är inställt den 3 maj och nytt datum kommer troligen bli efter sommaren*** Almnäs Bruk producerar ost med egen ekologisk mjölk från egna kor som är utfodrade med det de själva skördat från egna åkrar och beten. De standardiserar inte mjölkens fett och protein utan välkomnar att ostarnas karaktär varierar med säsongen. Med hjälp…
Läs mer

Tre seminarier på temat förändring

En föreläsningsserie för dig som jobbar med mat Vi lever i en tid med många och ofta snabba förändringar som ställer stora krav påföretagen i livsmedelskedjan. Hur kan du som livsmedelsföretag hantera förändringsamtidigt som ditt företag fortsätter att utvecklas? Genom ett antal digitala föreläsningar under våren kan du få kunskap och verktyg föratt möta förändring…
Läs mer

Karin Jonsson, hållbarhetschef på Pauligs, intervjuad av Livsmedel i fokus

Livsmedel i Fokus har intervjuat Karin Jonsson, hållbarhetschef på Pauligs som utvärderat skillnaderna och kartlagt 1000-tals produkter som en del av förberedelserna och Pauligs nya nutritionsramverk.Karin Jonsson sitter också i Livsmedelsacceleratorns styrgrupp. Läs mer om Pauligs nutritionsramverk i Karin Jonssons blogginlägg och Pauligs års- och hållbarhetsrapport. Här hittar du intervjun >> Fotograf: Anders Nicander

Samarbetsprojekt för utveckling av traditionell småskalig matkultur

Jordbruksverket utlyser 9 miljoner kronor till lokala och regionala samarbeten för att utveckla traditionell småskalig matkultur. Utvecklingen ska stimulera och bevara ett levande och dynamiskt kulturarv inom mat och livsmedels­fram­ställning. Du kan söka stödet mellan den 7 april och den 2 juni. Läs mer och ansök på jordbruksverket.se>>

Smak och sensorik

Nu har Formas öppnat utlysningen inom smak och sensorik. Missade du informationsmötet så finns det nu möjlighet att ta del av mötet på Sweden Food Arenas hemsida. Här får du veta mer om utlysningen, höra AFRY berätta om sin kartläggning och Richard Albin från Culinar AB resonera kring vikten av sensorik. Informationsmöte >> På formas.se kan du läsa mer…
Läs mer

Internationell e-handel för livsmedelsföretag – 4 maj 

Välkommen den 4 maj till nätverksträff med exportnätverket i Västra Götaland. Tillsammans med e-handelsexperten Linda Laszlo Ek, från Business Sweden tar vi oss an e-handel på den internationella marknaden.   Linda Laszlo Ek har 20 års erfarenhet av arbete med internationell handel, där hon genom åren har coachat många företag och entreprenörer i den praktiska hanteringen…
Läs mer

Skagerrakkonferensen 2022

Skagerrakkonferensen för hållbar tillväxt av marina resurser – 3-4 maj, Strömstad Konferensen samlar ett nytänkande svensk och norsk näringsliv som lyfter fram gamla och nya produkter och nya användningsområden för dessa råvaror från havet. Här finner vi allt från musslor, ostron och sjöpung till mat och andra produkter gjorda av råvaror från havet. Den 3.…
Läs mer

Exportfrämjande i osäkra tider

Tillväxtverket bjuder in till webbinarium 8 april om export. Vilka effekter får det geopolitiska läget för svenska företag och exportfrämjandet? Välkommen till ett digitalt lunchseminarium inom seminarieserien #GoInterlab som är ett samarbete mellan Tillväxtverket och Business Sweden. Temat för det här seminariet är globala ekonomiska utsikter i ljuset av kriget i Ukraina, hög inflation och…
Läs mer

Ny satsning på insjöfisk för svenska konsumenter

I februari meddelande den nationella centrumbildningen för sjömat, Blå mat att de ger medel till två satellitprojekt i sin första utlysning. Ett av dessa projekt har fokus på svensk insjöfisk, där RISE går in som akademisk partner och Guldhaven Pelagiska som medsökande. Projektet har som mål att ta fram riktlinjer för framtida produkter baserade på…
Läs mer

Förändringstid – en kunskapsdag för hela livsmedelskedjan – 7 april

Webbinarium 7 april om att omvandla trender och kriser till möjligheter. Nu kan du som jobbar med mat och livsmedel ta del av de senaste på området och samtidigt få stöd på vägen. Lyssna till mathistorikern Rickard Tellströms tankar kring våra förändrade matvanor och till färska trendspaningar från Food & Friends  men även till röster från livsmedelsbranschen som ger sin syn…
Läs mer

Myndigheter och näringsliv samarbetar för att lösa livsmedelsförsörjningen vid en bristsituation

Nu inleds ett nära samarbete mellan näringslivet, Livsmedelsverket och Jordbruksverket för att stärka landets livsmedelsförsörjning vid kris och krig. Det är en del i myndigheternas uppdrag inom civil beredskap, där samverkan med företag och branschorganisationer inom livsmedelssektorn är en viktig pusselbit.  Coronapandemin och nu även Rysslands invasion av Ukraina har visat betydelsen av att Sverige…
Läs mer

Så utvecklar vi ett modernt innovationssystem för livsmedelskedjan

Hur kan vi tillsammans bygga ett modernt innovationssystem som stöttar företagens tillväxt? Den 5 april bjuder Landsbygdsnätverket in till ett frukostwebbinarium där förslaget till innovationssystem för livsmedelskedjan presenteras. Under 2020-2021 har Sweden Food Arena gjort ett antal kunskapsrapporter, som bland annat bygger på en innovationsenkät där företag i livsmedelskedjan deltog. Insikterna från enkäten och kartläggningarna…
Läs mer

Fler köper mat på nätet – och trenden lär fortsätta

Onlineförsäljningen av mat har skjutit i höjden i spåren av pandemin. Nu handlar var femte vuxen svensk nätmat, visar en undersökning från retailtech-bolaget StrongPoint. – Pandemin medförde att e-handeln med dagligvaror tog ett stort utvecklingssprång som annars säkert skulle tagit 5–7 år. Även om vi just nu ser en viss nedgång, lär e-handeln etablera sig på…
Läs mer

Livsmedelsföretagen analyserar konjukturen

Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för Q4 2021 släpps i den mörka skuggan av kriget i Ukraina. I analysen summerar chefekonom Carl Eckerdal ett år som för den svenska livsmedelsindustrin präglats av coronapandemin och extrema kostnadsökningar. Allt pekar på att 2022 blir ännu mer utmanande och konsumenterna bör förbereda sig på betydligt högre matpriser. Läs hela anlysen på…
Läs mer

Restvatten från livsmedelsindustrin ger algodlingar en boost

Processvatten från livsmedelsindustrin fungerar utmärkt som gödning i landbaserade algodlingar. Algerna inte bara växer snabbare, deras proteininnehåll mångdubblas också. Därmed kan processvatten gå från att vara en kostnad till att bli en resurs i livsmedelsindustrin. Kan makroalger, som havssallat, bli en konkurrenskraftig proteinkälla i framtidens livsmedel som sojabönan är i dag? Makroalger har naturligt lägre…
Läs mer

Stärk ditt företag med digitalisering

Webbinarium 6 april MatLust bjuder in till ytterligare ett webbinarium om digitalisering där företagare inom besöks-, upplevelse- och livsmedelsbranschen är välkomna.  På webbinariet fokuserar vi på konkreta vinster och effekter som du och företaget kan uppnå genom att utvecklas digitalt. Med på webbinariet är experten Sarah Watz som berättar om digitaliseringens möjligheter och hur du kan tänka…
Läs mer

Snart tångpremiär på Göteborgs Fiskauktion

Förra året var första gången tång såldes på Göteborgs Fiskauktion. Då var det odlad sockertång från Ten Island Seafarm utanför Öckerö och den allra sista lådan med premiärtången gick för inte mindre än 850 kronor. Tångpremiär hålls på torsdag nästa vecka och i år förväntas än fler svenska tångbönder att kunna leverera. Läs mer om…
Läs mer

Hallå där Tatjana Karpenja….

Hallå där…Tatjana Karpenja, projektledare på RISE som jobbar med hållbarhet och cirkularitet av biobaserade material samt förpackningar. Varför ska livsmedelsföretag bry sig om förpackningar? – Den absolut viktigaste funktionen hos förpackningar är att skydda produkten, det vill säga livsmedlet. Om förpackningen blir skadad eller om den är gjord av ett dåligt material så finns det risken…
Läs mer

Nytt finansiellt stöd till företag i VGR

Hur hållbart är ditt företag? VGR lanserar hållbarhetscheck om 150 000 kr Västra Götalandsregionen lanserar ett nytt stöd till befintliga företag, en hållbarhetscheck. Företag kan få upp till 150 000 kr i bidrag för att ta in en extern konsult för att genomföra en hållbar utvecklingsinsats. Satsningen ska främja ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv. De…
Läs mer

Mycorena stänger investeringsrunda på 240 miljoner för att kommersialisera mykoprotein

Den svenska FoodTech-startupen Mycorena har stängt en A-runda som är, enligt Mycorena själva, den största någonsin inom alternativa proteinkällor i Norden, och en av de mest omfattande i hela Europa. Bolaget har siktet inställt på att revolutionera produktion och konsumtion av protein med hjälp av Promyc, ett svampbaserat alternativ till lågpresterande animaliska och växtbaserade proteinkällor.…
Läs mer

Webbinarium 22 mars om invasiva arter i jordbrukslandskapet

Den 22 mars bjuder Landsbygdsnätverket in till ett webbinarium om växter som tar över och de invasiva arter i jordbrukslandskapet. Läs mer och anmäl dig här >>

Nu finns Innovationscheckar för små- och medelstora bolag att söka

Innovationscheckar: 44 mkr för att stärka Sveriges innovations- och tillväxtbolag! Driver du ett aktiebolag eller en ekonomisk förening och befinner dig i en innovationsfas? Då finns nu chansen att söka Innovationscheckar på upp till 100 000 kronor och infrastrukturcheckar på upp till 400 000 kronor. Checkarna har initierats av myndigheten Vinnova för att stärka små-…
Läs mer

Åbro bryggeri bygger en av Sveriges största industrianslutna solpark

Solparken på hela 10 hektar kommer att ligga i direkt anslutning till bryggeriet och möjliggöra att Åbro blir helt självförsörjande på el från solenergi. Sedan 2018 har Åbro haft en takplacerad solenergianläggning på 3500 kvm och när den uppfördes räknades den som Sveriges största takmonterade solcellsanläggning på 570 kWp. Under 2022 kommer Åbro att uppföra…
Läs mer

Träffa Livsmedelsacceleratorn på Landsbyggaremässan i Borås

Välkommen till Landsbyggaremässa den 10 mars. När?  Torsdag 10 mars kl. 14.00-16.00Var?  På Brämhults Gård i BoråsHur? Ingen föranmälan krävs – det är bara att dyka upp och parkering finns precis utanför. Knyt kontakter med drivna företagare, träffa representanter från flera organisationer och upptäck vad de kan hjälpa dig med som entreprenör. Språka, mingla och låt dig inspireras…
Läs mer

Webbinarium: Innovation i världsklass – 11 mars

Den innovationsundersökning som Sweden Food Arena lät göra hösten 2020 visar att innovationsgraden i svensk livsmedelskedjan är god och ligger i paritet med övriga näringslivet. Däremot är innovationshöjden generellt sett låg och släpar efter i jämförelse med övriga delar av näringslivet. Mot denna bakgrund har Sweden Food Arena närmare studerat de företag som gör mer…
Läs mer

Smaka på framtiden – 29 mars

Välkommen till en inspirationsdag som ger ett unikt tillfälle att lyssna, smaka och lära mer om framtagandet av nya gröna proteiner från jord till bord. Bönder, kockar och livsmedelsproducenter har varit involverade i projektet ”Lokal produktion och förädling av frysta grönskördade bönor” och syftet är att lägga grunden för ett långsiktigt och lönsamt samarbete gällande…
Läs mer

Fler kvinnor tar plats i bolagsstyrelser

Fler kvinnor tar plats i bolagsstyrelser enligt Almis årliga styrelsekartläggning. Almis kartläggning visar att 80 procent av de platser som tillkommit eller bytts ut i styrelser tillträds av kvinnor. Sedan mätningarna startade 2013 har andelen legat mellan 30 och 40 procent. Samtidigt visar studier att jämställda styrelser har både högre omsättningsökning och vinst än företag med…
Läs mer

Digitaliserings och automations workshop – 15 mars

Välkommen till digitaliserings och automations workshop den 15 mars Process industriell IT och Automation (PiiA) och Sweden Food Arena genomför en workshop i syfte att både inspirera och initiera projektansökningar inom digitalisering och automation. Vid workshopen får vi lära känna PiiA, lyssna på inspirationsföreläsning och träffa andra företag för att diskutera relevanta utvecklingsområden. Livsmedelssektorn består…
Läs mer

300 miljoner kronor till jordbruket

Med anledning av den senaste tidens ökade kostnader på insatsvaror för jordbruket har regeringen tidigare presenterat ett stödpaket på 1 miljard kronor till lantbrukare och växthusföretag. Regeringen ger nu Jordbruksverket i uppdrag att tillsammans med länsstyrelserna föreslå utformningen av det aviserade stödet på 300 miljoner kronor till gris- och fjäderfäsektorerna samt växthusföretagen. Läs hela pressmeddelandet…
Läs mer

För dig som handlar med Ryssland eller Ukraina

Business Region Göteborg och Västsvenska Handelskammaren har satt upp informationssidor för dig som är företagare och handlar med Ryssland eller Ukraina. En 8 mars arrangerar Västsvenska Handelskammaren ett digitalt seminarium på temat. Här hittar du information från BRG >> Här hittar du information från Västsvenska Handelskammaren >>

FORMAS: Smak och sensorik

Snart öppnar en ny utlysning från Formas kring smak och sensorik. Syftet är att främja forskning, utveckling och tillämpning om smak och sensoriska upplevelser av svenska livsmedel. Utlysningen vänder sig till forskningsutförare, företag (ej enskild firma), offentliga organisationer och andra organisationer som uppfyller Formas krav på medelsförvaltare. Formas uppmuntrar till tvärvetenskapliga perspektiv och samverkan mellan…
Läs mer

Livsmedelsforskningsdagen 2022

Livsmedelsforskningsdagen är ett årligt evenemang som arrangeras av FORMAS. Ambitionen är att vara en mötesplats och en plattform för att sprida ny kunskap och forskningsresultat. Konferensen erbjuds både som ett arrangemang på plats och i digitalt format för de som inte kan medverka i Stockholm. Årets tema är ”Konkurrenskraft och forskning över gränserna – regionalt,…
Läs mer

Almi Invest investerar i Nordic SeaFarms växtbaserade havsodlingar

Almi Invest investerar fyra miljoner kronor i Nordic SeaFarm, som utvecklat en klimatsmart process för havsodling av ätbar tång. I emissionen på totalt 20 miljoner deltar även privata investerare, bland andra JCE Group, Sätila Impact Invest och Kale United. Pengarna ska användas till att skala upp havsodlingarna på västkusten och öka försäljnings- och marknadsinsatser. Läs…
Läs mer

2 miljarder kronor i Sveriges förslag till havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet

Regeringen havs-, fiskeri- och vattenbruksprogram för perioden 2021 till 2027 är nu klart och ska överlämnas till EU-kommissionen för godkännande. Programmet på drygt 2 miljarder kronor ska bidra till utvecklingen av konkurrenskraftiga och innovativa företag med utgångspunkt i en hållbar förvaltning av våra naturresurser. Läs hela pressmeddelandet >>

Internationella Handelsdagen 4 maj

Dagen för dig som älskar internationella affärer. Du får en uppdatering kring de senaste handelstrenderna, handelspolitiken och de affärskritiska områden du behöver ha koll på för att nå framgångsrik internationell försäljning. Internationella Handelsdagen arrangeras av Exportcenter Väst och ingår i deras utbud för små och medelstora företag. Exportrådgivarna kommer från organisationerna som ingår i Exportcenter Väst. Läs…
Läs mer

Cirkulär ekonomi och materialanvändning inom planetens gränser

Har du en idé med potential att bidra till mer hållbar resursanvändning och en mer cirkulär ekonomi? Då finns nu möjlighet att söka upp till 8 miljoner kronor i projektstöd. Projekt som utvecklar och demonstrerar lösningar för hållbar resursanvändning kan få stöd. Utlysningen riktar sig till projekt som vill utveckla ekonomiskt gångbara lösningar som bidrar till…
Läs mer

Food Science Sweden conference 15th of March 2022

Data Driven Food Research & Innovation Learn about on how we can improve precision in food production and consumption using data driven approaches. Including presenters from both industry and academy.In addition, at the conference you will get the latest findings in food science by listening to PhD-students within the national graduate school in food science –…
Läs mer

Fazer lanserar ett nytt växtbaserat varumärke

Efterfrågan på växtbaserade produkter ökar i Sverige och enligt en marknadsundersökning som Fazer lät göra i december 2021 skulle över hälften av svarspersonerna vilja äta mer växtbaserade produkter än vad de gör idag. Nu lanserar Fazer den nya växtbaserade produktfamiljen och varumärket Fazer Willja i Norden med ambitionen att göra det enklare för konsumenter att…
Läs mer

Små steg kan ge stor effekt – stärk ditt företag med digitalisering!

Nu kan ditt företag få kostnadsfritt stöd på digitaliseringsresan! Den 8 mars kl. 09:30-12:00 är företagare inom besöks-, upplevelse- och livsmedelsbranschen välkomna till ett seminarium där MatLust fokuserar på konkreta vinster och effekter som du och företaget kan uppnå. Med hjälp av experten Sarah Watz får du först en genomgång av digitaliseringens möjligheter och hur du kan…
Läs mer

Landsbygdsriksdagen 2022

Den 20-22 maj arrangerar riksorganisationen ”Hela Sverige ska leva” evenemanget Landsbygdsriksdagen i Jönköping. Landsbygdsriksdagen är en viktig mötesplats för lokal utveckling och landsbygdsfrågor. Här samlar ”Hela Sverige ska leva” landsbygdsutvecklare, politiker, tjänstepersoner och internationella gäster för att under tre dagar lyfta landsbygdsfrågor och sätta landsbygdsutveckling högt på den politiska agendan. Läs mer och anmäl dig…
Läs mer

Samarbetsprojekt för främjande av svensk måltidsturism

Jordbruksverket utlyser 15 miljoner kronor för samarbetsprojekt som främjar svensk måltidsturism. Syftet är att utveckla näringslivet regionalt inom mat-, dryck- och måltidsupplevelser för att skapa en attraktiv svensk landsbygd med ökat antal arbetstillfällen. Du kan söka stödet mellan den 1 februari och den 1 april 2022. Läs mer och sök stödet här >>

Är du företagare och vill exportera?

Exportcenter Västra Götaland vill göra det lätt för ditt företag att göra internationella affärer. Centret fungerar som en väg in till flera aktörer och du får tillgång till kunskap, nätverk och expertis om nya marknader. Du blir vägledd rätt och får en bra start när du ska ta dig vidare ut i världen. Exportcentrum Väst…
Läs mer

Ökad konkurrenskraft med EU:s gröna giv – 25 feb

Exportcenter Västra Götaland bjuder in till seminarium den 25 februari på temat ökad konkurrenskraft med EU:s gröna giv. Möjligheter till finansiering kommer att öka för dig som ställer om din verksamhet kring hållbarhet. Hur bör du tänka rent strategiskt kring framtidens affärsmöjligheter? För dig som verkar på ett litet eller medelstort företag och som påbörjat…
Läs mer

Foto: Gro Pro

Landsbygdsministern invigde Sveriges första proteinfabrik

Den 19 januari invigde landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg Sveriges första proteinfabrik. Proteinfabriken i Bjuv ska erbjuda helsvenska proteiner från baljväxter som vuxit, förädlats och packats i Sverige. Anläggningen är ett viktigt bidrag till en ökad svensk hållbar livsmedelsproduktion i linje med regeringens livsmedelsstrategi. Läs mer på regeringen.se >> Pressmeddelande Gro Pro >> Läs mer på jordbruksaktuellt>>…
Läs mer

Från strategi till praktik på 90 dagar

Connect Sverige lanserade i veckan ett nytt erbjudande som ska få företag att växa. Inom det nya program ”Öka Tillväxten” erbjuds företag att på tre månader tar sin verksamhet från nuläge till önskat läge. Ambitionen är att ge företagen bra förutsättningar att realisera sina mål. Processen börjar med en kostnadsfri analys av företaget. Även analysen är nyutvecklad…
Läs mer

Agrifood Startups – Apply now to +impact!

Danske Bank lanserade år 2016 plattformen +impact, med syfte att stötta hållbara startups affärsidéer och accelerera deras tillväxt för att på så sätt stötta en grön omställning. Tre gånger per år genomförs +impacts accelerator, som riktar sig till nystartade företag i Sverige, Danmark, Finland och Norge vars kärnverksamhet bidrar till lösningar för en hållbar, cirkulär ekonomi.…
Läs mer

Nationella vattenbrukskonferensen 2022

Innovation, cirkulära system och entreprenörer i fokus den 15 -16 mars, Strömstad. Nu är det dags igen för den Nationella Vattenbrukskonferensen som denna gång hålls i Strömstad. Konferensen är som tidigare en mötesplats för aktörer från hela Sverige som odlare, forskare, myndigheter och intresseorganisationer. Läs mer och anmäl dig här >>

Fisk- och skaldjursfestivaler för lokal utveckling

En ny studie publicerades nyligen i British Food Journal som belyser fisk- och skaldjursfestivalernas roll som potentiella turistattraktioner för lokal utveckling. Forskare från bland annat Göteborgs universitet har gjort en kvalitativ studie av fisk- och skaldjursfestivaler som äger rum i kustregioner i Italien och Sverige. Studien visar det nära sambandet mellan fisk och skaldjur och…
Läs mer

Tre digitala seminarier om jämställdhet i livsmedelssektorn

Tillväxtverket bjuder in till tre digitala seminarium där jämställdhet i livsmedelssektorn analyseras. Det är Tillväxtverkets analysenhet och analysföretaget Policy in Practice som kommer att presentera dels hur matchningsstatistiken ser ut och vilken forskning som finns kring jämställdhet. Följande tre tillfällen finns tillgängliga. Sista och avslutande seminariet är längre och omfattar flera delar och särskilt åtgärdsförslag.…
Läs mer

Livsmedelsverket: Sverige på väg att missa matsvinnsmål

Matsvinnet minskar alldeles för långsamt och i nuvarande takt kommer Sverige inte att nå målet om ett halverat matsvinn i Agenda 2030, det visar Naturvårdsverkets nya rapport. Det är dock glädjande att hushållens matsvinn minskat de senaste åren. Det slängs över en miljon ton livsmedelsavfall varje år i Sverige. Det här avfallet delas vanligtvis upp…
Läs mer

Jordbruksverket: Att minska livsmedelsförlusterna ger bättre lönsamhet, mindre klimatpåverkan och högre beredskap

Utifrån studier under 2020-2022 bedömer vi att ungefär 450 000 ton livsmedelsråvaror inte lämnade gårdar, båtar, packerier, kvarnar och slakterier för att bli mat per år. Den totala mängden livsmedelsförluster från hela livsmedelsproduktionen är ännu större och det är många potentiella matportioner som går förlorade. Förluster betyder uteblivna intäkter och ger klimatpåverkan i onödan. Livsmedelsförluster…
Läs mer

Livsmedelsverket: Goda förutsättningar för frivilliga överenskommelser i branschen om att minska salt och socker i maten

Livsmedelsproducenter och dagligvaruhandeln är beredda att minska på salt och socker i maten genom frivilliga överenskommelser och samarbeten inom branschen. Det är slutsatsen av ett regeringsuppdrag som Livsmedelsverket rapporterar idag. Var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige beräknas bero på för mycket salt. För mycket socker ökar i sin tur risken för typ…
Läs mer