Nyheter

Förbättra er innovationskraft med vår expertcoachning

En tydlig strategi, en stödjande struktur och ledare som främjar innovation är nycklarna till att stärka er innovationsförmåga. Vi erbjuder nu små och medelstora livsmedelsföretag coachning med fokus på innovation. Under hösten har vi tillsammans med er möjlighet att genomföra en nulägesanalys av er innovationsförmåga. Denna analys ger er en djupgående förståelse av er nuvarande…
Läs mer

Ny forskning visar: Så kan vi använda mer alger i maten

Alger är utmärkta som saltersättning och kan bland annat fungera som proteintillskott och smaksättare i till exempel vegetariska köttsubstitut. Det visar resultaten i forskningsprojekt där Chalmers, Göteborgs universitet och Högskolan Kristianstad deltar. Undersökningar som genomförts visar dessutom att konsumenter ställer sig positiva till mer användning av alger i maten. – Det är resultat från två…
Läs mer

Ny föreskrift listar namn (handelsbeteckningar) för fiskeri- och vattenbruksprodukter

Från den 1 december 2024 gäller en ny föreskrift för fiskeri- och vattenbruksprodukter, till exempel fisk, kräftdjur och alger. Föreskriften innehåller uppdaterade vetenskapliga namn och fastställda handelsbeteckningar. Livsmedelsföretag kan därför behöva uppdatera sin märkning och information på förpackningar och på anslag i fiskdiskar. Läs mer på livsmedelsverket.se >>

Klart för fler möjligheter att sälja och köpa vildsvinskött

Från den 4 november blir det möjligt för jägare att sälja vildsvin direkt till lokala butiker och restauranger samt sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till privatpersoner. – Det här är ett efterlängtat steg som ger fler möjligheter för jägare att lämna vildsvin vidare i livsmedelskedjan, för konsumenter att få tag i vildsvinskött och för företag…
Läs mer

Nationell yrkesfiskekonferens 28-29 november i Stenungssund

Jordbruksverket, Havs- och vattenmyndigheten och Landsbygdsnätverket bjuder in till en konferens om svenskt yrkesfiske. Konferensen äger rum den 28-29 november på Stenungsbaden Yacht Club i Stenungssund. Läs mer och anmäl dig på Nationell yrkesfiskekonferens 2024 – Landsbygdsnätverket (landsbygdsnatverket.se)

Li: Export till Kina för små- och medelstora livsmedelsproducenter

Den 8 oktober anordnar Livsmedelsföretagen och Landsbygds- och Infrastrukturdepartementet en heldag i Stockholm fylld med information och råd för små- och medelstora livsmedelsproducenter som är intresserade av att exportera till Kina. Läs mer och anmäl dig här >>

Alla Livsmedelsverkets utbildningar nu gratis

Vill du fortbilda dig inom till exempel livsmedelstillsatser, temperaturmätning eller listeria? Livsmedelsverket erbjuder ett femtontal så kallade e-utbildningar, och numera är alla kostnadsfria. På Livsmedelsverkets utbildningsportal kan du skapa ett konto och gå e-utbildningar inom en mängd områden. Efter avslutad kurs kan du i många fall ladda ner ett kursintyg. Tidigare var några av kurserna…
Läs mer

Lämna och vinna anbud hos FN och icke-statliga organisationer

Nu finns en unik chans att lära sig hur man framgångsrikt lämnar och vinner anbud hos globala aktörer som FN och icke-statliga organisationer (INGOs).  Att förstå anbudsprocesserna hos dessa internationella organisationer kan öppna upp för stora affärsmöjligheter på den globala marknaden. De två digitala seminarierna är utformad för att ge företag de nödvändiga verktygen och…
Läs mer

Bidrag till små och medelstora företag för kapacitetsuppbyggnad inom cybersäkerhet

Nu går MSB ut med en utlysning som riktar sig till små och medelstora företag som vill söka utvecklingsbidrag för projekt som kan bidra till att stärka Sveriges kapacitet och infrastruktur inom cybersäkerhet och beredskap. Utlysningen finansieras gemensamt av MSB och EU:s finansieringsprogram för ett digitalt Europa (DIGITAL). Utlysningen omfattar totalt 23 miljoner kronor och…
Läs mer

Kött & Charkuteridagarna i Malmö 16-17 oktober

Snart är det dags för Kött & Charkuteridagarna i Malmö som i år bjuder på ett inspirerande konferensprogram och en myllrande branschmässa, mingel och diskussioner med branschkollegor. Mässan är öppen för alla som arbetar inom eller i anslutning till kött- och charkbranschen. Träffa Lars-Gustaf på Kött och Charkuteridagarna På plats i år finns Lars-Gustaf Gustafsson…
Läs mer

Till Bords! Om CSRD, intressentdialoger och hållbara värdekedjor

Välkommen till en serie runda bordssamtal om hållbara värdekedjor inom livsmedel där vi stöttar företag i att rusta sig för omvärldens krav och ta ett större ansvar i hela värdekedjan. Genom interaktiva runda bordssamtal varvar vi dialog med inspirerande information och praktiska workshops. Vi fokuserar på hur små och medelstora företag träffas av nya krav…
Läs mer

Utbildning i livsmedelsteknik vid LTH

Nu finns en kandidatutbildning i livsmedelsteknik är till för dig som arbetar eller har arbetat inomlivsmedelsbranschen och som har ett stort intresse för matens kvalitet och hållbarhet.Utbildningen erbjuder variation och bredd där teori varvas med laborationer, gästföreläsningar, studiebesök och projektarbeten. En del av projekten görs i samarbete med branschen och fem veckors praktik ingår. Utbildningen…
Läs mer

Nu finns mikrostöd att söka hos Leader Bohuslän

MAT i Bohuslän är ett mikrostöd som kan sökas av lokala producenter som är verksamma inom matproduktion. Sök upp till 40 000 kr för att genomföra en satsning med fokus på matproduktion i Bohuslän. Leader Bohusläns mikrostöd MAT i Bohuslän ska göra det möjligt för fler aktörer att utveckla sin verksamhet inom matproduktion.  Syftet är…
Läs mer

Livsmedelsverket: Maten inte det enda som påverkar tonårstjejers järnstatus

Tjejer som äter lite kött har oftare järnbrist än de som äter mycket kött. Samtidigt finns det tjejer som äter mycket kött som har järnbrist, och de som helt avstår kött som inte har järnbrist. Mängden kött är alltså inte det enda som har betydelse. För tjejer är mensen en viktig faktor. Det visar en…
Läs mer

Mat för 14 miljarder kronor kastas i hushållen

Livsmedelsverket har undersökt matsvinnets kostnader i hemmet och i genomsnitt slänger vi ätbar mat för 1330 kronor per person och år. För en familj med två vuxna och två barn innebär det en årlig kostnad på över femtusen kronor. Totalt slänger vi mat för 14 miljarder kronor per år i de svenska hushållen. Livsmedelsverkets konsumentundersökningar…
Läs mer

Energiomställning av fiske i Norden

Fiske kan producera näringsrik mat men är starkt beroende av fossila bränslen. För den nödvändiga klimatomställningen är det essentiellt att minska energibehovet och ställa om till användning av alternativa bränslen. Det finns dock många utmaningar.  För att katalysera energiomställningen i fisket, avser ett nyligen etablerat nätverk att samarbeta för att öka förståelsen av hinder och…
Läs mer

Nordisk konferens om samlokalisering av marina näringar 25-26 september

Jordbruksverket bjuder tillsammans med Nordisk innovation och Landsbygdsnätverket in till en nordisk konferens om samlokalisering av marina näringar 25-26 september 2024. Efterfrågan ökar på havsområden, vilket understryker behovet av ett mer effektivt utnyttjande av havsområden, samtidigt som de miljömässiga, sociala och ekonomiska fördelarna med marina aktiviteter maximeras. Med fokus på havsbaserad förnybar energi, fiske och…
Läs mer

Nordic Organic Food Fair 9-10 oktober

Nordic Organic Food Fair är tillbaka och inkluderar nu The Good Food Fair! Här bjuds på en trendspaning, provsmakning och djupdyk in i allt nytt inom mat och dryck på Kistamässan.  Dörrarna öppnar den 9-10 oktober för tusentals besökare att uppleva mässan för första gången i Stockholm. Boka din plats idag>> Besöksanmälan är nu öppen och det är helt gratis för…
Läs mer

AI för landsbygdsföretagare – 10 oktober kl 10-12

Foto: Pixabay Länsstyrelsen bjuder in till en föreläsning där du får du lära dig hur du som landsbygdsföretagare kan använda dig av AI i din marknadsföring. Hur kan du på ett enkelt sätt använda AI-verktyg, exempelvis ChatGPT, för att generera texter och inlägg till sociala medier och i annan kommunikation? Vad bör du tänka på…
Läs mer

Fyll hösten med ny kunskap – anmäl dig till teknikworkshoppar  

Visste du att Produktion2030 ger flera kostnadsfria teknikworkshoppar och kurser för tillverkande företag i höst?  Här kan du kan få ny kunskap om allt från hur AI kan användas för kvalitetskontroll eller för att förutsäga slitage i maskiner, till återtillverkning och innovation och förnyelseförmåga. → Du hittar alla höstens Teknikworkshoppar här Vad är en teknikworkshop…
Läs mer

Nordic SeaFarm säkrar 25 miljoner kronor i kapital med EIT InnoEnergy och Inter IKEA Group som huvudinvesterare

Nordic SeaFarm har framgångsrikt avslutat en kapitalanskaffningsrunda på totalt 25 miljoner kronor. Rundan leddes av den europeiska innovationsmotorn inom hållbar energi InnoEnergy och Inter IKEA Group, och markerar en viktig milstolpe i företagets tillväxtresa. -Vi är glada över att välkomna InnoEnergy och Inter IKEA Group som viktiga investerare i Nordic SeaFarm. Deras stöd bekräftar inte…
Läs mer

Livsmedelsacceleratorn på Linkedin

Du följer väl oss på Linkedin? Idag har vi över 700 följare och hoppas på att växa ännu mer. Här delar vi nyheter från våra medlemsföretag och samverkanspartners, intressanta artiklar, forskningsresultat, och nyheter som är relevanta för branschen. Vi publicerar även våra kommande events. Vi ser gärna att sidan är ett forum för lärande och…
Läs mer

Kostdagarna 2025

Kostdagarna 2025 äger rum torsdag-fredag den 20–21 mars på Stockholmsmässan i Älvsjö. Mer information om dagarna följer under hösten.Håll utskick på Kost & Näring >>

Går du i exporttankar?

I augusti arrangerade Livsmedelsacceleratorn tillsammans med Business Sweden och Västra Götalandsregionen ett seminarium med fokus på den senaste marknadsanalysen för svensk livsmedelsindustri som Business Sweden tagit fram. Förutom en genomgång av analysen fick vi på seminariet även lyssna på Erik Lindberg, Vd på Musselfeed som delade med sig av tips och erfarenheter kring de första…
Läs mer

Regeringen presenterar förslag om gårdsförsäljning av alkoholdrycker

Regeringen går nu vidare med att införa gårdsförsäljning av småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholhaltiga drycker i Sverige, samtidigt som Systembolagets monopol värnas. En lagrådsremiss planeras bli beslutad i närtid. Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker har debatterats under lång tid och utretts tre gånger, med olika resultat. Nu går regeringen vidare med ett förslag som kan börja…
Läs mer

Västerhavsveckan: Marin matmarknad 4 augusti

Nyfiken på nya produkter från havet? I år bjuderTanums kommun återigen in till en marin matmarknaden i Fjällbacka. Det är ett självklart tillfälle för alla att få dofta, smaka, känna och äta läckerheterna från havet. Passa på att äta lunch på kajen eller köp hem produkter till alla mål från frukost till kvällssnacks. Möt producenter,…
Läs mer

Lunchseminarium med exportnätverket i Västra Götaland – 22 augusti

Vill du ta din verksamhet till nästa nivå och nå internationella marknader? Delta i vårt lunchseminarium där vi fokuserar på exportmöjligheter och stöd för små och medelstora företag inom livsmedelsindustrin. Datum: 22 agustiTid: 12-15Plats: Regionens Hus, Göteborg, Anmälan: Föranmälan krävs. Klicka här för mer information och för att registrera dig. Kostnad: KostnadsfrittArrangör: Business Sweden, Västra Götalandsregionen, Livsmedelsacceleratorn…
Läs mer

Glad sommar!

Glad sommar önskar Livsmedelsacceleratorn!Nu tar vårt nyhetsbrev och inlägg på sociala medier en paus. Vi ser fram emot att återuppta våra aktiviteter med ny energi och inspiration efter sommaren. Ha en strålande sommar! //Livsmedelsacceleratorns teamMaria, Martin, Thomas och Gustaf

Tulldagen 2024

Tulldagen är årets höjdpunkt och mötesplats för dig som jobbar med internationell handel, tull och transportfrågor. Kom och träffa andra företag, utställare, organisationer och myndigheter och ta del av de senaste nyheterna på området. Förra året deltog drygt 600 personer. Läs mer och anmal dig på vastsvenskahandelskammaren.se >> Tulldagen arrangeras även i Malmö 7 november och i Stockholm…
Läs mer

Konkurrensverkets genomlysning av livsmedelsbranschen 2023–2024

Konkurrensverket har publicerat sin genomlysning av livsmedelsbranschen. Det råder i flera avseenden bristande konkurrens i livsmedelskedjan. För konsumenterna innebär det att de betalar mer för många livsmedel än vad de skulle behöva göra. Följden blir också att pengarna inte alltid hamnar där de behövs för att gynna nyetableringar, investeringar och ökad produktion. Det är några…
Läs mer

Mycorena avbryter storskaligt fabriksprojekt i Falkenberg

Mycorena, ett banbrytande svenskt foodtech-företag inom mykoproteinsegmentet, meddelar att man avbryter sitt storskaliga fabriksprojekt i Sverige för att skala upp Promyc, en av Mycorenas egenutvecklade mykoproteiningredienser. Företaget ändrar sin affärsmodell för att fokusera mer på en långsiktig cirkulär produktionsmodell, med tonvikt på en konsumentinriktad tillväxtplan som inkluderar private label- och foodservice-segmenten. Uppskalningsfabriken, som designades i…
Läs mer

Nya regler för maxhalter av nitrit och nitrat i livsmedel – Webbinarium 21 augusti

Kommer dina produkter att påverkas av EUs nya gränsvärden för innehåll av nitrit och nitrat?Lyssna på experter inom livsmedelsmikrobiologi, konservering och sensorik på vårt webbinarium och lär dig mer om vad det kan komma att innebära för dig och ditt företag! Datum: 21 augustiTid: KL 10.30-11.30Plats: Möteslänk skickas ut innan webbinarietSista anmälningsdag: 16 augustiKostnad: KostnadsfrittAnmäl…
Läs mer

Nyckelhålskriterier ska uppdateras – ny enkät till livsmedelsbranschen

I fjol kom nya nordiska näringsrekommendationer. Nu ska även Nyckelhålets kriterier uppdateras för att bättre spegla den senaste forskningen. Fram till 15 augusti kan livsmedelsföretag komma med inspel via en ny enkät från Livsmedelsverket. Läs mer på livsmedelsverket.se >>

Business Region Göteborg söker företag att besöka

Business Region Göteborg är Göteborgs Stads näringslivskontor. Deras främsta uppgift är att ge stöd åt företagare och finns här för att guida dig till rätt resurser och kontakter. Den 8 oktober 2024 kommer Business Region Göteborg att genomföra 100 företagsbesök i alla delar av Göteborg tillsammans med kommunstyrelsen, politiker och tjänstemän i Göteborg Stad. Vill…
Läs mer

Webbinarium: Få fart på företaget

Den 28 augusti bjuder Business Region Göteborg in till ett webbinarium för dig som driver föetag och vill öka dess framgång och hållbarhet på lång sikt. Webbinariet är ett smakprov ur workshopserien Driva, som ger dig fördjupad kunskap om hur du tar ditt företag till nästa nivå. Läs mer och anmäl dig på businessregiongoteborg.se >>

DRAKKAMMAREN 2024

Har du ett nystartat bolag med en spännande affärsidé? Ta chansen att pitcha den för affärsänglar och få upp till 5 miljoner kronor i investeringskapital. Drakkammaren arrangeras av Västsvenska Handelskammaren i samarbete med Dina Försäkringar Väst. Med satsningen vill de stärka den västsvenska startup-scenen och investeringarna till nya innovativa bolag. Tidigare kallades Drakkammaren för Draknäste Väst. Läs…
Läs mer

40 miljoner kronor för att utveckla svensk måltidsturism

Jordbruksverket utlyser 40 miljoner kronor till samarbets­projekt som främjar utvecklingen av svensk måltids­turism. Sista dagen att söka stödet är den 30 september 2024. Måltidsturism handlar både om att stärka en plats och kan bidra till en ökad svensk livsmedelsproduktion. Med denna utlysning vill Jordbruksverket främja samverkan mellan olika aktörer som tillsammans stärker identiteten på en…
Läs mer

Kurs: Vattenmikrobiologi- teori och praktik

Till hösten erbjuder RISE, Sveriges forskningsinstitut kursen Vattenmikrobiologi – teori och praktik ger grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper om mikrobiologiska vattenanalyser.  Föreläsningar om grundläggande mikrobiologi, mikrobiologiska vattenanalyser samt hälsorisker och riskhantering. Kursen hålls tillsammans med Göteborgs stad – Kretslopp och vatten och vi kommer besöka Göteborgs Va-verks laboratorium med demonstrationer av provsättning, avläsning och mikroskopering.…
Läs mer

Anmäl ditt företag till Energiforum livsmedel – ett kunskapsforum för energi- och vatteneffektivisering

Nu söker vi tillverkande livsmedelsföretag som vill jobba med sin energi- och vattenanvändning. Tillsammans med Livsmedelsacceleratorn och expert från RISE vill vi kunna erbjuda coachning och rådgivning för att minska företagets energi- och vattenanvändning. Vi planerar anpassade aktiviteter för deltagande företag till exempel behovsanalys, platsbesök, mätning och utveckling av nyckeltal för energiuppföljning, handlings- och åtgärdsplaner…
Läs mer

Få hjälp av en student att digitalisera

För tillverkande livsmedelsföretag finns nu chans att söka kompetensstöd för digitalisering via det strategiska innovationsprogrammet för Processindustriell IT och Automation (PiiA). Vi matchar rätt student med uppdraget och PiiA står för studenternas lön under uppdragets genomförande. Kompetensstöd inom digitalisering för livsmedelsföretagProcessindustrin har ett stort antal leverantörer i form av små och medelstora företag (SMF) som…
Läs mer

Starta café- & restaurangdagen med Yesbox

Drömmer du om att starta café eller restaurang? Under ett och samma tillfälle får du träffa alla tillståndsmyndigheter och tidigare deltagare för att få veta allt du behöver för att komma igång, så att du kan fokusera på det som är viktigast – att skapa ditt drömställe. Läs mer och anmäl dig här

Jordbruksverket: Möjligt söka stöd för att utveckla vattenbrukens övervakning samt kartlägga data om dioxin i fisk

Nu går det söka stöd för att stärka det svenska vattenbrukets förmåga att upptäcka olika risker i tid. Samtidigt öppnas även möjligheten att få stöd för att kartlägga data för innehåll av dioxin i pelagisk fisk i Östersjön. Sammanlagt utlyser Jordbruksverket 26 miljoner kronor, enligt pressmeddelande från Jordbruksverket. Den 15 april öppnade Jordbruksverket två nya…
Läs mer

Lars Appelqvist, VD för Scan Sverige AB

Lantmännens förvärv har slutförts – nu blir vi Scan Sverige AB

Affären, som kommunicerades i slutet av 2023, har godkänts av berörda myndigheter och nu slutförts, vilket innebär att ägarskapet för HKScans svenska verksamhet formellt övergår till Lantmännen. I samband med det blir HKScan Sweden AB nu Scan Sverige AB. – Det är med glädje och optimism vi konstaterar att affären nu är avslutad. Genom ett…
Läs mer

Pressbyrån lanserar banankaka på räddade bananer

Bananen är ett av de mellanmål som svenskarna i störst utsträckning slänger utan att ha ätit upp, antingen på språng eller hemma, visar en undersökning från Pressbyrån. Nu lanserar Pressbyrån, som ytterligare ett steg mot en ökad cirkularitet, en banankaka på räddade bananer. Matsvinn slösar på resurser och ger oönskade miljöeffekter. Svenska hushåll står för…
Läs mer

Påskmaten har stigit mer i pris än livsmedel i stort

Traditionell påskmat har stigit mer i pris än livsmedel i stort det senaste året, visar SCB:s konsumentprisindex (KPI). I februari i år var de genomsnittliga priserna på livsmedel 0,9 procent högre än i februari förra året. Men de flesta produkterna på SCB:s påskbord har stigit mer i pris än så. – Äggpriserna brukar sjunka runt…
Läs mer

Välkomna alla medlemmar!

Sedan vi introducerade möjligheten att bli medlem i Livsmedelsacceleratorn har vi nu 35 medlemmar i nätverket. Varmt välkomna alla nya och gamla företag, vi ser fram emot att arbeta med er! Vi kommer löpande att kontakta alla medlemmar under året, men har du redan nu akuta frågor, gå in och boka ett möte med någon…
Läs mer

Vilka livsmedel köper kommunerna?

Statistiken över kommunernas inköp av livsmedel finns nu samlad och den 9 april är det dags för premiärvisning av SILO-databasen.  Program: SILO-arbetet drivs av MATtanken i samarbete med statistikenheten vid Jordbruksverket. Mer info och anmälan här >>

Hur får vi till industriell symbios mellan blått och grönt? – 4 juni

Landsbygdsnätverket bjuder in till ett webbinarium med fokus på hur vi kan dra nytta av det marina i jordbruket och hur det gröna kan föda det blå. Vad finns det för fördelar och nackdelar med industriella synergier för en Kravgård? Vilka konkreta innovationsbehov finns inom mindre jordbruk? Hur kommer framtidens jord och skogsbruk bidra till…
Läs mer

Ökade stödmöjligheter för jordbrukare som vill bedriva vattenbruk

Regeringen har beslutat att ändra förordningen om stöd från Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden så att fler kan ta del av satsningen som syftar till att påskynda utvecklingen av ett hållbart vattenbruk i Sverige. Ändringarna gäller från och med 1 april 2024. – Vattenbruket är en framtidsbransch som kan skapa jobb och tillväxt i hela…
Läs mer

Framtidens Livsmedel – 29 -30 maj

Revolutionen i livsmedelsbranschen- innovation, hållbarhet och hälsa är årets tema på mässan Framtidens Livsmedel den 29-30 maj som hålls på Kistamässan i Stockholm. Mässan är en samlingspunkt för hela livsmedelsbranschen. Parallellt med Framtidens Livsmedel går Livsmedelsproduktion & Foodtech 2024. Läs mer och anmäl dig här >>

Vilka exportfrågor vill du prata om?

I en tid där innovation och flexibilitet är nyckeln till framgång, erbjuder export av svenska livsmedel en möjlighet för företag att inte bara stärka sin innovationsförmåga utan också minska sårbarheten. Svenska livsmedel är kända för sin höga kvalitet och hållbarhet, vilket ger dem ett välförtjänt anseende på den internationella marknaden. Just nu ser vi över…
Läs mer

FFCR – Fastfood & Café &Restaurant Expo 2024

Fastfood, café och restaurang mässa i Göteborg den 18-19 september. Här blir du först med det senaste och får en komplett överblick över HORECA branschen. Möt över 150 utställare från ledande leverantörer till små lokala uppstickare.Läs mer och registera dig här >>

Signal & Andersson Charkuterifabrik med AJ Dahlbergs Slakteri tar över ägandet av Rybergs Charkuteri

Rydbergs Charkuteri försattes i konkurs i februari i år. I förra veckan blev det klart att Signal & Andersson Charkuterifabrik och AJ Dahlbergs Slakteri nu tar över ägandet av Rybergs Charkuteri. Rybergs charkuteri etablerat redan 1895 med ca 20 anställda landar nu hos familjeföretaget Signal & Andersson Charkuterifabrik AB och blir därmed systerbolag till AJ…
Läs mer

Fotograf: Linköpings universitet Fredrik Nyström, professor vid Linköpings universitet

Liten mängd lakrits höjer blodtrycket visar ny forskning från Linköpings universitet

Det är känt att större mängder lakrits orsakar högt blodtryck. Nu visar en studie av forskare vid Linköpings universitet att även små mängder lakrits höjer blodtrycket. De individer som reagerar kraftfullast visar också tecken på belastning av hjärtat. Lakrits framställs från roten av plantor av släktet Glycyrrhiza och har länge använts som naturläkemedel och smaksättare.…
Läs mer

Livsmedelsverket: Ny branschriktlinje för alger

Branschorganisationen Svenskt vattenbruk och sjömat har tagit fram Branschriktlinjer för alger i Sverige och de finns nu tillgängliga på Livsmedelsverkets webbplats. Företag som berörs av dessa branschriktlinjer är främst svenska odlare av alger. Branschorganisationen Svenskt vattenbruk och sjömat har tagit fram helt nya branschriktlinjer som omfattar primärproduktion av alger. Den innefattar hygienisk hantering från odlingsförberedelser…
Läs mer

Livsmedelsföretagen: Ihållande lågpristrend och hårdnande EMV-konkurrens

En fortsatt stark efterfrågan på lågprisalternativ och EMV är de viktigaste konsumenttrenderna som påverkar den svenska livsmedelsproduktionen just nu. Under 2023 upplevde 87 procent av producenterna en ökande konkurrens från dagligvaruhandelns växande EMV-utbud. Producenternas kostnader fortsätter att öka och den genomsnittliga rörelsemarginalen närmar sig rekordlåga två procent. Det är några av nyheterna i Livsmedelsföretagens konjunkturbrev…
Läs mer

Landsbygdsnätverket: Vattenbruk som areell näring – vad innebär det?

Areella näringar är ett samlingsbegrepp för näringar som använder naturresurser på land och i vatten. Under lång tid har frågan om vattenbrukets inkludering i begreppet diskuterats. Nu föreslår en statlig utredning att vattenbruk bör omfattas av de undantagsbestämmelser kring strandskydd som finns för areella näringar. Läs hela intervjun med Ingela Skärström, ordförande för branschorganisationen Svenskt…
Läs mer

Dags att nominera till Impact Maker Award

För fjärde året i rad arrangeras Impact Maker Award, en tävling för startups inom livsmedelsbranschen. Priset ska inspirera och lyfta fram innovativa bolag som gör skillnad. Nu har nomineringen öppnat. Syftet är att synliggöra innovativa startups inom matområdet som en källa till innovation och inspiration för hållbar omställning. Ambitionen är att få handel, industri och…
Läs mer

Livsmedelsverket: Nationella mål föreslås för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion

Dagens livsmedelskonsumtion är inte hållbar för hälsa, miljö och klimat. Våra matvanor ökar risken för sjukdomar som diabetes, fetma, hjärt- kärlsjukdom och olika cancerformer. På uppdrag av regeringen föreslår nu Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket nationella mål och insatsområden till stöd för folkhälso- och hållbarhetsarbetet i myndigheter, regioner, kommuner och näringsliv. På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten…
Läs mer

Få fart på företaget

Driver du företag och vill öka dess framgång och hållbarhet på lång sikt? Genom att vara proaktiv och tänka långsiktigt kan du ge ditt företag en konkurrensfördel och säkerställa framgång på en föränderlig marknad. Webbinariet är ett smakprov ur workshopserien Driva, som ger dig fördjupad kunskap om hur du tar ditt företag till nästa nivå som…
Läs mer

Jordbruksverket: Nytt stöd att söka för förädling av livsmedel

Den 1 februari öppnar ett nytt investeringsstöd för förädling av livsmedel. Närmare 190 miljoner kronor har fördelats ut till länsstyrelserna och Sametinget som handlägger stödet. Förädlingsstödet syftar till att främja en robust livsmedelskedja, minska sårbarheten för företag och öka landets livsmedelsproduktion. Stödet kan sökas av lantbrukare och mindre företag som vill förädla jordbruks-, trädgårds-, rennärings-…
Läs mer

Regeringskansliet: Utredning föreslår förslag för att stärka livsmedelsberedskapen

Den 1 februari tog landsbygdsminister Peter Kullgren emot betänkandet Livsmedelsberedskap för en ny tid från den särskilda utredaren Ingrid Petersson. – Livsmedelsförsörjning är en av de viktigaste samhällsfunktionerna som alltid ska fungera, i alla lägen, i hela landet. Mot bakgrund av det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa är utredningens betänkande välkommet och…
Läs mer

Miljarder att söka för marknadsföring av mat och jordbruksprodukter

Även i år finns nära 2 miljarder svenska kronor att söka för att marknadsföra jordbruksprodukter och livsmedel som har producerats i EU. Syftet är öka exporten och konsumtionen av jordbruksvaror både inom och utanför EU. Stödet riktar sig till bransch- och producentorganisationer. Stödet, som ska gå till säljfrämjande åtgärder, kan ge medfinansiering upp till 85…
Läs mer

Bra kost tidigt i livet tycks skydda mot inflammatorisk tarmsjukdom visar en ny studie från Göteborgs universitet

Att ha ett högt intag av fisk och grönsaker i kosten vid 1 års ålder, och ett lågt intag av sockersötad dryck, tycks skydda mot inflammatorisk tarmsjukdom. Det visar en studie vid Göteborgs universitet på drygt 80 000 barn. Den globala ökningen av inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, som inkluderar Crohns sjukdom och ulcerös kolit, saknar tydlig…
Läs mer

Livsmedelsverket: Omställning av livsmedelsproduktion vid kris eller krig kräver förberedelse

Kris eller krig kan innebära att företag behöver ställa om sin verksamhet till att producera viktiga livsmedel som behövs i Sverige. Därför testade Livsmedelsverket hur ett svenskt företag snabbt kan ställa om sin produktion för att tillverka nya produkter. Slutsatsen är att en omställning kräver förberedelser, kompetens och tillgång på förpackningsmaterial. Erfarenheter från både pandemin…
Läs mer

Livsmedelsverket: Nya vägledningar från EU-kommissionen om märkning och avalkoholisering av vin

Den 8 december 2023 infördes nya märkningskrav för vin inom EU. Nu finns två nya vägledningar från EU-kommissionen om vin. Den ena vägledningen handlar om de nya reglerna för märkning av vin. Den andra handlar om avalkoholisering av vin och märkning av avalkoholiserat vin. Vägledningarna innehåller svar på frågor som kommissionens avdelningar har tagit emot…
Läs mer

Nätverket för Mat & Måltider i LSS-verksamheter träffas 7 februari

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Livsmedelsverket driver tillsammans ett nätverk öppet för alla som på ett eller annat sätt arbetar med att främja bra måltider och hälsosamma matvanor för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Nätverket är öppet för alla yrkesgrupper och består av dietister, sjuksköterskor, chefer, forskare, olika typer av pedagoger, konsulenter, kockar, läkare, fysioterapeuter,…
Läs mer

Trendspaning – Framtidens matsystem

Den 5 december arrangerade RISE ett webbinarium och publicerade en trendrapport med fokus på framtidens matsystem. Rapporten är framtagen av forskare och experter på RISE och är en omvärldsspaning för att ta reda på vad som väntar matsystemet runt hörnet på kort och lång sikt. Missade du webbinariet eller vill ta del av rapporten?

Automation för livsmedelsindustrin – ny kurs på distans

Nu finns en kortare YH-utbildning inom automation för livsmedelsindrustrin. Här får du chans att fördjupa dig inom digitaliserad, automatiserad och robotstyrd livsmedelsproduktion hos Teknikhögskolan – på distans. Kompetensutveckling för personer inom livsmedelsindustrinKursen riktar sig till dig som arbetar med livsmedel på något sätt i din vardag. Du kan exempelvis ha erfarenhet från process- och tillverkningsindustrin.…
Läs mer

Folkuniversitetet startar unik YH-utbildning inom blåa livsmedel

Folkuniversitetet har fått klartecken från Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, att starta utbildningen Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel. Utbildningen är den första i sitt slag inom landet och har utformats i nära samverkan med ett stort antal aktörer inom den blåa livsmedelskedjan. Inom de blåa näringarna ryms såväl primärproducenter inom fiske, skörd och odling som förädlingsindustri och leverantörer…
Läs mer

Panta Triumf Glass-förpackningar med Bower

Triumf Glass inleder ett nytt samarbete med återvinnings-appen Bower. Det innebär att återvunna glassförpackningar nu kan pantas via appen och omvandlas till poäng. Genom att scanna streckkoden på Triumf Glass förpackningar via Bower-appen, kan kunderna nu bidra till att minska klimatpåverkan samtidigt som de njuter av sina favoritglassar. – Vi arbetar ständigt med att minimera…
Läs mer

Try Swedish Webinar: Programuppdateringar 2024 – 30 januari

Välkommen till årets första webinar med Try Swedish Exportprogram! Under 2024 är ett antal aktiviteter planerade för svensk livsmedelsindustri. Förutom de livsmedelsmässor som är bokade så välkomnar vi i maj en inkommande delegation av inköpare och distributörer från Asien. Vi har ett nytt samarbete med IKEAs distributör DFI i Hong Kong och Taiwan på agendan…
Läs mer

Exportboost – 25 januari

Träffa alla experter från Exportcenter Väst och få snabb, effektiv hjälp för att lyckas med dina internationella affärer. Boka en 45 minuters digital exportboost och träffa flera experter och exportrådgivare som ger dig svar på dina frågor, support och konkreta erbjudanden om allt från finansiering av din exportaffär till affärskontakter utomlands. Exportboosten inleds med att…
Läs mer

Kraftsamling – politisk inriktning för Sveriges beredskap

I veckan lade Försvarsberedningen fram sina förslag till hur politiken vill att totalförsvaret, med fokus på civilt försvar, ska utvecklas framöver. Här har livsmedels- och dricksvattenförsörjning en viktig roll.  Förslagen finns samlade i rapporten ”Kraftsamling” och budskapet från politiken är tydligt: det är dags för handling. Beredningen betonar även det civila försvarets betydelse på befolkningens…
Läs mer

Livsmedelskonsumtionens utveckling från 1980 till 2022

Den 8 december publicerade Jordbruksverket sin årliga officiella statistik över livsmedelskonsumtionen och dess näringsinnehåll. Med hjälp av statistiken går det nu att följa utvecklingen från 1960-talet fram till 2022. Minskad totalkonsumtion av frukt Statistiken visar att totalkonsumtionen av frukt och bär, som mäter den totala förbrukningen av råvaror för konsumtion, har ökat med 32 procent…
Läs mer

Landbaserad fiskuppfödning 14 december

Att föda upp fisk på gården är ett smart sätt för lantbrukare att få fler ben att stå på och som bidrar till den gröna omställningen. Fisken i havet skonas och övergödningen av haven minskar. Lantbruket har många tomma byggnader som skulle kunna användas till landbaserad fiskuppfödning och på så sätt ge lantbrukarna fler inkomster…
Läs mer

Rengöring och desinfektion kan förbättras på svenska slakterier

I en ny doktorsavhandling från SLU har rengörings- och desinfektionsmetoderna på två svenska slakterier utvärderats. Metoderna visade sig tillräckliga för att eliminera två olika sjukdomsframkallande bakterier. Resultaten visar samtidigt att nuvarande rengörings- och desinfektionsprocesser inte alltid minskar den totala mängden bakterier till en acceptabel nivå och att de snabbtester som används för kontroll är av…
Läs mer

Ekologiska livsmedel säljer allt mindre – egna märkesvaror ökar stort visar ny statistik från SCB

Svenskarna lägger allt mindre pengar på ekologiska livsmedel, visar ny statistik från SCB. Samtidigt ökar försäljningen av livsmedelskedjornas egna märkesvaror stort. Under 2022 sålde dagligvaruhandeln ekologiska livsmedel för 17,3 miljarder kronor i löpande priser, vilket är detsamma som inbringade kronor. Det är 2,4 procent mindre än 2021, och 7,5 procent mindre än 2020. – Försäljningen…
Läs mer

Ny branschriktlinje om vinproduktion i Sverige

Föreningen Svenskt Vin har tagit fram Branschriktlinjer för vinproduktion i Sverige och de finns nu tillgängliga på Livsmedelsverkets webbplats. Företag som berörs av dessa branschriktlinjer är främst svenska vinproducenter. Läs om branschriktlinjerna på livsmedelsverket.se >>

Digitalisering kan ge dig fördelar i livsmedelsbranschen

Kan digitaliseringen förbättra din tillverkning och konkurrenskraft?Företag som använder digitala verktyg och lösningar har stora möjligheter att effektivisera sin produktion, distribution och marknadsföring. Till exempel kan användning av sensorer, robotar, artificiell intelligens eller blockkedjeteknik optimera processer, öka kvalitet och spårbarhet, eller skapa nya kundupplevelser. Nu finns det möjlighet för tillverkande livsmedelsföretag att arbeta med effektivisering…
Läs mer

Vilka är trenderna runt hörnet som kommer påverka matsystemets utveckling och framtid?

Nu publicerar RISE en ny trendrapport, med fokus på framtidens matsystem. Tillsammans har våra forskare och experter genomfört en omvärldsspaning för att ta reda på vad som väntar matsystemet runt hörnet på kort och lång sikt. Digitalt event: Runt hörnet 2023 – En trendspaning om Framtidens matDatum: 5 december, kl 11.00-12.00 I det här timslånga…
Läs mer

Nordic Seafood Summit 24-25 januari

Mötesplatsen där sjömatsbranschens alla aktörer samlas – från fiskare och odlare till grossister, förädlingsindustri, handel, restaurang, forskare, beslutsfattare och myndigheter. Kom och ta del av de senaste produkterna, intressanta diskussioner och möten med folk från hela branschen. Läs mer här>>

Process- och produktutveckling för livsmedelsföretag – 31 januari

Vill du få inspiration och kunskap om hur du utvecklar och förbättrar livsmedelsprodukter och dina tillverkningsprocesser? Då är du inbjuden till ett spännande och lärorikt event med Livsmedelsacceleratorn där vi bland annat utforskar test- och labbverksamheten på RISE och hur vi kan stödja innovation och tillväxt inom livsmedelssektorn. Du får även presentationer från andra organisationers…
Läs mer

Vilket behov har du av stöd inom nutrition?

Enkät från RISE avseende behov av nutritionsstöd Nutrition och matens betydelse för hälsan är idag högt prioriterade områden för de flesta aktörer i matsystemet, vilket även gäller RISE. Vi vill gärna vidareutveckla våra erbjudanden inom detta område på ett sätt som är relevant för RISE uppdrag att vara näringslivets och samhällets innovationspartner. För att ta…
Läs mer

Konsekvensanalys av miljöaspekter i NNR 2023 – 12 december

Livsmedelsverket har fått ett tvådelat regeringsuppdrag som handlar om de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2023) och om att uppdatera kostråden. Nu bjuder Livsmedelsverket in till dialogmöte 12 december om regeringsuppdrag att genomföra en konsekvensanalys av miljöaspekter i NNR 2023. Mötet äger rum tisdag den 12 december kl 15–16. Då kommer Livsmedelsverket berätta om regeringsuppdraget och ger…
Läs mer

Nya märkningskrav på vin från 8 december

Enligt Livsmedelsverket ska vin och vinprodukter som tillverkas efter 8 december 2023 ska ha en ingrediensförteckning och en näringsdeklaration. Det innebär att det ska framgå vilka ingredienser som finns i vinet och vilket energi- och näringsvärde vinet har. Kravet gäller för alla viner och vinprodukter som säljs inom EU. Vin och vinprodukter har tidigare varit…
Läs mer

Vinnova finansierar åtta innovationsplattformar som ska förändra matsystemet till att bli mer hållbart och konkurrenskraftigt

Vinnova finansierar åtta innovationsplattformar för att skapa innovation på systemnivå, för ett hållbart och konkurrenskraftigt matsystem. Syftet med satsningen är att bidra till transformationen av matsystemet. I satsningen jobbar en bredd av aktörer tillsammans mot gemensamma mål och tillåts experimentera och utforska nya metoder och arbetssätt. Läs om alla plattformarna på Vinnova.se >>

Göteborg Vin & Deli

Göteborg är en gastronomisk stad med många stjärnkrogar, vinklubbar och saluhallar. Göteborg Vin & Deli är stadens största vin- och delikatessmässa som samlar erfarna och oerfarna dryckeskännare. Här möter du som besökare ett stort antal utställare med ädla drycker och delikatesser. Utställarna representerar såväl smaker från stora delar av världen som lokala smaker från Göteborg…
Läs mer

Märkningsdagen 2023

Missa inte årets möjlighet att hålla dig uppdaterad på nyheter, kommande reglering och praxis på livsmedelsområdet. I år får vi bl.a. höra mer om hur du kan arbeta med livsmedelsinformation online. Det har gått ett bra tag nu sedan kravet om att all obligatorisk livsmedelsinformation ska lämnas även för livsmedel som säljs online. GS1 Sweden…
Läs mer

Bli en produktutvecklare i världsklass!

Lär dig insiktsdriven innovation och bli en produktutvecklare i världsklass. Utbildningen ger dig kunskaper om innovationsprocesser och förståelse för olika delmoment och behov kring produktutveckling. Utbildningen innehåller både föreläsningar och gruppövningar. Samtidigt knyter du nya kontakter, utbyter erfarenheter och skapar nätverk. Populära utbildningen startar i januari 2024 igen. Datum:Modul 1: 17-18 januariModul 2: 7-8  februariModul…
Läs mer

Webbinarium: Starta livsmedelsverksamhet

Tillsammans med övriga deltagare får du matnyttig information och ett givande nätverk inför din verksamhetsstart. Informationen har allmän inriktning och vänder sig till alla olika typer av livsmedelshantering. Var: Digitalt via Skype. Kostnad: 300 kronor, exklusive moms (faktureras i efterhand) Sista anmälningsdag: 07 nov 2023Arrangör: Länsstyrelsen i Västra Götaland Föreläsningen innehåller bland annat grundläggande information…
Läs mer

Gör din egen HACCP – tredagarskurs för livsmedelsföretagare på landsbygden

Kursen ger dig grundläggande kunskaper i HACCP, som är en engelsk förkortning för Hazard Analysis Critical Control Point. Kursen är uppdelad på tre dagar: 21 februari, 6 mars och 20 mars 2024. Teori varvas med praktiska övningar. Under kursen lär du dig mer om vilka risker som kan förekomma och hur du förebygger dem. Du…
Läs mer

Webbinarium 7 november – Hälsosam och klimatsmart mat

Den 7 november är du välkommen till webbinariet om hälsosam och klimatsmart mat, där vi kommer visa på möjligheterna och orientera dig kring hållbar nutrition och de nordiska näringsrekommendationerna. Du kommer få korta presentationer från Livsmedelsverket, experter från RISE inom nutrition, livsmedelssäkerhet och hållbar konsumtion. Läs mer och anmäl dig här >>

Snart dag för SM i mathantverk i Borås

SM i mathantverk går av stapeln den 17-18 oktober i Åhaga, Borås. Fler lokala producenter finns på plats och ställer ut på mathantverkstorget och dagarna erbjuder även föreläsningar. På SM i mathantverk får du inte bara möjligheten att smaka på fantastiska produkter, utan också chansen att träffa passionerade producenter och lära dig om deras hantverk.…
Läs mer

Sjösonkoncernens satsar på framtiden med nytt team

I fjol samlades Sjösonkoncernens fiskbolag Savolax, Fiskgrossisten i Lysekil AB och Sjömat Skandinavien under ett gemensamt ledarskap med VD:n Christian von der Lancken i spetsen. Tillsammans befinner sig bolagen på en tillväxtresa med mål om att dubblera omsättningen till 2026 vilket kräver ökad lönsamhet. För att lyckas med det förstärks nu det befintliga teamet med…
Läs mer

Den svenska blåmusslan – en pärla bland klimatsmarta livsmedel

Musslor är ett livsmedel som är fyllt av nyttiga mineraler, fettsyror och protein. När musslorna skördas tas dessutom näringsämnena kväve och fosfor upp ur havet vilket kan bidra till att minska övergödningen av havet. – Musslor är havets superhjältar och vi tycker att fler borde upptäcka musslans förträffliga smak och nyttighet. Lägg därtill att blåmusslorna…
Läs mer

Internationella matsvinnsdagen – 29 september

På fredag, den 29 september, är det internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas över hela världen, även i Sverige. På matsvinnsdagen släpper Livsmedelsverket en ny rapport och lanserar en informationskampanj till svenska hushåll. Det är en del i ett regeringsuppdrag om minskat matsvinn, som Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Många tillsammans gör skillnad Matsvinn är…
Läs mer

Kronprinsessparet besökte Fazer – livsmedelsinnovationer och hållbarhet diskuterades

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besökte Fazer i Vanda, torsdagen den 21 september, 2023. Kronprinsessparet besökte Fazer och utställningen Fazer Experience. Det kungliga besöket på Fazer var det första i företagets historia. Fazers koncernchef Christoph Vitzthum hade äran att välkomna de kungliga gästerna till Fazer. Under besöket diskuterade Kronprinsessparet och koncernchefen bland annat förändringar inom…
Läs mer

Tulldagen 2023 i Göteborg

Tulldagen är årets höjdpunkt och mötesplats för dig som jobbar med internationell handel, tull och transportfrågor. Kom och träffa andra företag, utställare, organisationer och myndigheter och ta del av de senaste nyheterna på området. Oavsett om du är ny i din roll eller om du har lång erfarenhet, kommer du garanterat att kunna sy ihop…
Läs mer

Coop fokuserar på Sverige

Coop har extra fokus på svenskproducerade råvaror och livsmedel i september månad. För fjärde året i rad lyfter Coop Från Sverige-märkta varor, i år på temat ”Välj svenskt när du handlar”. Varor med märket ”Från Sverige” betyder att det är odlat, fött och uppvuxet, förädlat, förpackat samt kontrollerat i Sverige. – Med tydligare butiksexponering gör…
Läs mer

Alger ska minska köttbullens klimatavtryck

Genom ett svenskt innovationsprojekt inom livsmedelsföretaget Orkla testas nu hur klimatsmartare nötkött kan användas i svensk livsmedelsproduktion. Först ut är en provtillagning på Orklas anläggning i Eslöv av 2 000 förpackningar Felix köttbullar, med kött som kommer från djur som ätit Volta Greentechs algfodertillskott. Tillskottet sänkte djurens metanutsläpp med 80 procent per dag vid inblandning…
Läs mer

Mycorena och Atria i samarbete för framtidens klimatsmarta livsmedel

Mycorena och Atria Sweden har inlett ett partnerskap för att gemensamt utveckla och sälja en ny generation av hållbara och näringsrika produkter som korv, hamburgare och smörgåspålägg baserade på mykoprotein.– Detta partnerskap markerar en viktig milstolpe för Mycorena” säger Ramkumar Nair, VD för Mycorena. Atrias expertis inom produktutveckling och etablerad kundbas kommer att hjälpa oss…
Läs mer

Seminarium: Affärsdriven produktionsutveckling – automation och kompetensförsörjning i livsmedelsindustrin – 10 oktober

Livsmedelsindustrin är en mycket viktig del av Sveriges näringsliv och samhället i stort. För att steg för steg utveckla företagen i deras omställning till mer cirkulär verksamhet behöver bland annat en digitalisering och automation ske, där tillgången till relevant kompetens också är en viktig delmängd för att säkerställa utvecklingen. På seminariet kommer Mälardalen Industrial Technology…
Läs mer

Välkommen till startskottet för Switch Food Hub i Västra Götaland den 18 oktober 

Vi bjuder in dig som tillsammans med andra vill skynda på omställningen till mer hållbar, hälsosam och härproducerad mat i Västra Götaland.  Food Huben är tänkt som en verkstad fyllt med möjligheter där vi lär, vågar tänka nytt och testar sånt vi inte testat förut. En möjlighet för din organisation att komma till handling med att testa nya…
Läs mer

Dags att nominera till Änglamarkspriset 2023

Nu öppnar nomineringen till Änglamarkspriset 2023. 250 000 kronor kommer att tilldelas en ung aktör som arbetar för en mer hållbar värld.   KF och Coop delar ut priset i samarbete med Änglamarksfamiljerna Taube, Alfredson och Danielsson. Priset delas ut årligen sedan 2002. Priset premierar unga, miljöengagerade eldsjälar och delas ut till ett företag, en organisation eller…
Läs mer

Innovationsförmågan hos små och medelstora företag – TJIVA Innovation Conference 2023

TJIVA har sedan 2019 utvecklat metoder för att öka innovationsförmågan hos små och medelstora företag. En process som puffat igång förändringsresan hos flertalet företag, men också vässat oss själva.  Den 19 oktober kan du ta del av våra verktyg, en purfärsk utbildning i tjänsteinnovation, träffa företag samt höra om våra fallgropar och lärdomar! Läs mer…
Läs mer

Svensk mat lockar tyska konsumenter – delta på Grüne Woche i januari 2024

Sverige har under flera år medverkat vid den internationella livsmedels- och jordbruksmässan Grüne Woche i Berlin. Nu efterlyser Jordbruksverket svenska livsmedelsföretag som vill medverka vid mässan i januari 2024. Svensk mat och Sverige som destination står högt i kurs hos tyska konsumenter. Det har tydligt återspeglats på mässan Internationale Grüne Woche i Berlin där de…
Läs mer

Minska ditt företags klimatpåverkan

Med Klimatlöftet kan du som västsvenskt företagare få kostnadsfritt stöd för att minska ditt företags klimatpåverkan. Samtidigt stärker du er konkurrenskraft och tillsammans bidrar vi till den gröna omställningen. Gå med och välj klimatlöften. Den som driver ett litet eller medelstort företag har nu möjligheten att kostnadsfritt få hjälp med att minska er klimatpåverkan, genom att…
Läs mer

Vetenskapen bakom rekommendationer om kost – seminarium i Stockholm

Den 14 november arrangerar Kungliga vetenskapsakademin tillsammans med Livsmedelsverket ett seminarium om nutritionsepidemiologisk forskning och hur den kan användas som evidens för rekommendationer om kost. På seminariet kommer också metod och resultat i NNR 2023 att presenteras. Seminariets titel är “Evidence for dietary recommendations – the role of nutritional epidemiology”. Bland annat medverkar forskare från…
Läs mer

Produktionen av matfisk minskade med 20 procent under 2022 visar rapport från Jordbruksverket

Produktionen av odlad matfisk 2022 skattas till 9 500 ton i hel färskvikt. Jämfört med 2021 innebär detta en minskning med ungefär 2 300 ton eller 20 procent visar en ny rapport från Jordbruksverket. Produktionen av matfisk är nu nere på samma nivå som 2019–2020. Regnbåge fortsatt vanligaste matfisken Regnbåge utgör fortfarande störst andel av…
Läs mer

Workshopserien som får fart på ditt företag – 22 september

På Yesbox erbjuder de en workshopserie där du arbetar utifrån helheten och skapar förståelse för sambanden mellan affärsmodell, marknadsföring, ekonomi och försäljning. Teori varvas med praktik och tillsammans skapas ett nyttigt gemensamt kunskaps- och erfarenhetsutbyte som ger dig värdefull kunskap om hur man framgångsrikt driver företag och vad som är bäst för ditt företags utveckling.…
Läs mer

Tillväxtverket: Livsmedelssektorn har hög tillväxtvilja – men även stora tillväxthinder

Tillväxtviljan är hög bland små och medelstora företag inom Livsmedelssektorn. Samtidigt upplever företagen inom Livsmedelssektorn större tillväxthinder än övriga företag. Största hindret för tillväxt är lagar och myndighetsregler, följt av bristande kompetensförsörjning samt bristande kapacitet i nuvarande lokaler. Det visar Tillväxtverkets stora enkätundersökning Företagens villkor och verklighet 2023. Generellt sett skiljer sig svarsmönstret i undersökningen…
Läs mer

Hållbar sjömat – vad innebär det? – 29 augusti

Dagens diskussioner kring mer hållbara matvanor rör främst behovet av minskad köttkonsumtion och ökad konsumtion av vegetabilier – gröna proteiner. Men något som ofta faller i skymundan är sjömaten – även kallad blå mat. Den 29 augusti kl. 09:00 ger Sara Hornborg, forskare på RISE Research Institutes of Sweden en allmän orientering kring konsumtion och…
Läs mer

EMPack – förpackningsmässa 4-5 oktober

Den 4 oktober – 5 oktober 2023 samlas förpackningsbranschen allt ifrån stora nyckelleverantörer till heta uppstickare för att lansera nyheter, trendspana och göra affärer. Empack arrangeras i Stockholm på Kistamässan. Läs mer mer på empacksthlm.se

Save the date: Cultivated Seaweed as a future food and a part of the protein shift – 4 October

Welcome to the final workshop of the CirkAlg project. Four yeas of work on culitvation of Swedish seaweed sppecies. Insights to their use as future food protein sources in a more cirular food chain Joint discussions around the multiple roles seaweed can play in food products and around this its nutritional assets vs occasional presence…
Läs mer

Stort sug efter lokalproducerade livsmedel

En majoritet, 68 procent eller nära 2,5 miljoner av invånarna i Stockholms län, Uppsala, Södermanland och Östergötland anser det vara viktigt att den lokala livsmedelshandeln erbjuder lokalt producerade varor. Samtidigt upplever 29 procent att den livsmedelsbutik där man vanligen handlar saknar ett lokalt anpassat erbjudande. Det visar en undersökning genomförd av Coop Butiker & Stormarknader…
Läs mer

Vi på Livsmedelsacceleratorn önskar dig en fin sommar!

Nu tar vårt nyhetsflöde en paus och semestern stundar för de flesta av oss. Vi vill passa på att önska våra läsare en härlig sommar. //Maria, Martin, Thomas och Peter

Nordiska näringsrekommendationerna 2023

I juni lanseras de Nordiska näringsrekommendationerna 2023. För första gången innehåller de vetenskapliga rekommendationer för både hälsa och miljö, och förordar en mer växtbaserad kosthållning, mer fisk och mindre kött på tallriken. I stora drag pekar Nordiska näringsrekommendationerna (NNR2023) mot mer växtbaserade livsmedel med betoning på frukt, bär, grönsaker, fullkorn och baljväxter, mer fisk och…
Läs mer

Introduktion till sensorik 11-12 oktober

Kursen ger en grundläggande förståelse för sensoriska metoder och analyser. Den ges på engelska under två halvdagar och är webbaserad. Kursen innehåller praktiska övningar och ett kit med prover sänds till deltagarna innan kursstart. Läs mer och anmäl dig här >>

Våga dela data! – Kostnadsfri seminarieserie om datadelning

Att datadelning är ett hett ämne råder det ingen tvekan om. Inte minst inom jordbruks- och  livsmedelskedjan. Projektet Agrifood Data Workshop bjuder in till en digital, kostnadsfri seminarieserie i fyra delar på temat Våga dela data! Välkommen att få djupare insikter om säkerhets- och lagkrav, samtidigt som du får en inblick i affärsaspekten. I seminarieserien…
Läs mer

Livsmedelsmikrobiologi kurs 5-7 september

Kursen ger grundläggande kunskaper om de vanligast förekommande mikroorganismerna i livsmedelssammanhang. Läs mer och anmäl dig här >>

Eurostars höst 2023

Eurostars riktar sig främst till innovativa små och medelstora företag som ingår i internationella projekt. Det går att söka finansiering för utveckling av marknadsnära processer, produkter och tjänster. Via internationellt samarbete ger Eurostars tillgång till ny kunskap, samarbeten och möjligheter att testa nya marknader. Läs mer på vinnova.se >>

Småskaliga livsmedelsproducenter ska enklare kunna ställa om till ekologiskt

Jordbruksverket upphandlar nu en aktör som kan göra en kartläggning av utbudet av inhemska jämfört med importerade ekologiska livsmedel. Syftet med kartläggningen är bland annat att identifiera vilka ekologiska produkter som importeras idag, men som skulle kunna produceras inhemskt istället. Sådan kunskap kan underlätta för små och medelstora livsmedelsföretag på landsbygden att öka sitt utbud…
Läs mer

Rapport om Systembolaget till EU-kommissionen

Konkurrensverket har överlämnat den första rapporten av två om Systembolaget till EU-kommissionen. I den första rapporten för 2022 redogörs bland annat för Konkurrensverkets yttrande över Gårdsförsäljningsutredningens betänkande i vilket det föreslås att gårdsförsäljning av alkoholdrycker ska tillåtas under vissa förutsättningar. I rapporten redogörs även för status i de två pågående rättsprocesser som initierats av Systembolaget…
Läs mer

Konkurrensverket ser risk för bristande konkurrens och omotiverade prisökningar i livsmedelsbranschen

Kan de höga svenska matpriserna förklaras av bristande konkurrens i livsmedelsbranschen? Hur ser konkurrensförhållandena ut i de olika leden i livsmedelskedjan? Det är frågor som just nu analyseras av Konkurrensverket. Undersökningen är fortfarande i ett tidigt skede, men redan Konkurrensverkets första resultat finns indikationer som tyder på risk för bristande konkurrens och omotiverade prisökningar. Konkurrensverkets…
Läs mer

Klimatlöftet är en ny satsning som ska få små och medelstora företag att lyckas med att minska sin klimatpåverkan

Klimatlöftet är ett nytt ettårigt projekt inom kraftsamlingen Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om och vänder sig till små- och medelstora företag som vill minska sin klimatpåverkan. Fokus ligger på typiska utsläppsområden som företag har och kan påverka. Det handlar om hållbara transporter, förnybara och resurseffektiva tjänster och produkter, klimatsmart mat, samt ökad klimat- och energiprestanda…
Läs mer

Kompetensutveckling stärker svenskt insjöfiske

För att svenskt insjöfiske ska kunna stärkas och bli mer hållbart behövs flera och olika typer av kompetensutvecklande insatser. Det uppger yrkesfiskare själva i en ny rapport från Jordbruksverket. För att stärka svenskt yrkesfiske har Jordbruksverket upphandlat en kartläggning av yrkesfiskares behov av kompetensutveckling inom insjöfisket. Kartläggningen visade på följande tre slutsatser: Svenskt insjöfiske är…
Läs mer

Efter prisökningarna – nu äter vi mindre till ett högre pris

Livsmedelskonsumtionen har minskat i takt med att matpriserna har stigit efter pandemiåren. Det visar ny statistik som presenteras i Konsumtionsrapporten. – Minskningen handlar både om att vi köper färre varor och att vi väljer billigare alternativ, säger konsumtionsforskaren Ulrika Holmberg. Det har blivit dyrare att äta mindre. Under 2022 ökade de svenska hushållens utgifter för…
Läs mer

Sök till Exportprogrammet i Västra Götaland

Exportprogrammet riktar sig till små och medelstora företag som exporterar idag och vill ta nästa steg i sin internationella expansion. Deltagare i Exportprogrammet får möjlighet att nätverka med andra företag med liknande utmaningar, öka kompetens inom aktuella områden och få individuellt stöd från experter inom internationalisering. Detta ingår i Exportprogrammet Gör din anmälan och läs…
Läs mer

Bohusläns blåmusslor skyddas inom EU

Blåmusslor (Mytilus edulis) som odlas i Skagerraks havsvatten i den bohuslänska skärgården har nu ursprungsskyddats av EU under namnet Bohusläns blåmusslor. Den bohuslänska blåmusslan är en hållbar och näringsrik proteinkälla från havet med smak av umami, nöt och krabba. – Bohusläns blåmusslor är ett gott exempel i raden av fina livsmedel som fått en skyddad…
Läs mer

Ekologisk certifiering av livsmedel – 19 september i Vara

Funderar du på att eko-certifiera din livsmedelsförädling? Kom då på Länsstyrelsens kursdag och de kommer prata om regler och mervärden samt vad du behöver tänka på. En hel del av de produkter som odlas eller föds upp på ekologiskt certifierade gårdar förädlas och säljs som konventionellt producerad mat. Länsstyrelsen i Västra Götaland reder ut hur…
Läs mer

Medborgarpanel gav förslag på hur vi kan äta hållbart och hälsosamt

Mer kunskap om hållbar mat i skolan, mer regler kring marknadsföring av onyttig mat och sänkt moms på frukt och grönt. Det var några av förslagen när Sveriges första nationella medborgarpanel överlämnade resultatet av sitt arbete till Livsmedelsverkets generaldirektör i helgen. Nu tas idéerna vidare i ett regeringsuppdrag om hållbar livsmedelskonsumtion, skriver livsmedelsverket i ett…
Läs mer

20 arter av havssallat funna längs Sveriges kuster

Antalet arter av grönalgen havssallat längs Sveriges kust är långt större än vad tidigare varit känt. Forskare vid Göteborgs universitet har kartlagt 1 000 mil kust och funnit tjugo arter av havssallat. Gröna makroalger av släktet Ulva, även kallad havssallat, finns nästan överallt längs den svenska kusten från Strömstad ända upp till Bottenhavet i Östersjön.…
Läs mer

Handbok ska hjälpa företag minska matsvinnet

Livsmedelsverket har tagit fram en ny handbok som ska hjälpa företag inom detaljhandeln att minska sitt matsvinn. Målet är att underlätta och spara tid åt företagen. En verksamhet som minskar sitt matsvinn utnyttjar både de egna och jordens resurser bättre – samtidigt som lönsamheten kan öka. Läs mer och ladda ner handboken här >>

Nu är finalisterna i Impact Maker Award utsedda

För tredje året i rad arrangeras Impact Maker Award, tävlingen för startups inom livsmedelsbranschen. – Priset ska inspirera och lyfta fram innovativa bolag som gör skillnad. Syftet med priset är att synliggöra innovativa startups inom livsmedelssystemet som en källa till inspiration för framgångsrik innovation. Ambitionen är att fler aktörer inom handeln, industrin och leverantörskedjan ska…
Läs mer

Av: Jerker Norlander

Grebbestadostron får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Grebbestadostron är nu det skyddade varumärket för det europeiska ostronet Ostrea edulis som lever fritt i Grebbestads norra och södra skärgårdar. För att få saluföras som Grebbestadostron ska ostronet antingen ha handplockats av dykare eller fiskats av fiskare utrustade med håv, vattenkikare och vadarbyxor. – Med en skyddad ursprungsbeteckning säkras att de ostron som saluförs…
Läs mer

Webbinarium 21 – Biomarina näringarna i Halland

– läge och framtid i Hallands län När: 21 juni klockan 10.30Hur: Online på Teams. Länk skickas ut innan eventet.Målgrupp: Företag, tjänstemän, politiker och andra som är intresserade av att ta del i utvecklingen av den blå bioekonomi. Ett webbinarium om de biomarina näringarna med fokus på Halland Halland goda förutsättningar att utveckla den blå…
Läs mer

Fastfood & Café & Restaurant Expo Malmö

FFCR är idag en av Nordens största mässa av sitt slag och finns nu i 5 städer – Göteborg, Stockholm, Malmö, Tammerfors och Helsingfors. De riktar sig till jobbar inom café, fastfood, restaurang eller i någon annan del av HORECA-sektorn. Här hittar du hela branschen under samma tak. REGISTRERINGEN ÄR ÖPPEN – MALMÖ 20-21 SEP…
Läs mer

Livsmedelsdagarna 2023

Den 20-22 september, Tylösand Livsmedelsdagarna är ett årligt branschforum, en mötesplats för alla aktörer inom livsmedelsbranschen där dialog, framtidsfrågor och mötet står i fokus. Här möts vi för att tillsammans driva livsmedelsbranschens viktiga frågor framåt, till exempel forskning, innovationer, trender, kompetensförsörjning och utbildning. Här träffar du andra engagerade medlemmar, knyter värdefulla kontakter och stärker din…
Läs mer

Utställare sökes till den Marin matmarknad på Västerhavsveckan – 12 augusti

Den marina matmarknaden i Fjällbacka hölls för första gången under Västerhavsveckan 2022 och den blev mycket uppskattad. Det var en härlig stämning och många utställare sålde slut på sina varor. Vill du delta som utställare i årets marina matmarknad, då är det dags att anmäla sitt intresse. Läs mer och anmäl dig på tanum.se/marinmatmarknad. Inspireras…
Läs mer

Lantmännen Biorefineries nya anläggning för veteprotein ingvid

Den 10 maj, invigdes Lantmännen Biorefineries nya produktionsanläggning för utvinning av veteprotein (gluten), i Norrköping. Med en markant ökad produktions-kapacitet stärks nu robustheten i svensk livsmedelsproduktion och en ökande efterfrågan från branschen ska tillgodoses. Produktionsanläggningen är en investering om 800 miljoner kronor. Intresset för växtbaserade proteiner ökar till följd av att fler verksamheter upptäcker nya…
Läs mer

Webbinarium: Miljöeffekter av fiskodling i öppna kassar

SLU bjuder in till ett webbinarium om kassodlingens miljöeffekter och framtidsutsikter i norra Sverige. Under webbinariet kommer en sammanfattning av de senaste forskningsrönen att presenteras och diskuteras. Målgruppen är bred och riktar sig till både forskare, branchaktörer, myndigheter och privatpersoner intresserade av akvakultur. Den 2:a juni mellan kl. 13:00 och 14:30 kommer forskare från SLU…
Läs mer

Axfoundation och SLU storsatsar på framtidens foder för fågel, fisk och fläsk

Fodret står för 50–85% av klimatutsläppen från matfågel, ägg, fisk och gris i Sverige, och består ofta av mat vi människor skulle kunna äta direkt istället. I projektet Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk undersöker nu Axfoundation och SLU tillsammans med 25 partners möjligheten att utveckla cirkulära, resurseffektiva råvaror för att skapa foder med…
Läs mer

Teknikworkshoppar och kurser – ta nya kliv inom digitalisering och cirkulär ekonomi

Små och medelstora tillverkningsföretag är viktiga för Sverige. Produktion2030 erbjuder handfasta möjligheter att lära mer om nya produktionstekniker och produktionsmetoder. Genom teknikworkshoppar och kurser ger vi företag och forskare möjlighet att mötas och utbyta kunskap och erfarenheter. Tillsammans stärker vi svensk industris konkurrenskraft! Till exempel arrangeras den 4 maj teknikworkshoppen kring digitalisering som riktar sig…
Läs mer

Rökt Vättersik. Foto: Jordbruksverket

Rökt Vättersik får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Vätterns Fiskareförbund har ansökt om att ursprungsskydda Rökt Vättersik och nu fått godkänt av EU-kommissionen. Det innebär att den sik som tas upp ur Vättern och tillreds på angivet sätt inom 10 kilometer från Vätterns strand nu kan märkas med den rödgula ursprungsbeteckningen (SUB). Fisket och rökningen av sik har lång historia och är ett…
Läs mer

Stort intresse för nordiskt toppmöte om matsvinn

Den 26 april samlas experter, politiker och kungligheter i Stockholm för ett nordiskt toppmöte om matsvinn. Målet är att lära av varandra, att tillsammans ta oss an gemensamma utmaningar och staka ut vägen framåt. Matsvinn är en viktig hållbarhetsfråga med omfattande effekter på klimat och miljö och innebär ett slöseri av resurser. Vi slänger mer…
Läs mer

Vi coachar livsmedelsföretag som vill söka finansiering från Västra Götalandsregionen 

Västra Götalandsregionen erbjuder medfinansiering till små och medelstora företag (SME-företag) som vill satsa på digitalisering, innovationer, globalisering, ökad sysselsättning, forskning och förnyelse.    Västra Götalandsregionen erbjuder, bland annat genom FoU-kort, stöd till forsknings- och utvecklingsprojekt som ska hjälpa företag att ta fram ny kunskap och kompetens för att utveckla sina tjänster, varor och processer. Erbjudandet om stöd till forskningsprojekt riktar sig till etablerade små och…
Läs mer

Bedömning från Livsmedelsverket: ”Probiotika” får inte användas som kategorinamn på kosttillskott

”Probiotika” får inte användas som kategorinamn på kosttillskott, bedömer Livsmedelsverket. Livsmedelsverket har sett över om ordet probiotika kan få börja användas på kosttillskott som innehåller en viss sorts bakterier. Bedömningen är att ordet inte får användas så länge det inte finns något godkänt hälsopåstående om probiotiska mikroorganismer. Livsmedelsverket står alltså kvar vid sin tidigare bedömning,…
Läs mer

Lär dig mer om hållbarhetsredovisning

Hållbarhetsredovisning för små och medelstora företag Med start 2024 börjar EU:s nya lag om Hållbarhetsredovisning, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) att gälla. Den nuvarande hållbarhetsredovisningslagen byts ut och kraven på hållbarhetsredovisning förändras i grunden och blir betydligt mer omfattande. RISE genom Omställningslyftet bjuder in till två kostnadsfria webbinarier den 5 och 8 maj) där vi…
Läs mer

19:e upplagan av Nordic Sensory Workshop den 25-26 april 2023

Från idé till konsumtion – Hur kan sensorisk vetenskap och konsumentinvolvering användas i produktutveckling från idé till färdig produkt?  I april har du möjlighet att träffa forskare och företag i syfta att inspireras och delta i diskussioner om hur man går från idé till konsumtion av nya produkter samtidigt som man inkluderar sensorisk och konsumentvetenskap…
Läs mer

Nätverket Konsumentkontakt startar ny säsong

Nu välkomnar vi nya och tidigare medlemmar till en ny spännande säsong i nätverket Konsumentkontakt, ett nätverk för dig som vill stärka din roll som företagets kommunikatör mot konsument. Konsumentkontakt är företagets ansikte utåt. Det är här som en produktupplevelse som inte uppfyllde förväntningarna kan vändas till något positivt. Med ett varmt och proffsigt mottagande…
Läs mer

Klimatpåverkan från växtbaserade köttanaloger – vad vet vi?

En ny studie inom projektet FINEST (Food INnovation for Sustainable System Transition) har sammanställt kunskapsläget och bidrar till en mer nyanserad bild av köttanalogers klimatpåverkan jämfört med andra produkter. De nya rönen kan stödja aktörer i livsmedelskedjan inom produktutveckling och i kommunikation med kunder och leverantörer. Växtbaserade köttanaloger presenteras ofta som ett klimatsmart alternativ men…
Läs mer

Fortsatt satsning på nya tekniker med stor potential för industriellt nyttiggörande

Morgondagens innovationer bygger ofta på avancerad materialkarakterisering. Lundabaserade anläggningarna MAX IV och ESS har en enorm potential, bland annat för livsmedelsföretag. – Satsningen innebär att RISE kan ta en ledande roll för att stötta svenska industriföretag som vill utveckla hållbara processer och produkter, produkter med ny funktionalitet, energisnålare teknik och större flexibilitet vid materialval och…
Läs mer

Bra förutsättningar för mer svensk gödsel

En rad initiativ är på gång för produktion av gödselmedel till jordbruket. Sverige har förutsättningar i form av god tillgång på diverse restprodukter och fossilfri el. Men det finns också hinder, som en föråldrad lagstiftning. Det visar en färsk rapport från Jordbruksverket. I dag har Sverige i princip ingen egen produktion av mineralgödsel, allt importeras.…
Läs mer

Möjligheter att lösa råvarubristen för surströmming undersöks

Under de senaste åren har surströmmingsindustrin haft mycket svårt att få tag på strömming. Surströmmingsindustrin fick under förra året endast mellan tio och 20 procent av råvarubehovet tillgodosett. Nu har Jordbruksverket i samarbete med företrädare för fiske- och surströmmingsindustrin tagit fram en färdplan för att försöka hitta lösningar på råvarubristen. – Surströmmingsindustrin är en liten…
Läs mer

Utbildning: Livsmedelsmikrobiologi – 5-7 september

Kursen ger grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper kring de vanligast förekommande mikroorganismerna i livsmedelssammanhang. Syftet med utbildningen är att deltagarna skall få ökad kunskap om livsmedelsmikrobiologi samt hur och varför man utför mikrobiologiska analyser. I kursen igår såväl teoretiska som praktiska moment. Förmiddagarna ägnas åt föreläsningar med fokus på grundläggande mikrobiologi och eftermiddagarna tillbringas på lab. …
Läs mer

Foodtech Forum: Together we create the food system of the future, today – April 25

Foodtech Innovation Network offers a unique opportunity for start-ups, industry professionals, public organizations, investors, and academics to come together and taste the most recent products on the market, learn about the latest developments in foodtech, discuss the future of food, and network with like-minded professionals. The Foodtech Forum is a half-day event that will take place on the 25th of April at Slagthuset Malmö. It will include…
Läs mer

Utvecklingen i livsmedelskedjan mellan åren 2016 och 2021

Den årliga uppföljningen av livsmedelsstrategin från Jordbruksverket, som visar utvecklingen i livsmedelskedjan mellan åren 2016 och 2021, visar på en ökad produktion i livsmedelskedjan som helhet och på små förändringar i lönsamheten. Rapporten visar också att lönsamheten ökade i livsmedelshandeln men minskade i restaurangledet. Utvecklingen av miljömålen går åt rätt håll, men inga miljömål som…
Läs mer

Information från Livsmedelsverket ska hjälpa företag inför elavbrott

Hur tätt matvaror ligger och hur de är förpackade är några faktorer som spelar stor roll för hur länge livsmedel klarar sig om det blir elavbrott. Livsmedelsverket har tillsammans med branschföreträdare tagit fram information som ska hjälpa livsmedelsföretag att förbereda sig för kortare och längre elavbrott. Läs mer på livsmedelsverkets hemsida >>

Matdagen 2023

Den 4 maj anordnar Livsmedelsföretagen Matdagen. Dagen kl 11:00 med årsstämma för Livsmedelsföretagens medlemmar. Matdagens program drar i gång kl 13:30 och håller på fram till kl 17:00. Registreringen öppnar kl 13:00. Därefter blir det mingel följt av en middag signerad Malin Söderström. Allting äger rum i Moderna Museets vackra lokaler på Skeppsholmen mitt i…
Läs mer

Unik möjlighet för livsmedelsföretag som aktivt och säkert vill arbeta med att minska energiförbrukningen

Vill du jobba med att minska din energiförbrukning, utan att tumma på livsmedelssäkerheten? Nu kan du anmäla ditt intresse att delta på vårens nätverksträffar för livsmedelsföretag som vill arbeta aktivt med sin energiförbrukning. Det första tillfället den 31 mars ger vi en introduktion till hur ett uthålligt energiarbete ute på företagen kan bedrivas och hur…
Läs mer

WHO:s mål om minskat saltintag till 2025 kommer inte att uppnås skriver Livsmedelsverket

Vi kommer inte att nå det globala målet om att minska saltintaget med 30 procent till år 2025, det konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO) i en rapport. Enligt WHO skulle 7 miljoner liv kunna räddas till 2030 om åtgärder införs för att minska saltmängden i mat. I nuläget är det endast fem procent av WHO:s medlemsstater som…
Läs mer

Svensk lax från den landbaserade odlingen i Säffle kan gå till den tyska sushi-marknaden

RE:OCEAN och tyska Natsu Foods har undertecknat en överenskommelse om att leverera svensk lax från den landbaserade odlingen i Säffle till den tyska sushi-marknaden. Natsu Foods är en ledande leverantör av färsk sushi till återförsäljare i Tyskland och binder sig i överenskommelsen att köpa en betydande del av RE:OCEANs lax när produktionen startar år 2026.…
Läs mer

Webbinarium om mat och dricksvatten vid kris och krig

Vad krävs för en stark livsmedelsförsörjning i kris och värsta fall krig? Vad kan du som livsmedelsföretagare göra och vad gör myndigheterna? Den 5 maj bjuder Livsmedelsverket in till ett webbinarium om krisberedskap och civilt försvar. För att Sveriges befolkning ska få mat och vatten även i kris och värsta fall krig måste alla aktörer…
Läs mer

Hållbar sjömat – nya möjligheter för offentliga måltider

Hur kan vi servera mer hållbart från havet? Vilka nya innovativa produkter finns och hur kan de användas? Se inspelningar från Innovatum Science Parks webbinarium om hållbar sjömat här. Sjömat är en viktig kugge i framtidens hållbara livsmedelssystem. I Sverige pågår utveckling av nya innovativa produkter. Offentliga kök kan spela en viktig roll i att…
Läs mer

Coop ska ha gemensamma EMV i hela Norden

Tusentals produkter ska få ny design. Under gemensamma inköpsbolaget Coop Trading uppdateras nu designen för Coops eget varumärke ”Coop” meddelar Coop i ett pressmeddelande den 7 mars. Under varumärket Coop får nu många produkter i de fyra länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland ett gemensam utseende för att förpackningsdesignen ska fungera på samtliga marknader. De…
Läs mer

Kan bli enklare att nyckelhålsmärka

Livsmedelsverket utvecklar ett digitalt verktyg som ska underlätta för producenter att märka sina produkter med Nyckelhålet. Nu efterfrågas inspel från aktörer i livsmedelsbranschen för att bättre förstå verktygets potential. Det som förenar mat märkt med Nyckelhålet är att den är ett nyttigare val i sin livsmedelsgrupp. För att ett företag ska få märka mat med…
Läs mer

Insikter kring Singapore som exportmarknad

Den 24 mars har du möjlighet att träffa Nicholas Song, Business Sweden Singapore, och Carl Norsten, Program Manager för Agri-Food Tech Business Sweden, och lyssna på hur Business Sweden arbetar med att stötta bolag inom Agri-Food Tech globalt samt insikter kring marknaden i Singapore och vår kommande delegation till Singapore i höst. Vi startar med…
Läs mer

Paulig investerar i WNWN Food Labs, tillverkare av världens första kakaofria choklad

Pauligs riskkapitalgren PINC har investerat i den brittiska startupen WNWN, det första företaget att ta kakaofri “choklad” till marknaden. Investeringen stödjer Pauligs mål att utveckla en matkultur som är bra för både människa och planeten. WNWN:s teknik är mycket skalbar och investeringsrundan kommer accelerera företagets expansion ytterligare.  Choklad är en av världens mest älskade livsmedelsprodukter.…
Läs mer

Se webbinariet om energieffektivisering för livsmedelsföretag

Den 26 januari 2023 arrangerades ett frukostwebbinarium med vägledande tips på vad livsmedelsföretag kan göra för att använda energi mer effektivt. Frukostseminariet innehåller fyra delar med experter från Energikontor Väst och RISE samt Fredrik Javensköld från Skånemejerier som delar med sig av sina erfarenheter kring energieffektivisering. Nu kan du se seminariet i efterhand på Omställningslyftets…
Läs mer

Kurs – Lean produktion 7,5 hp

Lean produktion består av en uppsättning principer och tekniker som innefattas i verksamhetens system och processer. Dessa kan härledas till en speciell affärsfilosofi och strategi som omfattar hela organisationens verksamhet. Kursen ger förståelse för grundläggande strategier och principer inom lean produktion. Den ger även en grund för fortsatta studier av hur den nya generationens världsledande…
Läs mer

Internationella handelsdagen – 11 maj

Dagen för dig som älskar internationella affärer. Här får du en uppdatering kring de senaste handelstrenderna, handelspolitiken och de affärskritiska områden du behöver ha koll på för att nå framgångsrik internationell försäljning. Idag är exportmarknader, information och nätverk mer tillgängliga än någonsin. Samtidigt är globaliseringen i stor förändring och rätt kunskap och kontakter är helt…
Läs mer

Nuläge Västra Götaland – Kunskapsseminarium 19 april

Var står vi idag? Hur hållbart och konkurrenskraftigt är Västra Götaland? Västra Götalandsregionen bjuder in till ett seminarium där de sammanfattar utvecklingen i Västra Götaland utifrån den gemensamma målbild i den regionala utvecklingsstrategin. Här får du lära mer om hur läget i regionen förändrats de senaste decennierna och hur våra förutsättningar ser ut inför framtiden inom…
Läs mer

25 miljoner kronor att söka – ska stärka svenskt vattenbruk inför klimatförändringar

Jordbruksverket utlyser nu 25 miljoner kronor till projekt som på olika sätt kan bidra till vattenbruksföretagens förmåga att möta klimatförändringar. Därmed ska konkurrenskraften stärkas för den svenska vattenbruksnäringen. Utlysningen ligger inom stödet ”Innovationsprojekt inom vattenbruk”. Från den 15 februari till den 15 april finns 25 miljoner kronor att söka för projekt som bidrar till att…
Läs mer

Mat utan jordbruk – med kemiteknik – 21 mars

Hybridseminarium – ”Mat utan jordbruk – med kemiteknik” – den 21 mars kl. 8.30-9.30 Hur kan man producera bearnaisesås och matolja utan att använda jordbruk? Hur kan palmolja ersättas på ett hållbart sätt? Anders Lorén, teknikchef på Green-On och två kollegor har utvecklat en process som utgår från koldioxid, vatten och elektricitet, en helt kemisk…
Läs mer

Internationell e-handel med Business Sweden

Redo att ta klivet ut med din e-handel på andra marknader? Här får du en genomgång i vad du behöver ha koll på både inför och under en internationell expansion online.  Den här kursen ger dig kunskap och insikt i hur du gör dig redo för en internationell e-handelsexpansion – både vad gäller lagar och…
Läs mer

Varför hamnade 400 miljoner ägg aldrig på frukostbordet

Under perioden 2020–2022 gick restauranger, bagerier och konsumenter miste om 400 miljoner svenska ägg och 15 miljoner portioner kött. Fågelinfluensa, salmonella och andra smittor slog hårt mot vår livsmedelsproduktion. Hur allvarligt är hotet från olika smittor och innebär stora djuranläggningar större risker? Detta och mycket mer diskuteras i Jordbruksverkets podd Upp på bordet. Jordbruksverkets smittskyddschef…
Läs mer

Nordic Future Food – 31 maj – 1 juni

Nordic Future Food konferensen utgör tillsammans med mässorna Food & Drink och FoodTech en branschöverskridande mötesplats som visar framtidens alla möjligheter för hela livsmedelsbranschen. Här finns utställare, branschfolk, talare och start-ups som diskuterar och fokuserar på produktutveckling, tillverkning, food tech och färdiga produkter. Läs mer på https://nordicfuturefood.se/ Välkommen till två intensiva dagar fyllda med inspiration…
Läs mer

Kostnadsfritt stöd för ditt företags klimat- och hållbarhetsarbete  

Vill ni arbeta för minskad klimatpåverkan för er produktion och produkter? Till exempel se över er energianvändning, råvaror och ingredienser, restströmmar eller förpackningar? Just nu är vi ute och träffar livsmedelsföretag som vill ställa om. I projektet Omställningslyftet kan ditt företag få rådgivning och expertstöd i ert affärsdrivna klimat- och hållbarhetsarbete och framtidsomställning. Vårt stöd…
Läs mer

Hushållens matsvinn fortsätter minska

I Sverige slängdes det över en miljon ton livsmedel 2021 Naturvårdsverkets senaste undersökning visar att vi fortfarande slänger för mycket mat. Över en miljon ton livsmedelsavfall slängs årligen. Dock syns en trend mot minskade mängder i hushållen som också står för den största andelen. Statistiken visar också att livsmedelsavfall från matbutiker minskade mellan 2020 och…
Läs mer

Ny chans att delta på Livsmedelsverkets digitala seminarium om nya riskklassningsmodellen

Den 25 januari höll Livsmedelsverket ett digitalt seminarium om den nya riskklassningsmodellen. Detta möte drabbades dock av tekniska problem och tyvärr var de tvungna att avbryta mötet. Därför bjuder Livsmedelsverket nu in till ett nytt seminarium. Tisdagen den 14 februari klockan 9-11 bjuder de in till digitalt seminarium där du som företagare eller branschrepresentant kan…
Läs mer

Seminarier för små och medelstora företag som vill öka sin innovationsförmåga

Seminarier om innovationsledningDagens och framtidens marknader är utmanande! Företags och verksamheters lönsamhet och hållbara värdeskapande kan snabbt påverkas. Behovet, att ligga steget före är avgörande. Anmälan Seminarierna omfattande 2×2,5 timmar och erbjuds vid flera tillfällen, online via ZOOM. Anmäl dig här via denna länk!  Seminarierna genomförs via ZOOM följande datum (du kan välja A eller…
Läs mer

Livsmedelsverket: Inbjudan till digitalt seminarium om nya riskklassningsmodellen -25 jan

Från och med nästa år kommer kontrollmyndigheterna att börja använda ett nytt sätt att beräkna hur mycket kontroll som livsmedelsföretag ska få. Den 25 januari 2023 håller Livsmedelsverket ett digitalt seminarium där du som företagare eller branschrepresentant kan delta för att få mer information om vad detta innebär. Här kan du läsa mer om hur…
Läs mer

Green Money Talks: Finansieringsevent – 18 jan

Stat, region och EU erbjuder en lång rad finansieringsmöjligheter för små och medelstora företag. Nu bjuder Johanneberg Science Park och Industriell Dynamik in till ett finansieringsevent där du får bred överblick och chans att prata direkt med finansiär. Läs mer och anmäl dig här >>

Livsmedelsnäringen är en framtidsbransch och en viktig svensk industrigren – 2 feb

Webbinarium om nyckelfrågor för utveckling av svensk livsmedelsindustri Det är en bransch som har stor inverkan på vår miljö och hälsa och är viktig för svensk livsmedelsförsörjning. Idag importerar vi 50% av allt vi äter. Hur kan smart industri med bland annat digitalisering och automation bidra till att stödja små och medelstora företag att växa,…
Läs mer

Träffa Sallapack – nytt västsvenskt bolag som ska göra arbetet lättare för cateringföretagen

Sallapack står för dörren att lansera nya lösningar för att underlätta arbetet med manuell uppläggning av mat. Deras nya moduler av mindre maskiner matchar företag med behov av att effektivare hantera ett stort antal uppläggningar av mat varje dag. Det kan handla om storkök och kantiner i personalmatsalar men i första hand kommer Sallapack att…
Läs mer

Anmälan öppen för konferensen: Energy transition of Nordic fisheries

Fiske kan producera näringsrik mat men är starkt beroende av fossila bränslen. För den nödvändiga klimatomställningen är det essentiellt att minska energibehovet och ställa om till användning av alternativa bränslen. Det finns dock många utmaningar.  Med utgångspunkt i nuvarande kunskapsläge kommer olika nordiska länders perspektiv att presenteras vid en konferens i Göteborg den 19:e november 2024,…
Läs mer

Business Meetings Food Paris 2024 (SIAL)

SIAL är världens största utställning för livsmedelsinnovation som äger rum vartannat år i Paris. Upptäck alla de senaste trenderna och innovationerna, träffa rätt affärspartners för dig och ta oss an de utmaningar som branschen står inför tillsammans. Arrangörerna räknar med att 7 500 företag från mer än 130 länder kommer att presentera sina produkter för…
Läs mer