Mycorena och Atria i samarbete för framtidens klimatsmarta livsmedel

Mycorena och Atria i samarbete för framtidens klimatsmarta livsmedel

Mycorena och Atria Sweden har inlett ett partnerskap för att gemensamt utveckla och sälja en ny generation av hållbara och näringsrika produkter som korv, hamburgare och smörgåspålägg baserade på mykoprotein.
– Detta partnerskap markerar en viktig milstolpe för Mycorena” säger Ramkumar Nair, VD för Mycorena. Atrias expertis inom produktutveckling och etablerad kundbas kommer att hjälpa oss att accelerera tillväxten av mykoproteinkategorin på den europeiska marknaden.

Under partnerskapet kommer Mycorena att skala upp produktionen av mykoprotein till Atria. Atria kommer att använda sin starka innovations- och produktutvecklingskapacitet för att skapa nya alternativa proteinprodukter baserade på mykoprotein. De nya produkterna blir ett komplement till Atrias produktsortiment för att möta konsumenternas snabbt växande efterfrågan på hållbara proteinkällor. Partnerskapet syftar till att revolutionera den globala mykoproteinförsörjningen under de kommande åren.

Mycorena är ett svenskt, Göteborgsbaserat, livsmedelsteknikföretag som har utvecklat en svampfermenteringsprocess för att producera mykoproteinet Promyc. Mycorena har som mål att vara den ledande globala leverantören av hållbara mycelbaserade produkter och teknologier.

Atria är ett livsmedelsföretag med välkända varumärken som Lönneberga, Lithells, Ridderheims och Sibylla. I Sverige tillverkar och säljer Atria korv, hamburgare, kallskuret, delikatesser och måltidslösningar till både dagligvaruhandel, restaurang och servicehandel.

Åsa Josell, produktutvecklings- och innovationsdirektör på Atria Sweden, kommenterar: ”Mykoprotein är en spännande ny svensk råvara för oss. Partnerskapet gör att vi kan vara pionjärer när det gäller att erbjuda alternativa proteinprodukter som är både hållbara, smakrika och ger bra näring utan allergener.”

Samarbetsavtalet undertecknades i maj på Mycorenas huvudkontor i Göteborg. Villkoren i avtalet kommer inte att offentliggöras.

Foto: Mycorena