Den svenska blåmusslan – en pärla bland klimatsmarta livsmedel

Den svenska blåmusslan – en pärla bland klimatsmarta livsmedel

Musslor är ett livsmedel som är fyllt av nyttiga mineraler, fettsyror och protein. När musslorna skördas tas dessutom näringsämnena kväve och fosfor upp ur havet vilket kan bidra till att minska övergödningen av havet.

– Musslor är havets superhjältar och vi tycker att fler borde upptäcka musslans förträffliga smak och nyttighet. Lägg därtill att blåmusslorna odlas lokalt här i bukten utanför Ljungskile och runt hela Orust vilket är positivt för Sveriges ambitioner om att öka självförsörjningsgraden av livsmedel, säger Erika Wettre Westdahl, verksamhetsutvecklare på Musselfabriken Ljungskile och Musselbaren.

Klimatdatabas och klimatskala – bra verktyg för planering

Musselfabriken och Musselbaren vill lyfta fram musslorna som klimatsmart vardagsmat och har genom Omställningslyftet fått stöttning av livsmedels- och miljöexperter från RISE.

De har beräknat klimatavtrycket för produkterna musselbullar och -burgare samt måltiden musselbullar och mos med hjälp av klimatdata från  Klimatdatabas för livsmedel. De har sedan bedömt klimatavtrycken för produkterna i RISE klimatskalor för livsmedel | RISE och måltiden i  Klimatskala för måltider.

Läs hela reportaget på ri.se >>