Event

Inbjudan

Hållbar nutrition – Reflektioner & Inspiration 

Maten vi äter har stor inverkan på både vår hälsa och miljö. Vi på Livsmedelsacceleratorn vill gärna bidra till att förmedla vad vi idag vet om nutrition och hälsa med vad vi vet om olika livsmedels miljöpåverkan för att ge en mer heltäckande bild av hållbar livsmedelskonsumtion. Genom att bidra med kunskap vill vi stödja företag, i omställningen mot mer hållbara matvanor. I årets andra seminarium vill vi bjuda dig på kunskap och inspiration för att hitta vägar för ditt företag. Under seminariet kommer du att få

– En bild av vad Hållbar Nutrition innebär och varför det är viktigt
– Ta del av exempel på strategier för produktutveckling, hur man mäter och konkreta tips
– Hur utvecklingen av konsumentbeteenden ser ut samt exempel från ett företag som har tagit steg i riktningen mot Hållbar Nutrition

Anmälan skickas med mail till dig inom kort!

Datum & Tid

Onsdagen den 9 juni, kl 9.00-10.30

Målgrupp

Seminariet riktar sig främst till små och medelstora livsmedelsföretag, men alla intresserade är välkomna att delta.

Plats

Digitalt seminarium via Zoom, länk skickas ut dagen före mötet

Kostnad

Kostnadsfritt. Anmälan krävs

Till program & anmälan
Inbjudan

Ett år med Covid-19 – Reflektioner & inspiration om hur små- och medelstora företag kan hitta nya affärsmöjligheter i pandemin

Det senaste året har varit tufft för många producerande livsmedelsföretag, kanske främst för små och medelstora företag. Vi på Livsmedelsacceleratorn vill gärna bidra till att skapa hopp inför framtiden, samtidigt som vi måste förstå mer om de förändringar som pågår i branschen. I årets första seminarie vill vi bjuda dig på kunskap och inspiration för att hitta nya affärsmöjligheter i pandemins kölvatten. Under seminariet kommer du att få

– En bild av branschens utveckling under det senaste året och tankar om framtiden
– Ta del av exempel på nya möjligheter till försäljningskanaler
– Lyssna till företag som under det senaste året har gjort radikal omställning och som har funnit nya marknader

Datum & Tid

Fredagen den 7 maj
Kl 9.00-11.00

Målgrupp

Seminariet riktar sig främst till små och medelstora livsmedelsföretag, men alla intresserade är välkomna att delta.

Plats

 Digitalt seminarium via Zoom, länk skickas ut dagen före mötet

Kostnad

Kostnad: Kostnadsfritt. Anmälan krävs

Länk till mer information & anmälan
INBJUDAN

Minska socker i din produkt –
Varför, vad och hur?

Att konsumtionen av socker behöver sänkas känner de flesta till, men vad ska man egentligen tänka på när man minskar sockerinnehållet i ett livsmedel, vilken funktion har socker, vad kan man ersätta det med och hur ser regelverket ut?

Den 9 december 2020 bjuder Livsmedelsacceleratorn tillsammans med Livsmedelsföretagen och RISE in till ett lärorikt digitalt seminarium i produktutvecklingens tecken och på temat minska socker. Du kommer ha möjlighet att ställa frågor och Livsmedelsföretagen tillsammans med experter från RISE och Nordic Sugar ger dig matnyttig information om:

– Sockrets teknologiska, mikrobiologiska och sensoriska funktioner
– Regelverk kring socker och sötningsmedel
– Viktigt att tänka på vid sockersänkning

Livsmedelsföretagen har inför seminariet översatt rapporten REFORMULATION GUIDE SPOTLIGHT ON SUGARS från Leatherhead Food Research som kommer att sändas ut till alla som deltar vid seminariet.

Varmt välkomna till en intressant halvdag vars syfte är att ge kunskap och handfast hjälp att minska sockerinnehållet i era produkter.

Seminariet arrangeras av Livsmedelsacceleratorn, Livsmedelsföretagen och RISE och riktar sig främst till små och medelstora livsmedelsföretag, men alla intresserade är välkomna att delta.

DATUM & TID

 Onsdag 9 december 2020, kl 9:00-11:40

KOSTNAD

Kostnadsfritt. Anmälan krävs

PLATS

Digitalt seminarium via verktyget Zoom. Länk skickas ut dagen innan seminariet.

ANMÄLAN

Anmälan stänger måndagen den  7 december 2020 kl 00.00

TILL ANMÄLAN

INBJUDAN

Hur klimatsmarta är dina produkter och din verksamhet? 

–  Mat och klimat, klimatavtryck och information och spännande exempel från Gårdsfisk, Orkla Foods och Klimato

Den 19 november bjuder Livsmedelsacceleratorn in till ett digitalt seminarium där du får ta del av det viktigaste att veta när det gäller mat och klimat, men också hur mindre företag kan arbeta med klimatavtryck och klimatinformation för att förbättra och profilera sina produkter och sin verksamhet.

Under seminariet får ni ta del av matnyttig inspiration och fakta, bl a hur RISE Klimatdatabas för livsmedel kan användas för att arbeta med klimatavtryck för sammansatta produkter, recept och måltider. Ni får också ta del av hur ni kan arbeta med att mäta och följa upp verksamhetens hela klimatpåverkan. Enligt Parisavtalet har vi förbundit oss att hålla den globala uppvärmningen till väl under 2˚C samt att sträva efter att hålla uppvärmningen till max 1.5˚C. Men hur ska ett enskilt företag veta om de gör tillräckligt?

Ni kommer få lyssna till inspirerande exempel från Gårdsfisk, Orkla Foods och Klimato.
Gårdsfisk kommer att berätta om sitt klimatarbete och varför de har valt att ta fram klimatavtryck för sina fiskprodukter. Orkla Foods kommer att berätta om sitt klimatverktyg för att förbättra och kommunicera klimatprestanda för sina produkter. Vidare berättar start up-företaget Klimato om deras klimatverktyg för måltider som används av restaurang- och storköksverksamheter.

Seminariet kommer också ge möjlighet för frågor och diskussion.

VÄLKOMNA!

DATUM OCH TID

19 november 2020   9:00 – 11:40

KOSTNAD

Kostnadsfritt för SMF i Västra Götalandsregionen. Anmälan krävs.

PLATS

Digitalt seminarium via verktyget Zoom

ANMÄLAN

Anmäl dig senast 17 november.

TILL ANMÄLAN
INBJUDAN

Digitalisering i livsmedelsföretag
– digitalt seminarium med RISE, ICA och Foodchain by Blockchain

Den 22 oktober bjuder Livsmedelsacceleratorn in till ett matnyttigt seminarium om det som alla pratar om: digitalisering. Men vad är det egentligen, vilka förutsättningar behövs och hur börjar man?

Ni kommer få svar på ovan frågor samt vilka steg som behöver tas för att hitta rätt digitaliseringslösning och vad man kan göra med data.
Ni kommer även få ta del av Produktionslyftet erfarenheter från att ha supportat framgångsrika förändringsprocesser i 270 företag under 13 års tid. Framgångar som kan sammanfattas inom tre centrala områden: Företagskultur, ledarskap och medarbetarengagemang. Ni kommer få möjlighet att få flera frågor besvarade och konkreta tips och verktyg från experter på RISE för att starta er digitaliseringsresa och förbättra er beställarkompetens.

Dessutom kommer Joel Ringbo, data scientist på ICA Sverige och Cecilia Ryegård, CEO på Foodchain by Blockchain. Joel kommer att ge er en inblick i delar av ICA’s arbete kopplat till AI samt exempel på hur insamling av konsumentdata kan användas på smarta sätt i livsmedelsbranschen. Cecilia kommer utifrån deras affärsidé berätta om livsmedelsbranschens behov- vad de såg att livsmedelsbranschen behövde för att digitalisera sig.

VÄLKOMNA!

DATUM

tisdag 22 oktober

CA TID

9:00 – 11:40

KOSTNAD

Kostnadsfritt för SMF i Västra Götalandsregionen. Anmälan krävs.

TILL ANMÄLAN
PLATS

Digitalt seminarium via verktyget Zoom

ANMÄLAN

Anmäl dig senast tisdag 20 oktober

Upptäck möjligheterna med tjänsteinnovation och vad det kan skapa för nytta för ditt företag och dina kunder!

Den 23 september bjuder Livsmedelsacceleratorn in till ett digitalt seminarium om tjänsteinnovation tillsammans med Tjänsteinnovationsacceleratorn TJIVA.

Lär dig mer om vad tjänsteinnovation är och hur du kan använda det för att skapa en mer lönsam och attraktiv affärsmodell. Hur går man från att endast sälja en produkt till att erbjuda en hel lösning eller upplevelse för att på så sätt stärka sin konkurrenskraft? Du kommer få lyssna på såväl teori som intressanta företagscase och inspirerande exempel från bl.a. Triathlon Group som har hjälpt företag med att tjänstefiera sin idé .
DATUM:

Onsdag 23 september Ca Tid: 9:00-11:30

KOSTNAD

Kostnadsfritt efter anmälan

PLATS:

Digitalt seminarium via verktyget Zoom

DETTA EVENT ÄR INSTÄLLT.

Vårens event genomförda

Nu har Livsmedelsacceleratorn genomfört vårens eventprogram. Till hösten återkommer vi med nya spännande event för dig som är verksam inom livsmedelsbranschen. Ha en riktigt skön sommar önskar team Livsmedelsacceleratorn

Förhinder?

Livsmedelsacceleratorn gillar människor men inte matsvinn, så om du av någon anledning behöver ställa in ditt deltagande på ett seminarium eller event – meddela oss! Vi tillämpar en så kallad no show-avgift vid utebliven närvaro. Om du inte kan komma på ett evenemang som du är anmäld till, är det viktigt att du avbokar senast 24 timmar innan start. Detta för att vi ska kunna planera med föreläsare, lokaler, förtäring och personal. Om du uteblir och inte har avanmält dig i tid utgår en avgift på 300 kr, om inte annat specifikt anges. Kom ihåg att du alltid har möjlighet att skicka en kollega i ditt ställe, då utgår ingen avgift. Avanmälan görs till livsmedelsacceleratorn@ri.se eller avsändaren i din inbjudan.

AVANMÄLAN

2 JUNI 2020

Trendseminarium inom livsmedel med Mintel

Hur ser framtiden ut gällande livsmedel? Vad äter och dricker vi 2030? Hur påverkar de globala livsmedelstrenderna svenska konsumenter och hur kan man som livsmedelsföretag omvandla dessa trender till möjligheter?

Datum: tisdag 2 juni Tid: 13:00-16:15 Plats: Digitalt seminarium via verktyget zoom, inbjudan skickas ut i god tid före seminariumet Övrig info: Första sessionen är på engelska och andra på svenska. Anmälan stänger:  29 maj  kl 00:00 Den 2 Juni bjuder Livsmedelsacceleratorn tillsammans med Samla Sverige in till ett inspirerande och kostnadsfritt trendseminarium inom livsmedel med fokus på framtida möjligheter för små och medelstora livsmedelsföretag. Vi får ta del av spännande trender uppbackade av konsumentdata och observationer samt företagsexempel från Peas of Heaven, Picadeli och Risenta. Några av de huvudområden vi kommer att djupdyka i är: Hållbarhet, hälsa & välmående, bekvämlighet, vegetariska och skräddarsydda dieter. Innehåll i session 1 & 2 Trendföreläsare i session 1 är Mintel som är världsledande inom livsmedelstrender och marknadsundersökningar. I Mintels senaste rapport; Mintel Global Food and Drink Trends 2030, siar de att framtidens mat och dryck bland annat kommer att påverkas av följande faktorer: • Konsumenten blir allt mer medveten och ställer högre krav på företagen – hur de använder resurser, väljer förpackningar och råvaror. Framgångsrika företag kommer att vara de som förbättrar planeten och dess befolkning hälsa. • Matkonsumtionen präglas starkare av miljömässiga och etiska aspekter; köttkonsumtionen spås minska och kött- och mjölkprodukter från glada djur värdesätts högre. • Vi tillverkar allt fler produkter av matsvinn. • Vi vill äta mer hälsosamt; vår mat blir mer personligt anpassad utifrån kroppsscreening och genetik och vi frågar oss vad just jag ska äta och dricka för att möta min kropps behov. • 2030 förlitar vi oss än mer på vetenskap och teknik och dess möjlighet att förse oss med säker och hälsosam mat. • Vi möter en ”jordbruksrevolution”, med allt mer av hydroponisk och vertikal odling, robotiserat lantbruk liksom butiker som erbjuder inomhusodlingar för färska produkter. I session två delar Peas of Heaven, Picadeli och Risenta med sig av olika erfarenheter. Vi får höra om hur man som ny spelare snabbt kan växa inom en kategori och på export, hur coronapandemin har påverkat samt hur man jobbar med trender för att vara aktuell. Har du frågor är du välkommen att kontakta therese.arvidsjo@ri.se via e-post. Välkomna! coronaviruset (covid-19) Vi följer noggrant utvecklingen och gällande direktiv kring Coronaviruset och tar beslut kring event och seminarier efter hand. Vi reserverar oss därför för att detta seminarium kan komma att skjutas fram. Länk till anmälan

10 JUNI 2020

Introduktion till sensorik

Hur påverkar smak, doft, känsla, ljud och utseende en produkt? Hur kan förändrade sensoriska egenskaper påverka försäljningen? Vad säger konsumenten och hur fungerar egentligen en tränad sensorisk panel?

Datum: Onsdag 10 juni Tid: 15.00-17.30 Plats: Digitalt seminarium Anmälan:  Stängd 25 maj Livsmedelsacceleratorn bjuder in till ett kostnadsfritt, digitalt seminarium för att ge svar på ovan frågeställningar. Seminariet kommer ge en introduktion till sensorik och varför förståelse för sensorik är viktigt vid utveckling och försäljning av en lyckad livsmedelsprodukt. Ni kommer få möjlighet att lyssna till experterna Cecilia Norman och Penny Bergman från RISE som genom teoretiska och praktiska exempel kommer guida er till hur ni kan jobba med sensorik kopplat till både produkt och kommunikation. Som deltagare får du även med dig praktiska tips på saker du som livsmedelsproducent kan göra redan idag. Under seminariet får du ta del av presentationer och har möjlighet att ställa frågor i en chatt eller vid frågestunden. Vi kommer även att ha en del praktiska övningar, och för att det ska vara möjligt kommer du innan den 10 juni få ett kit med prover hemskickat till en postadress som du kommer få uppge i samband med din anmälan. De utskickade kiten är en förutsättning för att kunna delta och för att få ut så mycket som möjligt av seminariet – det är därför viktigt att du anmäler dig innan den 25 maj för att du ska hinna få ditt kit i tid. Under seminariet kommer du som deltagare få: – Arbeta praktiskt med ett hemskickat ”Introduktion till sensorik”-kit, speciellt framtaget för seminariet. – En god inblick i begreppet sensorik och vad detta innefattar där vi bland annat touchar på några av de sensoriska testmetoder som finns. – Svar på när man kan och ska använda en konsumentpanel och när det är bättre att använda en tränad panel. – Svar på frågan om jag som livsmedelsproducent själv kan sätta ihop en egen panel att använda i min produktutveckling/kvalitetskontroll. – En introduktion till hur det går till att ta fram ett sensoriskt språk, hur vi sätter ord på det vi känner samt hur du kan använda dig utav det. Det sensoriska språket är ofta en vinnande hjälp i produktutveckling och marknadsföring.

Observera att det digitala seminariet vänder sig i första hand till Livsmedelsacceleratorns målgrupp, SMF i Västra Götalands regionen. Du som inte är i målgrupp är också välkommen att anmäla dig, men kommer då eventuellt att debiteras för kostnad av porto och kit. Länk till mer information & anmälan

coronaviruset (covid-19) Vi följer noggrant utvecklingen och gällande direktiv kring Coronaviruset och tar beslut kring event och seminarier efter hand. Vi reserverar oss därför för att detta seminarium kan komma att skjutas fram.

28 MAJ 2020

Cookalong med Taste by Louise och Catxalot – Lär dig laga mat med alger, en av framtidens råvaror

Välkommen på en praktisk, kreativ och inspirerande cookalong där vi tillsammans lagar en fiskgryta med krispiga grönsaker i kokosmjölk med smak av blåstång, ingefära och lime & som toppas med en algaioli och blåstångsknoppar- smarrigt!

Under cookalongen lagar vi mat tillsammans med Louise utifrån ett förutbestämt recept. Med i studion finns även Linnea från Catxalot som sedan 2014 introducerat tång på den svenska marknaden. Du kommer att ha möjlighet att chatta och ställa dina frågor om tång, alger och matlagning under hela cookalongen. Visste du tex att tång är det vardagliga samlingsnamnet för stora alger? Ta möjligheten att lära dig mer om matlagning, tång och alger samtidigt som du får tips och råd i köket, så kan vi lova dig att det är en god och ny rätt du serverar på middagsbordet denna kväll! Datum: torsdag 28 maj Tid: 18.00-19.00 Plats: Instagram tastebylouise Övrig info: För att delta i cookalongen behöver du beställa tång i god tid. Instruktioner hittar du via anmälningslänken nedan. Anmälan stänger: 28 maj kl 18 Detta är ett samarrangemang mellan Livsmedelsacceleratorn, Kristinebergs Center, Innovatum Science Park samt SWEMARC & Scary Seafood vid Göteborgs universitet. Har du frågor är du välkommen att kontakta Therese Arvidsjö via e-post: therese.arvidsjo@ri.se Välkomna! Länk till mer information & anmälan

coronaviruset (covid-19) Vi följer noggrant utvecklingen och gällande direktiv kring Coronaviruset och tar beslut kring event och seminarier efter hand. Vi reserverar oss därför för att detta seminarium kan komma att skjutas fram.

27 MAJ 2020

Hållbara livsmedelsförpackningar – Plast, återvinning, pant och lagstiftning

Hur ska man tänka kring livsmedelsförpackningar och vad är egentligen en hållbar förpackning? Är plast den stora boven och hur säkerställer man att förpackningen återvinns? Vilka särskilda regler gäller för livsmedelsförpackningar och hur kan man kommunicera kring förpackningar?

Datum: Onsdag 27:e maj Tid: 9-11.00 Plats: Digitalt seminarium PROGRAM 9.00-9.10 Intro Livsmedelsacceleratorn 9.15-9.30 Ann Lorentzon, RISE: Hållbara förpackningar – om funktionskrav, återvinning och plast. 9.35-9.50 Hans Steijer, RISE: Livsmedelsäkra förpackningar – om lagkrav för material i kontakt med livsmedel. 9.55-10.10 Cathrine Löfgren, RISE: Producentansvaret – Krav som gäller alla förpackningar, vad händer nu? 10.15-10.30 Tatiana Karpenja, RISE: Inspirationsexempel på biobaserade och cirkulära förpackningar 10.35-10.45 Erik Lindroth, Sustainability Director Tetra Pak Europe & Central Asia, Hållbarhetsarbete ur ett cirkulärt perspektiv 10.45-10.55 Frågor och diskussion 10.55-11.00 Avslutning Livsmedelsacceleratorn Seminariet ges som ett digitalt seminarium. Du kommer att kunna se och höra presentationerna, och har dessutom möjlighet att ställa frågor i en chatt eller vid frågestunden. Seminariet är kostnadsfritt. Anmälan sker via knappen nedan och du får därefter ett mail med bekräftelse på din anmälan. I god tid innan seminariet kommer du få en länk för att starta seminariet. Sista dag för anmälan 23 maj. Har du frågor är du välkommen att kontakta Therese Arvidsjö via e-post: therese.arvidsjo@ri.se Välkomna! Till anmälan

coronaviruset (covid-19) Vi följer noggrant utvecklingen och gällande direktiv kring Coronaviruset och tar beslut kring event och seminarier efter hand. Vi reserverar oss därför för att detta seminarium kan komma att skjutas fram.

 27 APRIL 2020

Inspirerande digitalt seminarie om Livsmedelscertifiering – Hur, för vem och varför?

Är du nyfiken på vilken typ av certifiering eller märkning som kan vara lämplig för just ditt företag? På vårens första digitala seminarie reder Livsmedelsacceleratorn ut begreppen. Under seminariet kommer du att få höra Åsa Orrö, marknads- och regelutvecklare inom livsmedel på KRAV, Christina Behm Velenik, ansvarig för IP Arbetsvillkor, IP Livsmedel och reglerna för märkningen Svenskt Sigill samt Ulrika Norvell, kvalitetsansvarig på Från Sverige berätta om vad det innebär att vara certifierad, hur du går tillväga och vad de olika märkningarna står för. Du kommer också få en kort introduktion till vad det gröna lövet (EU Ekologiskt) står för och vad en certifiering mot BRC eller FSSC innebär.

PROGRAM 08:00-08:10 Malin Axel-Nilsson från Livsmedelsacceleratorn hälsar välkomna 08:10-08:35 Från Sverige, Ulrika Norvell 08:35-09:00 KRAV, Åsa Orrö 09:00-09:25 IP Livsmedel och IP Arbetsvillkor, Christina Behm-Velenik 09:25-09:50 Paus med frågestund 09:50-10:00 EU Ekologiskt, Malin Axel-Nilsson 10:00-10:15 BRC/FSSC, Malin Axel-Nilsson 10:15-10:30 Sammanfattning och avslut, Malin Axel-Nilsson Seminariet ges som ett digitalt seminarium. Du kommer att kunna se och höra presentationerna, och har dessutom möjlighet att ställa frågor i en chatt eller vid frågestunden. Seminariet är kostnadsfritt. Anmälan sker via knappen nedan och du får därefter ett mail med bekräftelse på din anmälan. I god tid innan seminariet kommer du få en länk för att starta seminariet. Sista dag för anmälan 23 april. Har du frågor är du välkommen att kontakta Malin Axel-Nilsson på Livsmedelsacceleratorn via e-post: malin.axel-nilsson@ri.se Välkomna! Länk till anmälan

coronaviruset (covid-19) Vi följer noggrant utvecklingen och gällande direktiv kring Coronaviruset och tar beslut kring event och seminarier efter hand. Vi reserverar oss därför för att detta seminarium kan komma att skjutas fram.

28 januari 2020 OCH 11 FEBRUARI 2020

Skype-seminarium om Vinnovas utlysning “Innovativa Startups”

NÄR? 28 januari 2020, kl 14:00-14:45, eller 11 februari, kl 14:00-14:45  VAR? Skype (du kopplar upp dig via dator eller telefon från ditt eget kontor)

Finnes: 300 000 kronor. Sökes: Nystartat företag som vill växa i Sverige och har en innovativ affärsidé som klarar sig i internationell konkurrens.

Nu öppnar Vinnova ännu en omgång av den populära utlysningen ”Innovativa Startups”. Detta är ett finansieringserbjudande riktat till små, nystartade företag som är yngre än fem år, har en omsättning lägre än två miljoner kronor per år och inte har delat ut vinst. Här kan ni söka upp till 300 000 kronor för att ta fram prototyper, utveckla affärsmodellen eller skapa strategier för att skydda företagets nya lösning.

Vi på Livsmedelsacceleratorn vill underlätta för er att ansöka om finansiering och bjuder därför in till Skypeseminarium vid två tillfällen, 28 januari och 11 februari, för att berätta mer om utlysningen och hur man går till väga för att söka, samt lite tips för en lyckad ansökan. Livsmedelsacceleratorn erbjuder också individuell feedback på er ansökan separat från seminariet.

Förra omgången sökte 560 företag i Sverige och 93 blev beviljade stöd. Från vår sida sökte sex livsmedelsföretag med vår hjälp och två av dem fick sin ansökan beviljad, Bohus Seaculture och Mycorena. Bland tidigare beviljade projekt hittar vi Havstenssunds Ostron, och CGrind.

Exempel på vad vi tar upp under seminariet: • Var och hur du fyller i ansökan • Vad som krävs för att kunna söka • Konkreta exempel och tips på hur man formulerar sin ansökan • Typiska fallgropar i tidigare ansökningar och vad man bör tänka på • Möjlighet att ställa frågor via Skypes chatt-funktion.

Kontakta vår företagsutvecklare Matilda Persson (matilda.e.persson@ri.se) för mer information och anmälan.

22 NOVEMBER 2019

Exportnätverket

DETTA EVENT HAR REDAN VARIT

Träff för medlemmar i Exportnätverket för livsmedelsföretag i Västra Götaland. Nätverket arrangeras av Livsmedelsacceleratorn tillsammans med Business Sweden med finansiering av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen och vänder sig till livsmedelsföretag i Västra Götalandsregionen med en befintlig exportverksamhet. Träffarna är kostnadsfria för avsedd målgrupp.

För mer information kontakta Linus Arnold, 010-516 6724, linus.arnold@ri.se

6 november 2019

Nordic Food Industry – Innovationsdag på RISE

DETTA EVENT HAR REDAN VARIT

Varmt välkommen till RISE – en dag med fokus på hållbara livsmedelssystem och hållbar produktutveckling. Som deltagare får du ta del av konkreta exempel och inspirerande seminarier där vi diskuterar framtidens tekniker och livsmedelsprodukter, cirkulära flöden, hållbar nutrition och hälsa. Dessutom kommer vi att presentera de möjligheter som finns i våra testbäddar, värdskap och nätverk. Dagen avslutas med en mingellunch. Livsmedelsacceleratorn medverkar för att berätta om hur vi stöttar små och medelstora livsmedelsföretag inom områden som affär, teknik, utbildning och finansiering.

ANMÄLAN Läs programmet här
4 NOVEMBER 2019

Workshop i affärsmodellering

Har du en konkurrenskraftig affärsmodell? Tål din nuvarande affärsmodell mötet med kunden/marknaden?

DETTA EVENT HAR REDAN VARIT

Nytt tillfälle när vi håller vår uppskattade workshop inom affärsmodellering. Detta är ett gyllene tillfälle för dig som vill lära dig mer om hur man optimerar affärsutvecklingen mot en tydlig kund eller marknad.

Vi kommer att jobba enligt Business Model Canvas-metoden där företagets egna affärsmodell kartläggs utifrån ett antal nyckelelement: partners, aktivitet, resurser, värdeerbjudande, kundrelationer, kanaler, kundsegment, kostnadsstruktur och intäktsströmmar.

Syftet med workshopen är att förbättra företagets affärsmodell och synliggöra styrkor och svagheter i affärsidén. Målet är även att kartlägga kommande aktiviteter som kan stärka affärspotentialen, samt hur dessa aktiviteter kan genomföras. Alla deltagande företag arbetar utifrån sitt eget företag och sin egna affärsidé.

Workshopen i affärsmodellering arrangeras av Livsmedelsacceleratorn tillsammans med Industriell Dynamik och Connect Sverige Region Väst, med finansiering av Västra Götalandsregionen. Passar dig som har ett företag i tidigt skede. Workshopen är kostnadsfri för avsedd målgrupp.

För mer information kontakta Susanna Moore, 010-516 6612, susanna.moore@ri.se

ANMÄLAN
3 SEPTEMBER 2019

Finansieringsseminarium

DETTA EVENT HAR REDAN VARIT

Behöver ditt företag pengar för att växa hållbart? Sitter ni på idéer som ni vill utveckla och som kan hjälpa företaget framåt?

Missa inte tillfället att lära mer om • finansiering av utvecklings- och innovationsprojekt • stöd som möjliggör er digitaliserings- eller automationsresa • finansiering som hjälper er att nå nya marknader • hur ni bäst förbereder er för att ta in externt kapital

Seminariet arrangeras av Livsmedelsacceleratorn tillsammans med SAMLA, Industriell Dynamik och föreläsarna, med finansiering av Västra Götalandsregionen och den Europeiska regionala utvecklingsfonden och vänder sig primärt till livsmedelsföretag i Västra Götalandsregionen som är fristående och har max 249 anställda. Deltagande är kostnadsfritt för avsedd målgrupp.

ANMÄLAN (STÄNGD)Läs programmet här (pdf)

Skype-seminarium om Vinnovas utlysning “Innovativa Startups”

DETTA EVENT HAR REDAN VARIT

Är ni Sveriges mest innovativa startup? Då har vi goda nyheter! Vinnovas utlysning “Innovativa Startups” riktar sig till små, nystartade företag som vill växa i Sverige och som har innovativa affärsidéer som klarar sig i internationell konkurrens. Man kan ansöka om upp till 300.000 kronor i bidrag och pengarna kan till exempel användas till att ta fram och testa prototyper, ta fram strategier för att skydda företagets nya idé eller projekt eller identifiera och pröva en hypotes om marknaden/kundnyttan.

Exempel på vad vi tar upp under seminariet: • Var och hur du fyller i ansökan • Vad som krävs för att kunna söka • Konkreta exempel och tips på hur man formulerar sin ansökan • Typiska fallgropar i tidigare ansökningar och vad man bör tänka på • Möjlighet att ställa frågor gällande Innovativa startups steg 1 i skriftlig form, via Skypes chatt-funktion.

Kontakta matilda.e.persson@ri.se för information om hur du kan delta.

28 MAJ 2019

Exportnätverket

DETTA EVENT HAR REDAN VARIT

Träff för medlemmar i Exportnätvkerket för livsmedelsföretag i Västra Götaland. Nätverket arrangeras av Livsmedelsacceleratorn tillsammans med Business Sweden med finansiering av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen och vänder sig till livsmedelsföretag i Västra Götalandsregionen med en befintlig exportverksamhet. Träffarna är kostnadsfria för avsedd målgrupp.

För mer information kontakta Linus Arnold, 010-516 6724, linus.arnold@ri.se

22 MAJ 2019

Seminarium: Hållbara förpackningar

DETTA EVENT HAR REDAN VARIT

Välkommen till en inspirerande dag om förpackningar. Det kommer handla om hållbara förpackningar, förpackningstrender och förpackningens påverkan på konsumenten och på livsmedlet. Medverkar gör RISE, Flextrus, Normpack, ÅF och Nordiska Kafferosteriet.

Detta seminarium är ett samarrangemang mellan Livsmedelsaccceleratorn och Nordic Taste & Flavour Centre, med finansiering från Västra Götalandsregionen och Tillväxtverket. Seminariet riktar sig till dig som är aktiv inom livsmedelsindustrin i Västra Götaland och är kostnadsfritt* för avsedd målgrupp.

Välj om du vill vara med på förmiddagen, eftermiddagen eller hela dagen.

ANMÄLAN (STÄNGD) Läs programmet här (pdf)
14-15 MAJ 2019

Food Venture Sweden 2019

DETTA EVENT HAR REDAN VARIT

Food Venture Sweden (tidigare Food Venture & Partnering Days) är mötesplatsen för startups, industri och investerare inom livsmedel. Eventet vill främja samarbeten och/eller investeringar kring skalbara koncept inom livsmedelsområdet. Deltagare ges möjlighet att nätverka, lyssna till pitchar, boka förbokade möten och mycket mer med våra 30 utvalda startups.

LÄS MER
16 APRIL 2019

Workshop i affärsmodellering

Har du en konkurrenskraftig affärsmodell? Tål din nuvarande affärsmodell mötet med kunden/marknaden?

Den 16 april håller vi vår uppskattade workshop inom affärsmodellering. Detta är ett gyllene tillfälle för dig som vill lära dig mer om hur man optimerar affärsutvecklingen mot en tydlig kund eller marknad.

Vi kommer att jobba enligt Business Model Canvas-metoden där företagets egna affärsmodell kartläggs utifrån ett antal nyckelelement: partners, aktivitet, resurser, värdeerbjudande, kundrelationer, kanaler, kundsegment, kostnadsstruktur och intäktsströmmar.

Syftet med workshopen är att förbättra företagets affärsmodell och synliggöra styrkor och svagheter i affärsidén. Målet är även att kartlägga kommande aktiviteter som kan stärka affärspotentialen, samt hur dessa aktiviteter kan genomföras. Alla deltagande företag arbetar utifrån sitt eget företag och sin egna affärsidé.

Workshopen i affärsmodellering arrangeras av Livsmedelsacceleratorn tillsammans med Industriell Dynamik och Connect Sverige Region Väst, med finansiering av Västra Götalandsregionen. Workshopen är kostnadsfri för avsedd målgrupp.

För mer information kontakta Susanna Moore, 010-516 6612, susanna.moore@ri.se

ANMÄLAN (STÄNGD)Läs programmet här (pdf)
28 FEBRUARI 2019

Exportnätverket

DETTA EVENT HAR REDAN VARIT

Träff för medlemmar i Exportnätverket för livsmedelsföretag i Västra Götaland. Nätverket arrangeras av Livsmedelsacceleratorn tillsammans med Business Sweden med finansiering av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen och vänder sig till livsmedelsföretag i Västra Götalandsregionen med en befintlig exportverksamhet. Träffarna är kostnadsfria för avsedd målgrupp.

För mer information kontakta Linus Arnold, 010-516 6724, linus.arnold@ri.se

5 FEBRUARI 2019

Pitch Night – en kväll med startups, crowdfunding och nätverkande

DETTA EVENT HAR REDAN VARIT

Välkommen till Pitch Night! Här får du möjlighet att träffa andra entreprenörer och samtidigt lyssna på ett inspirerande och lärorikt pass där kvällens värd, FundedByMe, berättar hur du kan finansiera din idé med hjälp av crowdfunding. Det kommer att finnas gott om möjligheter att ställa frågor och nätverka.

Vem bör komma? – Du som är nyfiken på crowdfunding – Du som har en idé om ett startup – Du som vill träffa spännande entreprenörer – Du som vill nätverka

Eventet är öppet och gratis för alla, men vi har ett begränsat antal platser.

ANMÄLAN (STÄNGD)

Pitch Night är ett samarrangemang mellan FundedByMe (fundedbyme.com), Silicon Vikings (siliconvikings.com) samt Livsmedelsacceleratorn och Food Venture Sweden vid RISE.

17 JANUARI 2019

AGFO Talk + Träffa en expert

DETTA EVENT HAR REDAN VARIT

Häng med när AGFO och Livsmedelsacceleratorn tittar närmare på vilka konsumenttrender som är på gång med svenska och internationella exempel. Vi djupdyker kring hälsa och kommunikation för företagare i livsmedelsbranschen. Det gör vi tillsammans med en spännande panel.

AGFO Talk, 8:00 – 9:30

Dagen börjar med frukostmingel, trendspaning och panelsamtal ihop med Lovisa Madås och Frida Jonson från AGFO samt våra spännande gäster Anne Kolbrand från Njie, Markus Zetterström från MaurtenAnna Post från Institutionen från kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs Universitet och Maria Gustafsson från Food Clarity.

Träffa en expert, 9:30 – 10:30 (drop-in frågestund)

Direkt efter morgonens program har du möjlighet att träffa en expert för att ställa frågor gällande din egen livsmedelsproduktion. Fråga Haris Hondo om process- och produktionsteknik, fråga Kristina Bergman om miljö och hållbara livsmedelskedjor, fråga Kajsa Malmberg om mikrobiologi och hygien och fråga Richard Karlsson om certifiering och livsmedelsgodkända lokaler. Har du specifika frågor redan på förhand kan du gärna skicka dem till Linnea.Qvirist@ri.se

ANMÄLAN (STÄNGD)

Arrangör är Livsmedelsaccceleratorn i samarbete med Industriell Dynamik och RISE, med finansiering från Västra Götalandsregionen och Tillväxtverket. Träffen riktar sig till dig som är aktiv inom livsmedelsindustrin i Västra Götaland och är kostnadsfri för avsedd målgrupp. För eventuella frågor, kontakta Susanna.Moore@ri.se

Trendspanare & Panel

LOVISA MADÅS

Grundare AGFO

FRIDA JONSSON

Grundare AGFO

ANNA POST

Universitetslektor på Institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs Universitet

MARKUS ZETTERSTRÖM

Head of Business Development, Maurten

ANNE KOLBRAND

Innovation Manager, Njie Foods

MARIA GUSTAFSSON

Legitimerad Dietist, Food Clarity

Tidigare evenemang (2018)

7 december 2018: Temadag “Framtidens mat från havet – en dag om musslor, alger och ostron”

Är du nyfiken på hur vi utvecklar marknaden och skapar innovativa produkter för morgondagens konsument av det vi skördar från havet? I så fall ska du sätta ett kryssa i kalendern den 7 december och bege dig till Strömstad för en temadag arrangerad av Maritima klustret, fokus Marina livsmedel tillsammans med projekt Framtiden är blå som drivs av Svinesundskommittén och Østfold Fylkeskommune. Strömstad Spa & Resort bjuder på innovativ mat från havet och på eftermiddagen ges det tillfälle att prata mer med PINC och Orkla, att träffa forskare med expertkunskaper inom flera områden liksom Livsmedelsacceleratorn, Ard Innovation och Eik Idéverksted som kan ge råd och tipsa om finansieringslösningar för små och medelstora livsmedelsföretag.

Workshopen vänder sig i första hand till små och tidiga livsmedelsföretag i Västra Götalandsregionen och är kostnadsfri för avsedd målgrupp.

Detta seminarium har redan varit

ANMÄLAN (STÄNGD)PROGRAM (PDF)

21 november 2018: Workshop i affärsmodellering – optimera din väg till marknaden

Vår workshop inom affärsmodellering är ett gyllene tillfälle för dig som vill lära dig mer om hur man optimerar affärsutvecklingen mot en tydlig kund eller marknad. Vi jobbar enligt Business Model Canvas-metoden där företagets egna affärsmodell kartläggs utifrån ett antal nyckelelement: partners, aktivitet, resurser, värdeerbjudande, kundrelationer, kanaler, kundsegment, kostnadsstruktur och intäktsströmar. Syftet med workshopen är att förbättra företagets affärsmodell och synliggöra styrkor och svagheter i affärsidén. Målet är även att kartlägga kommande aktiviteter som kan stärka affärspotentialen, samt hur dessa aktiviteter kan genomföras.

Workshopen vänder sig i första hand till små och tidiga livsmedelsföretag i Västra Götalandsregionen och är kostnadsfri för avsedd målgrupp.

Detta seminarium har redan varit

ANMÄLAN (STÄNGD)PROGRAM (PDF)

25 oktober 2018: Seminarium “Organisation för framgångsrik livsmedelsexport”

Träff för medlemmar i Exportnätverket för livsmedelsföretag i Västra Götaland. Temat för denna träff är ”Organisation för framgångsrik livsmedelsexport”. Peter Bryttne från LeaderShapers kommer att ge inspiration och information kring vikten av att organisera sig rätt för att ta till vara på sin exportpotential. Klas Johansson på Fazer Kvarn kommer även berätta om hur exportmöjligheterna har påverkats av att gå från ett fristående mindre bolag (Frebaco) till att vara en del av en större koncern. Maria Varnauskas från Business Sweden kommer att berätta om nya möjligheter inom Try Swedish satsningen.

Nätverket arrangeras av Livsmedelsacceleratorn tillsammans med Business Sweden med finansiering av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen och vänder sig till livsmedelsföretag i Västra Götalandsregionen med en befintlig exportverksamhet. Träffarna är kostnadsfria för avsedd målgrupp.

Detta seminarium har redan varit

27 september 2018: Challenge workshop om matsvinn, ”från svinn till win”

Vi välkomnar aktörer i livsmedelskedjan för att väcka tankar kring hur man kan jobba med svinn och andra sidoströmmar som ny affärsmöjlighet. På förmiddagen samkör vi eventet med RISE och lyssnar in spännande föreläsningar bland annat Michiel Kernkamp (Nestlé) om hur man kan minska matsvinn och öka livsmedelsanvändandet, Linnéa Axelsson (Findus) om inspiration för minskad kassation, Amanda Persson (Flextrus) om matsmarta förpackningar, samt exempel från RISE’s matsvinnsarbete i olika projekt. På eftermiddagen fokuserar vi på behov hos små och medelstora företag med inspirationsföreläsningar, workshop och med information om finansieringsmöjligheter inom området. Det blir även gott om tid för att nätverka och knyta nya kontakter. Varmt välkomna!

Detta seminarium har redan varit

ANMÄLAN (STÄNGD)PROGRAM (PDF)

21 september 2018: Inspirationsseminarium om digitalisering

Nu bjuder Livsmedelsacceleratorn in till ett seminarium om digitaliseringens möjligheter för dig som livsmedelsföretagare. Du får lyssna till bland annat Märta Jansdotter (VD på Gröna Gårdar) och Ellinor Wetterblad (Marketing Manager på Diglias, tidigare Digital Brand Manager på Santa Maria) berätta om deras arbete med digitalisering. Dessutom kommer representanter från bland annat Acosens, SMPLX och RISE berätta om olika case och digitala lösningar för livsmedelsbranschen. Livsmedelsacceleratorn kommer också att berätta om finansieringsmöjligheter och pågående utbildningsinitiativ inom området. Det blir även gott om tid för att nätverka och knyta nya kontakter. Varmt välkomna!

Detta seminarium har redan varit

ANMÄLAN (STÄNGD)PROGRAM (PDF)