Alger ska minska köttbullens klimatavtryck
Genom ett svenskt innovationsprojekt inom livsmedelsföretaget Orkla testas nu hur klimatsmartare nötkött kan användas i svensk livsmedelsproduktion. Först ut är en provtillagning på Orklas anläggning i Eslöv av 2 000 förpackningar Felix köttbullar, med kött som kommer från djur som ätit Volta Greentechs algfodertillskott. Tillskottet sänkte djurens metanutsläpp med 80 procent per dag vid inblandning i fodret.
Den mat vi äter står för cirka 30 procent av en familjs klimatutsläpp och det som står för den absolut största delen är kött.
– Vi jobbar brett med att inspirera konsumenterna att ställa om sina vanor och äta mer växtbaserat. Men vi behöver också driva på utvecklingen för att minska klimatavtrycket från det kött vi ändå äter. Tänk vilken effekt det får om vi skulle kunna halvera klimatavtrycket bara från Felix köttbullar, Sveriges mest sålda köttbulle, säger Lars Lundahl miljöchef, på Orkla Foods Sverige.
Svensk köttproduktion har bland de lägsta klimatutsläppen i världen, men nötdjur står ändå för en betydande del av Sveriges metanutsläpp, som är en kraftigare växthusgas än koldioxid även om den bryts ner snabbare i atmosfären. Kor rapar som en naturlig del av matsmältningsprocessen och därmed släpper de ut växthusgasen metan.
Köttet i försöket kommer från djur från Ejmund gård på Gotland och levereras av livsmedelsföretaget Protos. Djuren har fått äta Voltagreentechs egenutvecklade algfodertillskott Lome, som är helt naturligt och baserat på alger, och som sänkte djurens metanutsläpp med 80 procent per dag vid inblandning i fodret.
– Kanske har vi här skapat världens minst klimatpåverkande köttbulle med Orkla. Men vi har ett stort arbete framför oss med uppskalning av algproduktionen för att möta efterfrågan. Det är spännande att se att Orkla vill ligga i framkant och investera i att minska utsläpp på gårdsnivå, säger Fredrik Åkerman, vd Volta Greentech
Provlagningen med Felix köttbullar är första steget i innovationsprojektet och under hösten kommer Orkla fortsätta att testa och provlaga vidare med ytterligare varianter av metanreducerat kött på sin anläggning i Eslöv.
Foto: Orkla