Paulig investerar i WNWN Food Labs, tillverkare av världens första kakaofria choklad

Paulig investerar i WNWN Food Labs, tillverkare av världens första kakaofria choklad

Pauligs riskkapitalgren PINC har investerat i den brittiska startupen WNWN, det första företaget att ta kakaofri “choklad” till marknaden. Investeringen stödjer Pauligs mål att utveckla en matkultur som är bra för både människa och planeten. WNWN:s teknik är mycket skalbar och investeringsrundan kommer accelerera företagets expansion ytterligare. 

Choklad är en av världens mest älskade livsmedelsprodukter. Marknaden är stor och växande, år 2022 konsumerades globalt choklad för 180 miljarder euro och 2030 beräknas marknadsstorleken öka till 290 miljarder euro. Kakao är dock en gröda som hotas av klimatförändringarna och som kommer att bli dyrare när utbudet minskar och efterfrågan fortsätter att öka. Eftersom miljöpåverkan från kakaoproduktionen också är hög, har en alternativ chokladmarknad dykt upp som en av de hetaste grenarna inom foodtech. 

WNWN har utvecklat en mycket skalbar process för att göra en smakidentisk, kakaofri och mer prisvänlig alternativ choklad. Detta sker med hjälp av traditionell fermentering och avancerade tekniker för att processa livsmedel. Företagets alternativa, kakaofria choklad ser ut, doftar, smakar, smälter, knäcks och bakas precis som riktig choklad. Livsmedelsbranschen har visat ett väldigt stort intresse eftersom det är ett bra komplement till traditionell kakao, speciellt för hybridprodukter som överdrag och glass. 

Foto: Paulig