Mat utan jordbruk – med kemiteknik – 21 mars

Mat utan jordbruk – med kemiteknik – 21 mars

Hybridseminarium – ”Mat utan jordbruk – med kemiteknik” – den 21 mars kl. 8.30-9.30

Hur kan man producera bearnaisesås och matolja utan att använda jordbruk? Hur kan palmolja ersättas på ett hållbart sätt? Anders Lorén, teknikchef på Green-On och två kollegor har utvecklat en process som utgår från koldioxid, vatten och elektricitet, en helt kemisk process som framställer fett utan omvägen via jordbruk. Nu tilldelas Anders Lorén Svenska Kemiingenjörers Riksförenings (SKR) kemiteknikpris 2022, en 1 kg:s silvertacka.

Anders Lorén har disputerat i kemi vid Chalmers tekniska högskola. Han har varit verksam inom marinkemi, analytisk kemi samt i många år varit forskare och verksamhetsledare på forskningsinstitutet RISE med fokus på kemisk industriell problemlösning. Konceptet visar på ett nytt, innovativt sätt att använda kemi för att lösa svåra problem och få en hållbar matproduktion. Nu planerar Green-On att bygga en pilotanläggning för att verifiera processen.

Välkommen att ta del av berättelsen om alla spännande upptäckter som kan minska vårt koldioxidavtryck eller på andra sätt bidra till ökad hållbarhet.

Hybridseminariet är gratis och sänds online och på plats på IVA, Grev Turegatan 16 i Stockholm, och äger rum kl. 08:30-09:30 den 21 mars. Seminariet arrangeras av Svenska Kemisamfundet. Medverkar gör Anders Lorén, teknikchef på Green-On och Karsten Nielsen CTO (Chief Technology Officer Vice President AAK AB). AAK AB arbetar med växtbaserade oljor och fetter. Moderator är Lars Josefsson, ordförande i SKRs jury.

Som mottagare av kemiteknikpriset 2022 kommer Anders Lorén att få ta emot SKR:s 1 kg silvertacka som skänkts av Boliden.

Läs mer och anmäl dig här >>

Välkommen