Träffa Sallapack – nytt västsvenskt bolag som ska göra arbetet lättare för cateringföretagen

Träffa Sallapack – nytt västsvenskt bolag som ska göra arbetet lättare för cateringföretagen

Sallapack står för dörren att lansera nya lösningar för att underlätta arbetet med manuell uppläggning av mat. Deras nya moduler av mindre maskiner matchar företag med behov av att effektivare hantera ett stort antal uppläggningar av mat varje dag. Det kan handla om storkök och kantiner i personalmatsalar men i första hand kommer Sallapack att rikta in sig på företag som levererar catering.

I våras kontaktade Sallapack Livsmedelsacceleratorn för att få stöd i arbetet med deras nyutvecklade lösning som automatiserar portionsuppläggning av mat. Maskinerna är flexibla och ska hantera flera olika typer av uppläggningar.

Bakom idén och företaget står far och son Wenzelberg som arbetat tillsammans i flera år för att konstruera en automatisering av det annars resurskrävande och enformiga arbetet att portionera upp mat på tallrikar och i engångsförpackningar. De startade bolaget Sallapack i början av 2022.

Från tomteverkstad till en prototyp

Nils och Claes Wenzelberg beskriver själva att deras resa att utveckla prototypen till maskinen har bestått av en lång rad tester hemma. Nils Wenzelberg är systemutvecklare och började se potentialen när mjukvaran kom på plats.

– Det var styrsystemet som först tog form och efter det började vi bygga ihop grejer. Vi hade en liten bana, lite som en tomteverkstad. Och när vi fick till vår lösning på hur man kan ta mat i småbitar, då tänkte vi att det här kan vi basera ett företag på, säger Nils Wenzelberg.

Claes och Nils ser att deras maskiner kan lösa flera problem inom bland annat cateringbranschen. Det monotona arbetet kan effektiviseras med deras mobila portionsmaskiner. Andra fördelar är att portionsmaskinen ger bättre precision gällande mängden mat som läggs upp.

– Det finns några saker som man brukar tjäna på när det gäller automation, och det är att det är kostnadseffektivt i förhållande till att göra det manuellt. Lösningen kommer också att kunna öka kapaciteten till exempel vid toppar. Sen finns det ergonomiska fördelar då den ersätter monotont arbete., säger Claes Wenzelberg.

Claes och Nils ser flera potentiella kunder framåt.

– Det finns många olika möjliga kunder men de som vi satsar på i första hand är cateringfirmor som säljer färdigmat i matlådor och distribuerar ut till mataffärer. Men vi ser också att det framåt kan vara en intressant utrustning för storkök som levererar till exempelvis till äldrevård och företag, säger Claes Wenzelberg.

Hjälp från Almi och Livsmedelsacceleratorn
Claes och Nils Wenzelberg har själva ingen bakgrund från livsmedelsindustrin och förstod snabbt att de behövde hjälp kring livsmedelssäkerhet och CE-märkning enligt maskindirektivet. Via Almi fick de höra att RISE och Livsmedelsacceleratorn skulle kunna stötta dem vidare i dessa specifika utvecklingsfrågor.

De tog kontakt med företagsutvecklare på Livsmedelsacceleratorn och via projektet Industriell Dynamik har de kunnat få kostnadsfri experthjälp. Per Landström på RISE, kunnig inom maskinsäkerhet med lång erfarenhet av CE-märkning och Lars Hamberg, expert inom livsmedelssäkerhet har stöttat företaget vidare i deras första steg mot en färdig produkt. Målet för Sallapack är nu att tillsammans med kunden testa och verifiera maskiner för att kunna kommersialisera runt årsskiftet.

Bildtext: Vi träffade Claes och Nils Wenzelberg på innovationstorget på Nordic Food Industry där de fick möjlighet att berätta om sin företagsresa och vägen framåt.

Läs mer om Sallapack här >>