Nu är finalisterna i Impact Maker Award utsedda

Nu är finalisterna i Impact Maker Award utsedda

För tredje året i rad arrangeras Impact Maker Award, tävlingen för startups inom livsmedelsbranschen. – Priset ska inspirera och lyfta fram innovativa bolag som gör skillnad.

Syftet med priset är att synliggöra innovativa startups inom livsmedelssystemet som en källa till inspiration för framgångsrik innovation. Ambitionen är att fler aktörer inom handeln, industrin och leverantörskedjan ska se samarbetspotentialen med startups och hur det kan vara en kraftfull källa till innovation. I en bredare systemkontext ska priset även inspirera och bidra till att många fler goda exempel på startup-koncept och tillväxtresor synliggörs.

Årets finalister är utvalda bland tjugotalet nominerade företag. Finalisterna ska pitcha för en jury på branschforumet Livsmedelsdagarna och därefter utses vinnaren. Det hela avgörs den 21 september.
– Vi är väldigt glada för det stora antalet nomineringar vi fått in. En stark uppställning med innovativa koncept som lovar gott inför matsystemets framtid. Vi gratulerar de tre finalisterna och ser fram emot deras pitchar i finalen, säger Elén Faxö, ledamot i styrelsen för Livsmedel i fokus.

Vinnaren erhåller titel och mottar 100 000 kr. Priset ska användas till fortsatt utveckling av sin innovation inom livsmedelsområdet. Juryn består av representanter från Bird & Bird, Lantmännen, Paulig och Vinnova. Samtliga är samarbetspartners till tävlingen.


De tre finalisterna är:
ForReal!Foods
ForRealFoods har en tydlig ambition att få fler människor att äta hälsosamt och vill bidra till folkhälsan. I deras fabrik i Skärhamn på Tjörn testas, utforskas och utvecklas nya matupplevelser med omsorg om kvalitén, mycket smak och med stenkoll på innehållet. De brinner för att minska den onödiga användningen av jordens resurser. Det viktigaste för dem är därför att bara producera näringsrik och hälsosam mat som ger oss energi och som vi mår bra av att äta. Deras produkter är därför framtagna utifrån följande filosofi: näringstät, fryst för att minska svinn och tillverkad av lokalproducerade råvaror. Företaget producerar fryspizzor fulla med näring och utan tillsatser, baserat på till stor del lokala råvaror. Pizzorna innehåller betydligt mer protein, fiber och mikronutrienter trots färre kalorier än vanlig pizza. Dessutom är pizzorna glutenfria eftersom bottnarna är gjorda antingen på vitkål eller Bjärekyckling. Inte nödvändigt för alla, men önskat av många.

Irriot
Irriot har en lösning för att säkerställa att vi smidigt kan bevattna jorden, även när temperaturen stiger och vattentillgången i jorden blir mer osäker.
De levererar nästa generations kommersiella bevattningsstyrning. IRRIOTs plattform möjliggör effektiv bevattning där det tidigare varit omöjligt eller opraktiskt. Som bevattningslösning siktar IRRIOT på att nå optimala jordförhållanden genom att intelligent dimensionera mängden vatten till varje zon.
En bevattningsstyrning styr magnetventiler från en central dator, en styrenhet. Den största skillnaden mellan IRRIOTs trådlösa bevattningsstyrenhet och en traditionell styrenhet är användandet av den trådlösa tvåvägskommunikationen mellan styrenhet och fjärrenhet. I praktiken innebär det att IRRIOT introducerar trådlösa ventiler som kan installeras oavsett hur otillgänglig platsen är (1-5km från styrenheten).
Plattformen består av flera delar – den trådlösa styrenheten, trådlösa fjärrstationerna och molnteknologin (som låter dig styra och övervaka allt från telefonen).

Nordic Seafarm
Nordic Seafarm är ett företag som har lyckats ta odling av tång till en helt ny nivå. Grundat av världsledande forskare inom området och efter flera års forskning, har de hittat ett effektivt sätt att odla god och ätbar tång utanför Sveriges västkust. Genom att utnyttja tomma havsytor kan Nordic Seafarm producera tång som är en spännande proteinkälla och ett innovativt substitut till kött och andra grönsaker som odlas på land. Deras odling av tång är unik då den inte kräver någon landyta. Nordic Seafarms produkter kan vara en viktig del av den blå revolutionen där nya proteinkällor är avgörande för att försörja en växande befolkning, samtidigt som man räddar våra hav från övergödning och kollapsande ekosystem. Med sin gedigna forskning och innovativa teknik, är det lätt att lita på att Nordic Seafarm är ett företag som levererar högkvalitativa produkter och bidrar till en hållbar framtid.

Läs mer om priset här >>