Lanserar playtjänst för att nå ut med forskning

Lanserar playtjänst för att nå ut med forskning


Forskare och aktörer från branschen medverkar i Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfonds (BFUF) nya filmsatsning. Förhoppningen är att fler i branschen ska ta del av viktiga forskningsrön skriver nyhetssajten besöksliv.se som intervjuat VD Stina Algotsson.

Nu har Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond lanserat BFUF Play, som beskrivs som en branschanpassad inblick i resultaten från deras projekt. Stina Algotson, vd på BFUF berättar.

– Vi gör den här satsningen eftersom BFUF lägger mycket pengar på forskningsprojekt, och då är det viktigt att resultaten kommer besöksnäringens företag och deras anställda till nytta. Vi har jobbat mycket med populärvetenskapliga rapporter som är gratis att ladda ner, men det finns fortfarande en tröskel för att nå fram, säger hon och fortsätter:

– Med det här formatet hoppas vi komma närmare alla som jobbar på företagen där det är fullt ös, personer som kanske inte hinner eller vill sitta framför datorn och läsa rapporter.

Fungerar som en kunskapstrappa

BFUF Play består i skrivande stund av filmer kring fem olika teman, där forskare och deras samarbetspartners från besöksnäringen medverkar. Kortare filmer på två minuter som ger en snabb överblick kompletteras med tillhörande ”masterclasses” på 25 minuter. Målgruppen är alla som arbetar inom eller utvecklar besöksnäringen. Även utbildningar kan använda sig av materialet.

– Vi har tänkt det som en trappa, där du kan titta på den korta filmen för att ta reda på om ämnet är intressant för dig, för att sedan titta på den längre filmen. Blir du då helt såld kan du läsa rapporten också, säger Stina Algotson.

De teman som tas upp är bland annat hur företag och anställda ska tänka kring specialkost, framgångsfaktorn i att som naturturismföretag öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning och hur arbetsgivare kan bli mer attraktiva med hjälp av employer branding.

Vill stödja branschen med sin medverkan

Fredrik Eriksson, kock och krögare på Långbro värdshus och Restaurang Nationalmuseum, medverkar i filmerna om employer branding. Där berättar han bland annat om Krogkoden – ett digitalt verktyg som används på hans restauranger för att skapa trygghet och tydlighet för de anställda, och som ligger till grund för Visitas och HRF:s verktyg Branschkoden.

– Särskilt mindre företag inom besöksnäringen behöver få upp frågan om hållbara arbetsplatser på agendan. Här tror jag att det finns mycket inspiration att hämta från filmerna. Sedan måste alla skapa sin personliga idé kring ledarskapet och vad som är viktigt för en hållbar arbetsplats, det går inte att göra ”copy paste” på allting som funkar för en annan arbetsgivare, säger Fredrik Eriksson.

Varför ville du vara en del av BFUF:s nya satsning?

– Jag har jobbat 40 år i den här branschen. För mig är det viktigt att få stödja den och hjälpa till för att göra den ännu bättre. Det är så viktigt att skapa trygghet på arbetsplatserna och skapa rutiner för att ta hand om och följa upp problem. Det har vi inte minst sett under pandemin, säger Fredrik Eriksson.

Stina Algotson berättar att BFUF redan planerar för att producera fler filmer till BFUF Play under nästa år. Det finns över 30 projekt kvar att skapa material utifrån.

– Vi har fokuserat på att ta fram dessa fem först och ska nu utvärdera hur de tas emot. Men vi upplever redan att formatet funkar så pass bra att vi ska fortsätta att satsa på det här, säger hon.

Text: Alice Lindén, Besöksliv