Mycorena och Revo Foods utvecklar mykoprotein för 3D-printing

Mycorena och Revo Foods utvecklar mykoprotein för 3D-printing


Intresset för alternativ till kött, fisk och skaldjur ökar bland konsumenter, men de mest eftertraktade produkterna som hela biffar och fiskfiléer är fortfarande svåra att producera. Den mest lovande teknologin för att skapa dessa högvärdesprodukter anses vara 3D-printing. Ingredienser som mykoprotein är på grund av sin naturligt fibrösa textur av stort intresse för produktion av hela styckdetaljer och filéer, men den fibrösa strukturen kan dock vara utmanande för processmetoder som 3D-printing.

Därför har nu har västsvenska Mycorena, och österrikiska Revo Foods, startat ett forskningssamarbete. Målet med samarbetet är att utforska möjligheterna av att använda Mycorenas mykoprotein, speciellt anpassat för ökad lämplighet för 3D-printing, med särskilt fokus på att utveckla veganska alternativ för fisk- och skaldjur. Genom att kombinera mykoproteinets köttliknande egenskaper med de obegränsade formningsmöjligheterna hos 3D-printing är det möjligt att utveckla ett helt nytt segment med realistiska köttsubstitut.

– Vi har alltid varit intresserade av 3D-printing av livsmedel, och såg att genom att skapa ett utskrivbart material av mycelium skulle vi kunna öppna nya dörrar för fantastiska och unika produkter. Med den här teknologin är möjligheterna för textur och form på en helt ny nivå i jämförelse med nuvarande köttanaloger. De enda begränsningarna är i fantasi, inte i processmetoder, säger Paulo Teixeira, CIO på Mycorena.

Revo Foods är ett österrikiskt företag inom livsmedelsbranschen som utvecklar nya processtekniker, bland annat 3D-printing, för högkvalitativa växtbaserade fisk- och skaldjursprodukter. Några av företagets första produkter inkluderar lax- och tonfiskalternativ som redan säljs i över 3000 butiker runt om Europa.

Foto: REVO