Förvandla matavfall till värdefulla ingredienser

Förvandla matavfall till värdefulla ingredienser

EnginZyme, utvecklare av cellfria biotillverkningsprocesser, har gått samman med det process- och förpackningsföretaget Tetra Pak för att ta fram nya lösningar till livsmedels- och dryckesindustrin. 

Med hjälp av enzymer utvecklar EnginZyme och Tetra Pak tillsammans banbrytande processer. Enzymer är naturliga, giftfria biologiska molekyler som har potential att ersätta eller förbättra energiintensiva kemiska katalysatorer i livsmedelsproduktion. De är naturligt instabila och oförutsägbara och därmed svåra att kontrollera. Men genom EnginZymes patenterade biotillverkningslösning kan enzymer omvandlas till ett fast heterogent material, vilket gör dem lättare att hantera.

I sitt första projekt undersöker Tetra Pak och EnginZyme möjligheten att omvandla sur vassle, en biprodukt från tillverkning av mejeriprodukter som grekisk yoghurt eller färskost, till värdeskapande ingredienser som kan användas i livsmedelsprodukter. Idag kasseras sur vassle, en process som kräver stor försiktighet då ekosystem kan skadas om för mycket sur vassle släpps ut i vattendrag. Tetra Pak och EnginZyme har som mål att med sur vassle demonstrera potentialen hos enzymteknologi för att minska avfallsströmmar och generera intäkter från biprodukter.

-Detta samarbete utnyttjar verkligen våra två företags respektive styrkor, säger Karim Engelmark Cassimjee, VD och medgrundare av EnginZyme. Genom att kombinera Tetra Paks breda expertis inom livsmedelsförädling och djupa marknadskunskap, med EnginZymes innovation inom biotillverkning arbetar vi för att lösa enorma utmaningar samtidigt som vi skapar framtidens livsmedelsprodukter. Vi skapar en modern processmiljö som kräver låg energi, har begränsat med avfall och är genuint hållbar.

Tetra Pak arbetar med att integrera EnginZymes bioteknik direkt i produkt- eller avfallsflödeslinjer, vilket innebär att lösningen lätt kan skalas upp.

– EnginZymes förmåga att kontrollera och anpassa enzymer för att passa tillverkningsprocesser har stor potential för många av våra livsmedelstillämpningar”, säger Lidia Garcia Pou, chef för projektledning och extern innovation på Tetra Pak. Tillsammans kan vi knäcka koden för att maximera vår användning av råvaror, minska industriellt avfall och förbättra effektiviteten, vilket vi tror kommer att vara revolutionerande för livsmedelsindustrin.

Istället för att tillsätta enzymer direkt till maten, vilket är dyrt och leder till förlust av kontroll, fixerar EnginZymes teknologi enzymer inuti en reaktors fasta stödmaterial. Maten passerar genom reaktorn, så att precis tillräckligt med enzymatiska reaktioner kan äga rum. Eftersom enzymerna fixeras och maten går in och ut ur reaktorn kan enzymerna återanvändas – och hamnar inte i den färdiga produkten. Detta ger tillverkarna bättre kontroll över produktionsprocessen. Dessutom kan tekniken användas med många enzymtyper, vilket gör den till en mångsidig, överförbar lösning för livsmedelsindustrin.

Foto: EnginZyme