Hallå där Tatjana Karpenja….

Hallå där Tatjana Karpenja….

Hallå där
Tatjana Karpenja, projektledare på RISE som jobbar med hållbarhet och cirkularitet av biobaserade material samt förpackningar.

Varför ska livsmedelsföretag bry sig om förpackningar?

– Den absolut viktigaste funktionen hos förpackningar är att skydda produkten, det vill säga livsmedlet. Om förpackningen blir skadad eller om den är gjord av ett dåligt material så finns det risken att livsmedlet inte kommer att nå användaren. Då blir det en dubbel negativ effekt på miljön, med både förpackningsslöseri och matsvinn.

Hur ska man som livsmedelsföretag tänka för att göra smartare förpackningsval?

– Det ställs många lagstiftningskrav på förpackningar som måste uppfyllas som resurseffektivitet och återvinningsbarhet, produktsäkerhet med koppling till människohälsa med mera. Smarta förpackningsval innebär att man agerar utifrån de grundkraven men att man också engagerar konsumenten för en mer hållbar livsstil.  Detta till exempel genom val av förpackningsmaterial med lägre klimatpåverkan, återanvändningsbara förpackningar eller främjande av ökad källsortering. Det kallar jag “beyond the compliance”!

Webbinarium den 5 april om hållbara förpackningar
Den 5 april har du chans att lyssna på Tatjana Karpenja och ännu fler experter inom hållbara förpackningar. Anmäl dig till vårt webbinarium redan idag!
Läs mer och anmäl dig här >>