Fazer forskar i cellodlad kakao som ett alternativ för framtidens choklad

Fazer forskar i cellodlad kakao som ett alternativ för framtidens choklad

Kakao är hjärtat i Fazers choklad och är en viktig råvara för företaget. En av Fazers främsta prioriteter i företagets hållbarhetsarbete är att säkerställa en hållbar hantering av kakao, vilket innebär att arbeta för att säkra ett lönsamt jordbruk, förbättra kakaosamhällenas välbefinnande och nyttja naturresurser på ett hållbart sätt. Som en del av Fazers innovationsfokus, utforskar företaget också alternativa framtida källor för hållbar kakao och undersöker potentialen med cellodling som odlingsmetod. Även om storskalig användning av cellodlad kakao fortfarande ligger långt fram i framtiden, är det rätt tillfälle för Fazer att utforska dess alternativa möjligheter.

Fazer vill vara en innovativ föregångare och koncernen investerar i forskning och utveckling enligt sin strategiska prioritering att påskynda tillväxt genom innovationer, trendiga kategorier och foodtech.

– Vi inspireras av att ta fram innovationer för att fortsätta att tillgodose konsumenternas förväntningar och önskemål. Även om vi forskar i nya metoder för att framställa råvaror, kommer chokladens smakupplevelse att bestå. Fazer har redan, i samarbete med Teknologiska forskningscentralen VTT, fått de första framgångsrika resultaten av cellodlad kakao. Nu fortsätter vi med forskningen som en del av det mer omfattande konsortiet CERAFIM, som samlar flera finländska företag och forskningsinstitut kring temat cellodling för att utforska framtida lösningar”, berättar Heli Anttila, direktör för produktutveckling på Fazer Konfektyr.

Forskningsprojektet om cellodlad kakao finansieras till del av Business Finland.

Foto: Fazer

Bildtext: Heli Anttila, direktör för produktutveckling på Fazer Konfektyr och Annika Porr, Senior Manager vid Forward Lab inom Fazer Konfektyr.