Carl Eckerdal, Livsmedelsföretagen: ”Turbulent och extremt utmanande” för livsmedelsindustrin i spåren av corona

Carl Eckerdal, Livsmedelsföretagen: ”Turbulent och extremt utmanande” för livsmedelsindustrin i spåren av corona

Coronapandemin har slagit väldigt olika inom den svenska livsmedelsindustrin skriver Livsmedelsföretagen i ett pressmeddelande den 18 maj. Många småproducenter har tappat nästan all försäljning medan andra företag kämpar med att möta en ökad efterfrågan skriver de bland annat. Livsmedelsexporten tvärstannade i mars, och för företag med försäljning till hotell och restaurang så har våren varit nattsvart, visar Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för första kvartalet 2020.

Konjunkturbrevet för årets första kvartal präglas av coronakrisen. Hamstringsvågen som rullade över Sverige i mars månad resulterade i en av de starkaste omsättningsuppgångar svensk dagligvaruhandel upplevt. Detta spillde naturligtvis över på en lång rad svenska livsmedelsproducenter, dvs de som producerar maten och drycken som dagligvaruhandeln säljer. För att kunna möta en ökad efterfrågan har 25 procent av Livsmedelsföretagens medlemmar nyanställt den senaste månaden. Detta är dock bara en del av bilden, enligt Livsmedelsföretagen.

Dagligvaruhandeln är den enskilt största kunden för svenska livsmedelsproducenter men inte den enda. En annan betydande kund är företag inom hotell, restaurang och catering som i mars förlorade 70–90 procent av sina kunder. Detta har i sin tur påverkat livsmedelsproducenter som levererar till sektorn. I vissa fall minskade efterfrågan med 80 procent och 15 procent av Livsmedelsföretagens medlemmar har sagt upp eller varslat personal, och en tredjedel av företagen har korttidspermitterat säger Livsmedelsföretagen..

− Ska jag sammanfatta det här coronapräglade kvartalet så skulle jag säga att det har varit turbulent och extremt utmanande. I en tid med närmast total oförutsägbarhet gällande inkomna orders, hög personalfrånvaro och rubbade varuflöden har våra medlemmar lyckats upprätthålla produktionen och fylla butikshyllorna med mat och dryck. Att detta ens är möjligt i en av de värsta kriserna i mannaminne vittnar om den enorma kreativitet, flexibilitet och engagemang som finns bland de svenska livsmedelsföretagen och deras anställda, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.