Så här enkelt plockar du blåstång till nästa veckas cookalong!

Så här enkelt plockar du blåstång till nästa veckas cookalong!

Den 28 maj har du möjlighet att vara med på en Cookalong med Taste by Louise och Catxalot på Instagram där det kommer att lagas en fisksoppa med blåstång som en av ingredienserna.

Alger och tång seglar in som smaksättare i de svenska köken nu och innehåller bland annat proteiner, mineraler och fleromättade fettsyror. Just blåstång bidrar med smak och konsistens i matlagningen och det pågår mycket forskning om vi bäst kan tillgodogöra oss alla nyttigheter.

Du som bor på västkusten kan själv plocka blåstång som växer på klippor och stenar i grunda vatten. Det är inte alls svårt- du skördar de yttersta skotten och knopparna med hjälp av en liten sax eller kniv.

På nedan film kan du se hur enkelt det är när Linnea Sjögren från Catxalot skördar blåstång. Tänk bara på att välja tång som växer på exponerade platser med strömmande och friskt vatten. Undvik att plocka alger som växer nära avlopp och i båthamnar.

Vill du veta mer om olika arter kan du (gratis) ladda ner appen Livet i havet (länk till Appstore, länk till Google Play) eller beställa Catxalots tångguide.

Klicka här om du vill anmäla dig till Cookalongen!