Nyskapade svenska sommarsmaker blir internationell marknadsföringskampanj för Sverige som turistland

Nyskapade svenska sommarsmaker blir internationell marknadsföringskampanj för Sverige som turistland

Närmare 10 miljoner måltidsintresserade i Tyskland, Storbritannien och USA räknar Sveriges marknadsföringsbolag Visit Sweden nå ut till med nästa, internationella marknadsföringskampanj om unika svenska sommarsmaker.

Marknadsföringen bygger på en foto- och filmkavalkad där nyskapade och kända, svenska och konserverade sommarsmaker ska väcka nyfikenhet och locka fler att upptäcka Sverige som måltidsdestination.

För att skapa kampanjen har Visit Sweden anlitat smakjägaren och kemisten Lena Engelmark-Embertsén som specialiserat sig på att hitta och kombinera smaker i naturen för att konservera på nya sätt och smaksäkra Stellakock-prisade Elvira Lindqvist, som är aktuell med en egen restaurang i Stockholm.

Marknadsföringskampanjen ”The Taste of Swedish Summer” har arbetats fram i samarbete med Forsman & Bodenfors samt Mindshare. Kampanjen lanseras internationellt idag den 14 september med fokus på Tyskland, Storbritannien och USA.

”När Sverige som nation nu har ett av världens top-tio starkaste varumärken är det extra roligt att lansera nästa större och internationella kampanj där vi genom svenska smaker vill öka intresset för Sverige som turistland”, säger Susanne Andersson som är VD för Visit Sweden.

”Genom The Taste of Swedish Summer vill vi inspirera fler turister att upptäcka och lära sig mer om den svenska innovativa matkulturen. Kampanjen visar upp våra traditioner kring konservering och bevarande och hur dessa idag också används för att skapa nya spännande smakupplevelser för alla att njuta av”, säger Jens Heed, som leder Måltidsturismprogrammet hos Visit Sweden.

Lena och Elvira har skapat 22 svenska sommarsmaker, genom att på klassiskt manér safta, sylta, fermentera, syra och lägga in. Smakskapelserna har därefter fotograferats och är nu utgångspunkt i Visit Swedens nästa marknadsföringskampanj: The Taste of Swedish Summer.

De 22 sommarsmakerna är:

 1. Fermenterad björkdrink
 2. Fermenterad rabarber smaksatt med kvanne
 3. Fermenterad älgört
 4. Fläderättika
 5. Granskottsolja
 6. Inlagda granblommor
 7. Inlagda granskott med blåbär
 8. Inlagda gröna jordgubbar med ramslök
 9. Inlagd västeråsgurka med purpurtång och vassle
 10. Isad syren med ängssyra
 11. Maskrosvinägrett
 12. Picklade hjortron
 13. Picklad rödbeta med hallon och spansk körvel
 14. Ramslökssalt med gräslöksblomma
 15. Syltade havtorn med gatkamomill
 16. Syltade kantareller med salvia
 17. Te på torkade ängsblommor
 18. Tjärinlagda jordgubbar med gul fetknopp
 19. Torkad nässla
 20. Violsocker
 21. Vresros-socker
 22. Vårbroddssnaps 

I kampanjen presenteras många exempel på restauranger, butiker och saluhallar som korsar traditionella konserveringsmetoder med nya idéer och som kan besökas året runt. De smaker som inkluderas kampanjen kan de som önskar ta del av genom antingen Lenas eller Elviras respektive verksamheter.

The Taste of Swedish Summer är en del av Visit Swedens arbete med att ge konkreta, hållbara och goda exempel på måltidsupplevelser i Sverige. Andra exempel är influencersamarbetet Plant based by Sweden, 360 Eat guide, The Edible Country och The Drinkable Country – samarbetsprojekt med olika regionala aktörer.

Om Visit Swedens arbete med måltidsturism

Mellan år 2017 och 2022 ger regeringen och EU genom Landsbygdsprogrammet stöd till Visit Swedens Exportprogram för Sveriges måltidsturism. Visit Sweden arbetar långsiktigt tillsammans med Sveriges regionala turistorganisationer, regioner och storstäder för att stärka bilden av Sverige som måltidsdestination för att få fler att resa till Sverige för maten och dryckens skull.

Källa Nyskapade svenska sommarsmaker blir internationell marknadsföringskampanj för Sverige som turistland | Visit Sweden (mynewsdesk.com)