Marknaden för alternativa proteiner växer visar en ny rapport från Boston Consulting Group

Marknaden för alternativa proteiner växer visar en ny rapport från Boston Consulting Group

Tre av tio (30 %) konsumenter är villiga att byta till alternativa proteinkällor för att främja klimatet, det visar en rapport från Boston Consulting Group (BCG) och Blue Horizon. Ett skifte till alternativa proteiner har potential att bli den mest kostnadseffektiva lösningen när det gäller att tackla klimatkrisen. De globala investeringarna i alternativa proteiner har ökat med 124 procent årligen under de senaste åren, från tio miljarder SEK under 2019 till 50 miljarder SEK år 2021.

I rapporten Food for Thought II: The Untapped Climate Opportunity in Alternative Proteins som tagits fram av Boston Consulting Group (BCG) tillsammans med det gröna investeringsföretaget Blue Horizon, har 3 700 respondenter från sju länder svarat på frågor om varför de vill äta alternativa proteinkällor och vad som hindrar dem från att göra det i dagsläget. Tre av fyra respondenter angav en mer hälsosam kosthållning som främsta anledning till att byta från kött till alternativa proteinkällor.  

– Antalet konsumenter globalt som letar efter alternativa proteinlivsmedel ökar genom alla demografiska grupper, i takt med att fler inser de hälsomässiga och klimatmässiga fördelarna med att äta mindre kött. Samtidigt ökar kraven från konsumenterna på att livsmedlen ska vara så obearbetade som möjligt, med färre ingredienser och högre näringsvärde, säger Nanna Gelebo, partner på BCG och specialist inom detaljhandel och hållbarhetsfrågor.