Livsmedelsverket: Maten inte det enda som påverkar tonårstjejers järnstatus

Livsmedelsverket: Maten inte det enda som påverkar tonårstjejers järnstatus

Tjejer som äter lite kött har oftare järnbrist än de som äter mycket kött. Samtidigt finns det tjejer som äter mycket kött som har järnbrist, och de som helt avstår kött som inte har järnbrist. Mängden kött är alltså inte det enda som har betydelse. För tjejer är mensen en viktig faktor. Det visar en ny analys som Livsmedelsverket har gjort.

I Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten ungdom 2016–17 framkom att nästan var tredje tonårstjej har risk för järnbrist. Kött bidrar med järn samtidigt som rött kött och chark, i de mängder vi äter i Sverige, ökar risken för tjocktarmscancer. Så kan köttkonsumtionen minska utan risk för järnbrist? Livsmedelsverket har utifrån data från Riksmaten ungdom 2016–17 analyserat hur stor betydelse maten, framför allt kött och chark, har för ungdomars järnstatus.

– Vår slutsats är att mängden kött inte är avgörande, det är flera faktorer som spelar in. Det var vanligare med järnbrist hos tjejer som åt mindre kött. Samtidigt fanns det tjejer som åt mycket kött som hade järnbrist och tvärtom – de som helt uteslöt kött men ändå inte hade järnbrist. Det är med andra ord komplicerat, säger Josefin Edwall Löfvenborg, nutritionist på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Läs hela pressmeddelandet här>>