Case: Mycorena

Mycorena på frammarsch – Har beviljats investeringar för framtida tillväxt och flyttar nu in i ny anläggning på Ringön. Livsmedelsacceleratorn rådgivande roll i utlysning från Vinnovaart protein

Göteborgsbaserade Mycorena har varit operationellt sedan 2018 och har under de senaste två åren åren utvecklat ett helt nytt ätbart och klimatsmart protein. Den svampbaserade produkten, som fått namnet Promyc, kan användas som ersättning till de traditionella animaliska och växtbaserade proteinkällorna som används idag. Och framtiden ser ljus ut. För att kunna expandera bygger nu startup-företaget Mycorena sin första småskaliga produktionsanläggning på Ringön, Hisingen.

Produktionsprocess med hållbarhet som kärnvärde
Tillverkningen sker genom en innovativ och patenterad teknologi med hjälp av filamentösa (trådiga) svampar. Mycorena har utvecklat en effektiv tillverkningsprocess som är långt mer hållbar och resurseffektiv befintlig livsmedelstillverkning. Metoden leder till minimalt klimatavtryck i hela produktionskedjan, särskilt vad gäller vatten och resursförbrukning och en näringsrik produkt med ett högt protein- och fiberinnehåll med alla de viktiga aminosyrorna.

Livsmedelsacceleratorn stöttade i ansökan – Mycorena beviljades 300 000 kronor från Vinnova för att kunna vidareutveckla konceptet med hållbart protein.
Att de nu kan skala upp sin verksamhet och flytta till nya lokaler möjliggjordes efter en lyckosam investeringsrunda där Mycorena lockat till sig flertalet investerare både från svenska riskkapitalister och affärsänglar samt mottagit finansieringsstöd från EU och Vinnova.

Sommaren 2019 hölls ett webinarie riktat till nystartade företag gällande Vinnovas utlysning ”Innovativa startups steg 1”. Mycorena var ett av de företag som identifierades i rätt målgrupp.

Med hjälp av de experttimmar Mycorena fick via Livsmedelsacceleratorn och inom ramen för Industriell Dynamik, kunde företaget få en individuell genomgång av utlysningen och feedback på sin ansökan. Linnéa Qvirist och Matilda Persson, som båda jobbar som företagsutvecklare vid RISE Jordbruk och livsmedel, fick uppdraget att stötta Mycorena.

Vinnovas utlysning ”Innovativa Startups” ger möjlighet till unga företag med innovativa affärsidéer att få finansiering för att vidareutveckla lösningar som kan bida till hållbar utveckling och stärkt konkurrenskraft. Ungefär 600 företag söker vid varje utlysningstillfälle, så konkurrensen är tuff.

Glädjande nog var Mycorena ett av de 93 företag som fick ett positivt besked från Vinnova – Mycorena beviljades 300 000 kronor och planerar att använda pengarna till att utvärdera marknadspotentialen och de regler som finns för nya typer av livsmedel.

”Vi kontaktade Livsmedelsacceleratorn för att få hjälp med ansökan till en offentlig finansieringsmöjlighet som var av högsta vikt för oss att lyckas med. Med deras hjälp lyckades vi ta hem finansieringen smärtfritt! Feedbacken på vår ansökan var genomtänkt, genomarbetad, och mycket utförlig. Dessutom var det tydligt att Livsmedelsacceleratorn har stark erfarenhet från att arbeta med ansökningar till offentliga finansieringsprojekt, och vi fick mängder av tips och råd. Med bidraget kommer vi kunna expandera vårt avgörande arbete med att få vår svampbaserade livsmedelsprodukt, Promyc, godkänd för användning som livsmedel i Sverige och EU,”

– Anton Johansson, Business Developer vid Mycorena AB.

I januari 2020 lyckades företaget dessutom ta in 4,5 miljoner kronor för att etablera deras småskaliga produktionsanläggning på Ringön. Målsättningen är att lansera det klimatsmarta proteinet på marknaden redan under början av 2021.  ”Inom kort kommer Promyc att vara tillgängligt för alla livsmedelsföretag som vill producera högkvalitativa och välsmakande veganska produkter”, säger Ramkumar Nair, grundare och VD på Mycorena AB.

Livsmedelsacceleratorns funktion är att vara en oberoende kontaktskapare och lots. Målgruppen är små och medelstora livsmedelsföretag i Västra Götaland och bland tjänster som erbjuds finns målgrupps- och behovsanpassade webinarier om finansieringsmöjligheter.