Case: LIPI Group

Livsmedelsacceleratorn stöttade: Från idé till lansering på 1,5 år
– LIPI Group satsar på frukost och mellanmål i produkter av naturliga ingredienser under varumärket Re:do

Med familjeliv och bakgrund från ishockey på elitnivå kombinerat med den ständiga bristen på tid, letade Pierre och Linda Johnsson efter något som kunde ersätta frukost och mellanmål baserat på naturliga ingredienser och med bra näringsinnehåll. När det inte fanns något på marknaden bestämde de sig för att ta saken i egna händer.

Med familjeliv och bakgrund från ishockey på elitnivå kombinerat med den ständiga bristen på tid, letade Pierre och Linda Johnsson efter något som kunde ersätta frukost och mellanmål baserat på naturliga ingredienser och med bra näringsinnehåll. När det inte fanns något på marknaden bestämde de sig för att ta saken i egna händer. 

2019 startade de LIPI GROUP med målsättningen att utveckla något som kunde ersätta frukost och mellanmål. Det skulle vara lätt att få i sig, ha ett näringsinnehåll som ungefär motsvarade en tallrik gröt och 2 ägg samt vara växtbaserat. Vecka 26, 2020 lanserade företaget 3 drycker och 2 bars med protein från ärtor och fibrer från havre under varumärket Re:do. De finns idag i ett 100-tal butiker och det har i dagarna blivit officiellt att de blir Frölunda ishockeys officiella mellanmål i Göteborg.

Livsmedelsacceleratorn har stöttat företaget sedan start med rådgivning, affärsmodellering och seminarier och har genom Industriell Dynamik kunnat erbjuda dem hjälp med bl.a finansieringsansökningar samt varit med i en kompetenspanel. Vi ville såklart gratulera dem till lanseringen och passade samtidigt på att ställa några frågor till Linda Johnsson och VD Pierre Johnsson: 

Er utveckling från idé till lansering har gått fort och ni hade ju ingen erfarenhet från livsmedelsbranschen. Vilka vad de första stegen ni tog? 
Vi tog hjälp av Erik Gumabon, som är vår granne och har stor erfarenhet från både livsmedelsindustrin som att driva bolag. Erik gick in som delägare och är nu ordförande i vår styrese. Första steget var att hitta någon som kunde receptutveckla vår idé och hitta lämplig produktionsanläggning. Vi hittade Innovation Brand som kunde hjälpa oss med det.  

Ni finns redan på dagligvaruhandeln. Hur gick det till när ni tog er in där? 
Genom finansiering från bland annat Region Halland kunde vi genomföra marknadsundersökningar och sedan utveckla vårt varumärke ihop med Brand Club, som även dem gick in som delägare. Sedan bokade jag möten med lokala butiker och var själv ute sålde in vår idé och våra produkter.  

Vad har varit största utmaningen för er under resan? 
Den absolut största utmaningen har varit att få konsumenten att hitta produkterna och förstå att de är bra och att ändra konsumenternas beteende och smakpreferens. Bara för att man får in produkten i hyllan så går den inte därifrån av sig själv. Konsumenter idag är vana vi väldigt söta smaker, och vi märker att vi är starkare hos en yngre målgrupp än den äldre. De yngre är mer vana vid de naturliga smakerna.  

Har Corona påverkat ert arbete med lanseringen
Ja, vi hade ju velat ha mer provsmakning och demonstrationer i butik, då det gör det lättare att få konsumenten att upptäcka produkten, men med tanke på Corona går ju inte det vilket ställer till det.  Därav har vi fått jobba mer med influencers och sociala medier. Men vi har ju såklart aktiverat kommunikation i hyllorna i butikerna, tex hyllvippor. 

Vad har ni för planer framöver? 
Nu pågår produktutveckling av flera produkter och vi jobbar mot revideringsfönster i vecka 3 2021 där vi vill bredda våra kanaler för att komma in på ICA centralt och Axfood. Vi fortsätter trycka på marknadsföring för att få konsumenterna att upptäcka våra produkter och snart rullar vår kampanj med Frölunda indians ut i butiker i Göteborg. 

Bilder: https://redofoods.se/press/