Taste is King – enkelhet, hälsa och hållbarhet, men smaken fortfarande kung när Mintel levererade livsmedelstrender

Taste is King – enkelhet, hälsa och hållbarhet, men smaken fortfarande kung när Mintel levererade livsmedelstrender

Hur ser framtiden ut gällande livsmedel? Vad äter och dricker vi 2030? Hur påverkar Corona och de globala livsmedelstrenderna svenska konsumenter och hur kan man som livsmedelsföretag omvandla dessa trender till möjligheter?

Den 2 juni besvarades frågorna av trendspecialisterna Mintel i vårens mest bokade digitala seminarium som Livsmedelsacceleratorn i samarrangemang med SAMLA Sverige bjöd in till.  

En snabb summering av trenderna som lyftes fram är att den allt mer medvetna konsumenten ställer nya och högre krav på företagen de handlar av. I framtiden kommer framgångsrika företag vara de som både förbättrar vår hälsa och gör världen bättre.

Trend 1 – Det ska vara enkelt att äta bra, gott och nyttigt

Konsumenterna söker bekvämlighet och har nu högre förväntningar där färdiga produkter inte endast ska leverera på snabbhet, utan också leverera hälso- och premiumkvaliteter.

54% av de svenska konsumenterna äter hälsosamt hela eller nästan hela tiden De prioriterar att äta hälsosamt och vill att maten de äter ska vara nyttig, enkel att handla, enkel att tillaga och den ska smaka gott.

Att produkten har naturliga ingredienser är den viktigaste faktorn när den svenska konsumenten handlar mat och de efterfrågar variation och ser gärna färdiga koncept där alla önskemål uppfylls.

Som exempel erbjuds konsumenter idag att prenumerera på exempelvis färdiga matkassar med stor mängd ekologisk frukt, grönsaker, fisk och kött som går att använda för att laga färdiga och anpassade recept som följer med. Självklart anpassat för barnfamiljens behov, de nyfikna som vill prova nya rätter och de som har behov av en god kosthållning av medicinska skäl.

I livsmedelsbutiken finns färdiga måltidskoncept för dygnets alla måltider att köpa, i vissa fall kan du till och med laga maten från favoritrestaurangen hemma i det egna köket. Men även om det ska gå fort och vara enkelt, lagar fortfarande 65% av svenskarna maten från grunden mesta delen av tiden.

Trend 2 – Livsmedel ska vara hälsosamma och stötta vårt inre välmående på lång sikt.

Längre livslängd gör hälsa mer relevant där det just nu är tarmhälsa och växtbaserad kost som driver konsumenten.

Mag- och tarmhälsa blir allt viktigare då man kan se att en frisk tarm kopplar till en mängd hälsofördelar. 45% av svenska konsumenter skulle helst vilja att deras diet stöder matsmältnings- / tarmshälsa.

Många företag har hakat på trenden och utvecklar idag livsmedel som innehåller exempelvis bakterier och fibrer som främjar en god maghälsa.

Färre än fem procent av européerna är idag vegetarianer och veganer. Den största möjligheten för innovation finns istället hos flexitarianer (konsumenter som minskar sin konsumtion av kött till fördel för växtbaserade alternativ.) 

Fler konsumenter vill minska köttkonsumtion och övergå till en mer växtbaserad kost som främjar välmående och som stöttar en hälsosam livsstil.

De strävar efter att äta mer frukt, grönsaker, gryn, korn, kryddor och örter.

46% av svenska konsumenter anser dessutom att växtbaserad mat är bättre för miljön än kött- och mjölkprodukter.

Trend 3 – Hållbarhet genom livsmedlets hela produktlivscykel.

När man pratar hållbarhet idag handlar det om cirkularitet där konsumenten eftersöker transparenta kedjor av miljövänliga, plastfria och ”bra för planeten” -produkter. Det handlar framförallt om hur ingredienser köps och vart de kommer ifrån samt om förpackningar.

I framtiden kommer fokus på miljön ligga i kärnan av konsumenternas val av diet och beteende, där både ingredienser och förpackning måste ta hänsyn till såväl mänsklig som planetär hälsa.

Fler och fler företag marknadsför nu inte enbart livsmedlet i sig utan också det arbete de gör runt omkring för att göra världen bättre. Det kan handla om att öppet redovisa hur de väljer ut sina leverantörer och hur de arbetar med social hållbarhet i leverantörsledet. Det kan också handla om hur de väljer ingredienser i sina recept och hur de aktivt arbetar för att ersätta med ännu bättre material.

Sustainable Nutrition är en trend som vi kommer se mer av när fler övergår till en minskad köttkonsumtion av både hälsomässiga och etiska skäl.

57% av svenska konsumenter tror att företag/varumärkenkan vara lednande när det gäller att skydda miljön.

Vad händer efter Corona/Covid-19?

Även efter Corona/ Covid-19 tror Mintel att allmän medvetenhet om hälsa och säkerhet kommer att finnas kvar samtidigt som miljöfrågor fortsätter att vara viktiga.

Covid-19 kommer stärka sambandet mellan planetens och männsikans hälsa och företag måste tänka långsiktigt. Den växtbaserade trenden stärks utifrån Covid-19 där hälsa, tillgänglighet och pris kommer göra att man söker växtbaserade protein.

Varumärken måste också innovera för hållbara och miljömässigt ansvarsfulla förpackningar. Men, oavsett trender måste maten i första hand tilltala konsumenten och smaka gott.

Taste is King även i framtiden!

Missade du trendseminariet med Mintel kan du här ladda ner presentationen från föreläsningen och här läsa deras rapport ”Mintel Global Food and Drink Trends 2030”.