Stora tillväxtmöjligheter inom foodservice

Stora tillväxtmöjligheter inom foodservice

Uteätandet fortsätter att öka i Sverige. År 2016 bestod Måltidskronan – en fördelning hur vi använder våra matpengar – till en tredjedel (32,7 procent) av foodservice, det vill säga mat och dryck köpt på restaurang, kafé, fastfoodställe med mera. Sedan dess har uteätandet ökat stadigt och idag pratar man om att Stockholmsområdet passerat 50 procent – alltså att mer än 50 procent av matpengen spenderas utanför matbutikerna.

Varför har då foodservice vunnit och retail förlorat?

Matkommunikationsbyrån Food & Friends menar att foodservice har tagit fasta på varje marknadsförares grundregel: Gör det enkelt att köpa. Den stora tillväxten på restaurangmarknaden har inte skett bland restauranger. Tillväxten har skett främst med enklare serveringar så som kafé och fastfood, medan fina krogen har knutit upp slipsen och gjort om sig till en bistro. Alla har i större utsträckning tid, råd och känner sig välkomna på krogen. Ska matbutikerna ge restaurangerna en match om måltidskronan handlar det om att se konsumentens behov och utmaningar, till exempel tid och kunskap. Gör det enkelt för dina kunder att vara dina kunder.

Att det finns stora tillväxtmöjligheter inom foodservice bekräftas av konsultbyrån Macklean. ”Foodservice-marknaden fortsätter att växa och utgör en orealiserad potential för tillväxt” skriver Macklean i en artikel. Macklean ser ett tydligt behov för många företag att lyfta sin foodservice-verksamhet genom ett aktivt arbete med de tre S:en – sortiment, segmentering och säljbearbetning.

Lästips

Här kan du läsa Food & Friends krönika om måltidskronan och här kan du läsa deras trendspaningar och matrapporter.

Här kan du läsa Mackleans artikel.