Onecake – Från skräckfilm till succé i Draknästet

Onecake – Från skräckfilm till succé i Draknästet

Det är bara ett par månader sedan Lizette Broström, One Cake Sverige, berättade om företagets erfarenheter av pandemin på Livsmedelsacceleratorns event om nya affärsmöjligheter i spåren av COVID-19. Rubriken på seminariet var ”Från nästan nedlagt till nya försäljningsframgångar” och efter medverkan i SVTs stora höstsatsning Draknästet där One Cake gjorde succé har inget varit sig likt!

Lizette, vilken resa ni har gjort!

– Det vi har varit med om skulle kunna platsa i en skräckfilm om entreprenörer, säger Lizette Broström och skrattar. Vi har pendlat mellan total lycka och fullständigt mörker flera gånger, som till exempel när vi lyckats sälja tiotusentals tårtor runt hela Sverige och Finland men sedan upptäckte en liten miss på kartongerna som gjorde att vi fick återkalla alla igen. Eller när frysen var full med tårtor och hela kommunen plötsligt drabbades av strömavbrott…

Kontrasterna kunde inte vara större. För när Lizette berättar om skräckfilmen står hon mitt i en rosa dröm. Rosa golv och väggar och gigantiska fönster med rosa spröjs som vätter in till bageriet.

– Fjorton ton! Det blev till slut fjorton ton grus som jag grävde bort helt själv med en vanlig spade och skottkärra när vi byggde den här lokalen. Men nu ska hälften rivas för nu måste vi ha in större frysar och göra plats för en betydligt större tillverkning, säger Lizette Broström och liksom både skattar och gråter på samma gång.

Efter One Cakes medverkan i SVTs stora höstsatsning Draknästet där One Cake blev en av de största framgångarna har inget varit sig likt.

– Det har plingat och ringt i dator och telefon oavbrutet sedan programmet sändes. Är det inte nya kunder så är det tidningar som vill skriva om oss eller underleverantörer som vill erbjuda sina tjänster, berättar Lizette.

Drömmen om en egen tårtfabrik var egentligen inte Lizettes. Nej, istället var det sonen Zebastian som redan som tioåring korade farmors födelsedagstårta som serverades på alla släktkalas till världens godaste och menade att den borde göras tillgänglig för resten av världen. Sedan gick det några år. Men så för fyra år sedan drog drömmen igång. Lizette hade då drivit sitt framgångsrika stylingbolag i många år med klienter från George Clooney till Lill-Babs och tyckte nu att det var dags för en ny utmaning.

Och en utmaning blev det sannerligen, men med alla utmaningar och misstag har kunskapen kommit och idag finns struktur och en pedantiskt skött tillverkning. För att inte tala om tårtorna!

– Vi kommer aldrig överge vårt koncept om en premiumtårta med äkta smör, grädde och lyxig belgisk choklad på en fluffig coccosmaräng! Idag finns tårtorna i tre smaker men snart kommer även cupcakes som mer liknar smycken är bakverk och som ska erbjudas till butikernas bake-of-sortiment.

– Det fiffiga här är dock att med våra cup-cakes så skippar man momentet ”bake”, istället är de bara att ta fram ur frysen! Och om allt går i lås så kommer farmors mumsiga recept att förgylla många många födelsedagar och andra högtider runt om i landet.