Hållbara livsmedelsförpackningar – En het potatis, men vad är det egentligen företagen vill veta?

Hållbara livsmedelsförpackningar – En het potatis, men vad är det egentligen företagen vill veta?

Den 27 maj höll Livsmedelsacceleratorn ett digitalt seminarium om hållbara förpackningar, ett ämne som verkligen är en het potatis i dessa dagar.

Medverkande var RISE- experterna Ann Lorentzon, Hans Steijer, Cathrine Lövgren och Tatjana Karpenja som bland annat pratade om funktionskrav, återvinning och plast, om lagkrav för material som kommer i kontakt med livsmedel, om producentansvaret samt om biobaserade och cirkulära förpackningar.

Medverkade gjorde även Erik Lindroth, Sustainability Director Tetra Pak Europé & Central Asia. Erik pratade om Tetra Paks hållbarhetsarbete ur ett cirkulärt perspektiv och berättade att världens första Svanenmärkta dryckeskartong är här. Erik gav även exempel på hur Tetra Pak arbetat med att minska den fossila plasten i sitt material där mer än 30 000 ton fossil plast blivit plantbaserad sedan 2014. En imponerande siffra.

Hur ser framtidens optimala förpackning ut?
Seminariet blev mycket uppskattat och 92% var nöjda eller mycket nöjda, 100% tyckte att seminariet var relevant och 95,8% tyckte att de fått ny kunskap.

Just att företag söker efter kunskap om hållbara livsmedelsförpackningar har vi fått indikationer på tidigare och det märktes att ämnet var intressant då föredragshållarna inte hann svara på de frågor som kom in under seminariet.

Deltagarna ville bland annat veta hur framtidens optimala förpackning ser ut, vart man ska börja om man är ett litet livsmedelsföretag och vilka krav man ska ställa om man jobbar inom offentlig sektor.

Frågorna var så relevanta och bra att vi lät sammanställa dem och experternas svar för att även ni som inte hade möjlighet att vara med kan ta del av dem. Hoppas det blir en uppskattad läsning!

Ni hittar samanställningen med frågor och svar här.