Digitalisering – för stärkt konkurrenskraft

Digitalisering – för stärkt konkurrenskraft

Sju av tio företag gör helt eller delvis sina inköp via nätet. Detta visar en undersökning som Collector Bank låtit göra. Undersökningen visar bland annat att många företag upplever att e-handel förenklar och förbättrar vardagen men att det är långt kvar innan det är lika enkelt och självklart som att handla privat. Men trots att så många som 70 procent av företagen ser det som självklart att köpa sina varor digitalt, är det få partihandelsföretag som faktiskt erbjuder sina kunder en fungerande e-handel.

Katarina Mild, vd på Lejonet & Björnen delar här med sig av sina tankar kring e-handelns fördelar och förbättringsmöjligheter:

– Leverantören har stor potential att fånga vårt intresse på webben genom att presentera olika relaterade eller helt nya produkter. Beställer jag kaffe från en sajt har de alla möjligheter i världen att också erbjuda mig pappersmuggar, lock, porslinskoppar, kaffefilter eller omrörare. Tyvärr görs det inte så ofta, men det är helt klart ett tips från mig.

När Katarina Mild handlar online privat är hon van vid att till exempel få produktförslag på strumpbyxor och skor när hon har lagt en klänning i varukorgen. B2B-leverantörer har samma möjligheter till merförsäljning, men de arbetar sällan på det sättet.

Leverantörerna av råvarorna som behövs till glass- och sorbettillverkningen erbjuder ännu inte nätförsäljning. De beställningarna läggs istället via mejl från affärssystemet. 

”Vi hoppas att de kommer att erbjuda e-handel till sina kunder inom kort. Det skulle förenkla för oss i vår vardag om fler leverantörer lät oss lägga beställningar via e-handel. Det sparar mycket tid och vi får en tydlig överblick”, säger Katarina Mild. 

Läs hela artikeln här.

(Foto lånat från Collector Bank)

Vill ni stärka er konkurrenskraft genom digitalisering?

Tillväxtverkets Affärsutvecklingscheckar ger företag möjlighet att ta in extern kompetens i denna typ av utvecklingsarbete. Affärsutvecklingscheckarna är på 50 000–250 000 kronor och får motsvara maximalt hälften av kostnaderna för ditt digitaliseringsprojekt. Resten betalar ditt företag.

Checkarna riktar sig till företag som vill växa, har 2-49 anställda och en omsättning på minst 3 miljoner kronor.

Kompetensen ska vara ny för företaget och projektet ska vara nivåhöjande – det vill säga gälla utveckling utöver den vanliga verksamheten.

Digital transformation

Digitalisering avser att utveckla och förändra en pågående affärs­verksamhet genom användandet av digital teknik. Digitalisering ger möjlighet att utveckla nya affärer, effektivisera verksamheter och öka kvalitet.

Projektet ska öka företagets digitala mognad och skapa nya värden i företaget. Det kan exempelvis handla om att:

  • ta fram en digital strategi
  • identifiera nya affärsmodeller
  • digitalisera företagets verksamhet och processer.

Mer information om ”digitaliseringscheckarna” hittar du här.