Coronapandemins effekter för livsmedelsbranschen – Är vi på väg mot ett stort matkulturellt skifte?

Coronapandemins effekter för livsmedelsbranschen – Är vi på väg mot ett stort matkulturellt skifte?

Vad vi äter speglar våra värderingar. Så har det alltid varit och kommer förbli. Matidealen bygger på tre starka drivkrafter: värderingar, politik och ekonomi, och det är när de tre drivkrafterna samverkat och varit kraftfulla som våra matideal förändrats. Det kan därav vara läge för ett stort matkulturellt skifte sa Richard Tellström, docent i måltidskunskap, expert vid SLU Future Foo, på digitala Livsmedelsdagarna den 10 september där Livsmedelsacceleratorn var med och lyssnade på hans inspirerande och intressanta föredrag.     

Ett bra exempel är att titta på produkter som återspeglar sig från folkhemmets ideal. Där man skulle  vara lagom. Sedan denna tid återfinns tex mellanrostat kaffe, normalsaltat smör och mellanmjölk.

Sedan 2000-talets intågande lever vi i postmodernitetens individualitet där nya värderingar styrt konsumentens inköp: jag-jag-jag-individualitet med nätgemenskaper, snackisar på facebook, amerikansk utblick och den globala byns klimatstress och vegolösningar som vägen ut. Där hittar man matkreationer såsom den färdigpackade matkassen, lusse-semlor och poké bowls. Och 2010-talets matvärderingar har handlat om klimatoro och bekväm mat.

Men så hände det som ingen trodde skulle hända…

..och faktum är att vi kan få ett väldigt långt 2019. Sedan mars 2020 befinner vi oss i en ny situation som kan delas in i olika faser. Krisfasen, stabilitetsfasen, limbofasen och post corona.

Under krisfasen som utspelat sig under mars-maj 2020 är det istället starka rädslor – Bunkring, bakning, tradition, hemma med guldkant men mindre fest, e-handels -och jobba-hemma-genombrottet, som påverkat våra matideal. Under den tiden har hasselbackspotatis, lax i ugn med citron och raggmunk varit topp 3 av det vi svenskar lagat mest hemma (källa: Matvanor i kris, ICA Sverige och Richard Tellström)

I stabilitetsfasen mellan maj-augusti förstod vi vad som händer och vi intog en försiktig inställning som visade sig ge minskat vego och asiatiskt intresse, nationalistiskt fokus (lokalt och svenskt), hemester i Sverige, välbesökta uteserveringar med kortare menyer och ett ökat intresse för delikatesser (unna sig).

Limbofasen, som är den fas vi nu befinner oss i, är lite gladare och vi har hamnat i en ny sorts normalisering. Tittar man på livsmedelssidan är det en trendblick från 2019 eftersom det ännu inte finns några livsmedel på hyllan som utvecklats under Corona. Limbofasen kan bli ganska permanent beroende på när vaccinet kommer och således kan 2019 komma att stanna ganska länge.

Tittar man framåt ser Richard fem matkulturella hot och möjligheter:

  • Kriminella köper upp coronakrisande krogar. Vad händer med gastronomin?
  • Äldre personer hittar nätet. Jätteökning av matvaruhandeln online. Vad ska de ha för erbjudande?
  • Företagen krymper sina kontor. Vad händer med livsmedelskonsumtion och städernas restauranger?
  • Hemkört har blivit det nya normala.
  • Delikatessbutiker ökar sin försäljning. Kan sju sorters kanapéer vara nästa stora hit på restauranghimlen?

Sammanfattningsvis avslutar Richard med att säga: Titta ner på tallriken. Du äter dina värderingar. Och håll ett öga på politiken.

/ Therese Arvidsjö, Verksamhetsledare på Livsmedelsacceleratorn

Richard Tellströms inspirerande och matnyttiga presentation från digitala Livsmedelsdagarna 2020 (pdf)

Matvanor i kris av ICA Sverige och Richard Tellström – en rapport om hur våra matinköp påverkats av Corona (extern länk)

ICAs egen sammanfattning av Matvanor i kris (extern länk)